Annonce
Aarhus

Forældres nærvær er det bedste skjold

BMSOLO - PortrÔø?t af Lone Kristensen, hvis sÔø?n Victor blev Syrienskriger - og martyr - for islamisk stat. Hun har skrevet en bog om hans valg - og sine overvejelser efterfÔø?lgende som mor.

Fællesskab. Det er muligt at skærme børn, som er på vej ud over kanten og er fanget i ekstreme miljøer, påpeger eksperter

Annonce

Hvad kan en mor gøre, når hendes barn tager de helt forkerte valg? Spørgsmålet aktualiseres af bogudgivelsen »Victors valg - en mors beretning«, som Lone Kristensen har skrevet, efter at hendes søn i 2013 udførte en selvmordsaktion for Islamisk Stat.

Eksperter er enige om, at forældrenærvær og fællesskaber er det afgørende skjold, der kan skåne sårbare unge fra at blive udnyttet af sekter og radikale miljøer.

Det er for sent at sætte ind med samtaler, sanktioner og gode råd, når en teenager er på vej ud i stofmisbrug, bandekriminalitet eller religiøs ekstremisme. Forældre og sociale myndigheder har en opgave, der begynder langt tidligere, lyder det fra eksperter.

Tidligere formand for Børnerådet, Per Schultz Jørgensen, har i mange år forsket i børne- og familieforhold. Han har tre råd, som gælder alle forældre.

»I vore dage har vi som forældre en enorm forpligtigelse til at følge med i vores børns liv, fordi børn meget tidligt udsættes for et bombardement af påvirkninger. Tidligere var samfundet langsommere og mere lukket, nu er det et åbent kommunikationssamfund, hvor vi påvirkes af fiktive verdener, lande langt væk og sociale medier. Det er en mere individualiseret verden, og det kræver mere af den enkelte at forholde sig til,« siger han.

For det andet er det vigtigt at få skabt et godt forhold til sine børn og få deres fortrolighed.

»Vi skal give os tid til nærvær, så vi skaber en god kontakt. Det er ikke nok med beskeder på opslagstavlen og hurtige opkald med: »Jeg ringer lige senere«, siger Per Schultz Jørgensen.

Endeligpeger han på forældres ansvar.

»Når et barn er ude i noget, man synes er faretruende eller direkte forkert, så er det ens voksne ansvar at hjælpe dem til at forstå, hvad de er i gang med. Hvad konsekvenserne er. De tænker måske ikke så langt, men er mere optaget af nuet og nogle umiddelbare fordele. Kommunikér og hav en holdning. Det kræves af os i den her meget åbne verden, som vi lever i,« siger Per Schultz Jørgensen.

Line Lerche Mørck er professor ved DPU Aarhus Universitet og har forsket i marginalisering, radikalisering og børn og unge med ADHD og autisme.

I sagen om Victor, der døde for Islamisk Stat, bider hun isærmærke i Victors diagnose ADD og hans pludselige skolevægring i 6. klasse.

»Det er et enormt vigtigt punkt. Nogen passer ikke ind i de almindelige skoler, og det gælder for et stigende antal børn.De mangler et sundt fællesskab, og det er et udbredt problem,« siger Line Lerche Mørck.

Hun kender til flere, som giver udtryk for, at det var lidt tilfældigt, at de lige endte i én ekstrem gruppering.

»Jeg endte i det nynazistiske miljø, men jeg kunne lige så godt være endt i et motorcykelmiljø,« lyder det eksempelvis fra en.

»Det handler om at blive anerkendt og have noget at gå op i med andre, så man oplever et fællesskab. De herbørn og unge, som på en eller anden måde skubbes ud af skolen og bliver set på som et problem, de mangler steder, hvor de føler, der er noget, de er gode til,« siger Line Lerche Mørck.

Annonce
Annonce
Aarhus

Festugeboss er tavs om aflysning

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Børn og unge hårdt ramt: Omkring 30 smittede og 300 børn er sendt hjem fra århusianske skoler og dagtilbud

Debat

Ældreplejen i Aarhus er presset

Aarhus For abonnenter

Stikprøve i Føtex, Kvickly og Menu: Så mange kunder spritter ikke hænder

Annonce