Annonce
Sport

For David Nielsen er mentalitet vigtigere end systemer: - Som spiller er man klar til at dø for ham

David Nielsen skiftede i oktober 2017 fra Lyngby til AGF. Arkivfoto: Axel Schütt

For halvandet år siden vandt oprykkerne Lyngby sensationelt bronze i Superligaen. Bagmanden hed David Nielsen. Og på mange måder minder dét, der sker i AGF nu, om det, der skete i den kongeblå klub.

FODBOLD: Hvem er det, der har en af ligaens bedste defensiver, scorer få mål og satser på den rutinerede stamme af spillere fremfor de helt unge?

Det lyder jo som en beskrivelse af AGF anno 2018, men det kunne lige så godt være Lyngby for to sæsoner siden.

Fælles for begge klubber er, at cheftrænerens navn er David Nielsen.

Mens otte 1-0-sejre i Lyngby gav bronze-medaljer er stilen i Aarhus blevet kaldt kedelig. Måske fordi at den ubesejrede stime er bygget mere på uafgjorte - seks - end sejre i de første otte kampe.

Der er i hvert fald næppe mange AGF-fans, der brokker sig over ordenskarakteren, hvis David Nielsen ender med at levere samme resultater i Aarhus som han gjorde i Kongens Lyngby.

Lyngby hentede 1,6 point per kamp. AGF har et snit på 1,5. Og når nu lighederne er så åbenlyse, har avisen spurgt tre personer fra bronzevinderne hvad der fik Lyngby til at klikke og om AGF-fans kan forvente en lignende udvikling?

En udvikling, der endte med en hånlig latter over for 1-0-sejre og i stedet sluttede med fem sejre i træk. Målscore på 12-2. Tak for kampen til Sønderjyske, FC Nordsjælland, Brøndby, FC København og FC Midtjylland.

Dét lyder i hvert fald ikke kedeligt ...

Annonce

Michael Lumb, netop solgt til AC Horsens. I Lyngby under David Nielsen

- Ligesom Lyngby er AGF gode til at spille til nul, og det er jo altid et godt fundament for at vinde kampe. Det giver ro. Og jo flere gange, man gør det, jo mere ro giver det. Og dem oppe foran ved, at de kun skal score en enkelt for at vi kan vinde. Det smittede af på hele holdet.

- David var et godt team med Thomas Nørgaard (assistent, red.). De havde fået samlet et godt hold. Vi fandt hurtigt ind i den måde, vi skulle spille på, og det udmøntede sig i tredjepladsen.

- Jeg har sgu aldrig hørt David stille sig op og sige, at vi skulle spille defensivt. Men der var en klar rollefordeling og beskrivelse af, hvad vi skulle på banen og hvordan vi skulle løse tingene. David var dygtig til at motivere os og så havde han andre til at stå mere for det taktiske. Han er fantastisk i sin mandskabspleje. Han har en god stil, og han snakker med hver enkelt spiller. Som spiller er man klar til at dø for ham.

Casper Højer Nielsen, venstre back i AGF. I Lyngby under David Nielsen

- I Lyngby havde vi en rutineret gruppe, der havde spillet Superliga før - selvom vi var oprykkere. Vi havde en bred trup og på hver plads var der mange, der bød sig ind. Og det betød meget. Hver gang én røg ud med skade eller karantæne trådte en ny til. Der var en fed vinderkultur omkring det hold.

- Man kan godt sige, det er lidt det samme i AGF. Vi har lige så mange gode spillere her - om ikke flere. Jeg får ikke ligefrem deja-vu i dagligdagen, men selvfølgelig er der en lighed i, at det er David, der er træner. Selvfølgelig kan man godt se nogle ting, men grundlæggende er det to forskellige hold med forskellige styrker. Hvor vi i Lyngby gjorde alt for at spille bolden op, spiller vi mere ud fra hvordan vi kan vinde den enkelte kamp i AGF.

- Men jeg kan sagtens kende mønstrene fra Lyngby. Jeg tror som sådan ikke det er fordi, at David har en spillestil, der lyder, at nu skal vi ned og stå. Som jeg oplever David har han en base, der er vigtig, og derfra skal holdet udvikle sig på bedst mulige vis. Man skaber tit og ofte resultater på at have en solid defensiv, og det synes jeg også, vi har bevist over en længere periode.

David Nielsen, cheftræner i AGF og cheftræner i Lyngby i bronzesæsonen

- Jeg er sindssygt glad for, at vi er kommet til et sted, hvor folk kan se, at der er lighedspunkter mellem min Lyngby-tid og AGF. Resultaterne derfra er vel årsagen til, at jeg blev ansat i AGF.

- Ligheden er nok mere mentaliteten end det er spillestilen. For det første har vi i AGF spillet et andet system nu i snart fem måneder end jeg gjorde i Lyngby. Og det har været for at tilpasse taktikken til spillerne. Jeg har ikke et taktisk blueprint, jeg ruller ud, når jeg kommer til en klub. Men det har jeg på mentaliteten.

- Derfor tror jeg mere, det er den samme kultur, man kan se på de to hold. Fordi det er ofte mentaliteten, der kommer til udtryk på et fodboldhold. Det er dét, folk kan se. Uden at forklejne mennesker, så er de små nuancer, der er i spillestil, ikke noget man som oftest ser med mindre det er drastiske ændringer.

- For mig handler det om, at vi er sammen om det. Vi er stærke og vi lader os ikke slå ud. Vi er villige til at gøre alt og arbejde benhamrende hårdt. Gøre det der skal til, ganske enkelt. Og vi er kommet et godt stykke vej hvad det angår. Vi har ikke de store udsving i vores præstationer som holdet har haft tidligere. Og det er ikke et udtryk for spillestil men mentalitet. Mentaliteten er det altoverskyggende for mig.

- Spiller vi kedeligt? Det er meget simpelt. Der er nogle hold i ligaen, der måske har lidt bedre spillere end os. Og så er der en masse hold, der er jævne med os. Og på dagen kan vores spillere blomstre. Superligaen består af tre hold med en kæmpe økonomi, og de henter spillere, som hvis de er topmotiveret og toptrænet, så vil de vinde de fleste kampe mod os andre. Og så må vi tilpase os dem. Og derfor gælder det om at vælge noget, der fungerer over mange kampe. Dét at kunne skabe en lige fodboldkamp mod en modstander, uanset hvornår de møder os, er vigtigt. Vi må ikke ende op med kampe, hvor der er et stort mismatch og vi derfor bliver kørt over. For det første, så bryder det selvtillid ned, men det bryder også relationer, kultur og mentalitet ned.

- Derudover skal man forstå, at strukturen i Superligaen er lavet om. Det er gået folks næse forbi i forhold til hvordan holdene spiller. Det er ikke tilfældigt, at der er mange uafgjorte kampe og mange kampe med få mål. Det er en direkte konsekvens af strukturen fordi hvert eneste point er skæbnesvangert. Og alle løber og tænker på om de kommer til at mangle de her point i kampen om top-seks og nedrykning. Derfor har hver enkelt fodboldkamp fået en meget større betydning, og det bringer noget positivt med sig i forhold til, at det bliver mere intenst. Men for folk, der sidder og venter på åbne fodboldkampe - og det er dét, de vil underholdes af - så sker det kun hvis der kommer tidlige mål i kampene. Så når folk snakker om, at det er kedeligt med få mål, så er det en direkte konsekvens af strukturen.

- I min verden kan vi blive alt fra nummer fem til nummer 12. Og i gamle dage betød det ikke så meget om vi blev sekser, syver eller otter. Men nu betyder det alt. Så den nye struktur gør, at folk mangler at få en forklaring på, hvad det er, de kommer og ser.

- Da vi kom i top-seks med Lyngby ændrede vi stil og åbnede kampene op. Vi skulle ud og jagte en medalje og vi havde fået lagt et sikkerhedsnet under os fordi vi var i top-seks. Men i AGF er vi stadig et sted, hvor der ikke er noget sikkerhedsnet. Vi har stirret nedrykning ind i øjnene mange gange. Men omvendt kunne man se i foråret, at vi var igennem den samme udvikling, som vi i sin tid var i Lyngby. Vi scorede mange mål til sidst da vores skæbne var besejlet i nedrykningsspillet. Så det handler om at forstå strukturen i Superligaen, og det er min måde at stratigere tingene på.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Annonce