Annonce
Debat

For dem, der har været udsat for seksuelle overgreb: Lad os give de ramte deres eget hus

"Seksuelle overgreb og de skader og senfølgerne, som det afstedkommer, er alligevel ofte et overset tema i den sociale og sundhedsmæssige debat og ikke mindst i den kommunale indsats. Det er egentlig mærkeligt, da der alene i Aarhus kan antages at være ca. 17.000 mennesker med behandlingskrævende senfølger efter seksuelle overgreb", skriver Carsten Borup. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

DEBAT: Bag mange psykiske lidelser og psykiske og fysiske symptomer gemmer sig traumatiske oplevelser fra barndommen eller ungdomstiden. Rigtig mange århusianere har været udsat for seksuelle overgreb i en eller anden form. Overgreb, der sætter sig spor i livet og for rigtig mange hele livet.

Senfølger giver sig udtryk i fysiske og psykiske lidelser, neurologiske sygdomme og social udsathed såsom stress, angst, kroniske fysiske lidelser og smerter, depressioner, PTSD og kompleks PTSD, dissociation mm. En konsekvens er ofte selvdestruktiv adfærd, misbrug, fremmedgjorthed, svært ved at mærke egne grænser, følelser og behov. Mange senfølger viser sig først sent, ofte i 30-årsalderen, og konsekvenserne kan gøre det virkelig svært at fungere i samfundet, på arbejdsmarkedet og i livet i det hele taget.

Seksuelle overgreb og de skader og senfølgerne, som det afstedkommer, er alligevel ofte et overset tema i den sociale og sundhedsmæssige debat og ikke mindst i den kommunale indsats. Det er egentlig mærkeligt, da der alene i Aarhus kan antages at være ca. 17.000 mennesker med behandlingskrævende senfølger efter seksuelle overgreb.

Annonce

Vi har nu i snart mange år haft veteranhjem for vores hjemvendte soldater. Det er slående, at soldaterne har de samme følger og symptomer i bagagen, som præger mennesker med seksuelle overgreb, blandt andet angst, ensomhedsfølelse, mangel på at kunne mærke og føle, være i afmagt, have selvmordsønsker og altid være præget af PTSD (Post Traumatisk Stress Disorder).

Begge grupper har været i krig og skullet overleve. Nogle som unge soldater, andre som børn i en troløs verden. Det vil være oplagt at etablere tillidshuse som en parallel til veteranhjemmene for mennesker med seksuelle overgreb i bagagen.


Det er på høje tid, at de borgere, som er blevet udsat for seksuelle overgreb i barndommen, og som nu er blevet voksne, får den hjælp, som de har brug for.


Jeg vil opfordre Aarhus Kommune til at lave en særlig indsats og udvikle en kommunal handlingsplan i forhold til senfølger efter seksuelle overgreb og følge eksemplet fra en række andre kommuner i Danmark, eksempelvis Kolding og Nyborg kommuner.

Lad Aarhus Kommune blive en foregangskommune ved at oprette et tillidshus, hvor senfølgeramte kan komme og få ro i en periode. Et tillidshus er et slags helle i hverdagen, hvor der gives støtte og forståelse og plads til at restituere sig i en periode blandt ligesindede. Et tillidshuse vil give mange (også dem, som ikke bruger det) en stor tryghed og rygstød til at klare den senfølgeramtes kamp i hverdagen. Her skal være plads til netop at styrke tilknytningsevnen, til at indgå i relationer og opnå tillid til andre. Samtidig bør der gives mulighed for fysioterapi, massage og kontaktmuligheder til de behandlingsmuligheder, som vi har.

Et tillidshus er ikke et krisecenter eller et behandlingssted, men netop et frirum og et mødested for ligesindede, som måske kan give afsæt til et forbedret liv. Brugere skal komme af egen vilje, ikke visiteres. Et tillidshus bør agere med en "Traume Bevidst Tilgang" (TBT) til brugerne, hvilket betyder, at brugerne ikke er lig med deres traumer, men at de traumatiserende hændelser er udgangspunktet.

Jeg foreslår, at der afsættes midler til at etablere et hus og skabe plads til fire-seks personer med overnatningsmuligheder ad gangen. Et tillidshus skal ligesom et veteranhjem have en leder eller værtinde, adgang til psykologisk støtte og trivsel. Stedet kan inddrage frivillige som hjælpere.

Et sådant tillidshus kan være en modvægt til afmagt, dyb depression, til voldsom PTSD og selvmordstruethed. I Aarhus arbejder en række NGO'ere, foreninger og organisationer med indsatser i forhold til seksuelle overgreb, som alle har stor indsigt og kan være mulige samarbejdspartnere for kommunen. Det drejer sig blandt andet om Landsforeningen Spor/ Midtjysk Spor, Kvisten Aarhus, LivaRehab, Joansøstrene, CSM-midt-nord, Reden og Landsorganisationen Mod Seksuelle Overgreb (LMSO).

Det er på høje tid, at de borgere, som er blevet udsat for seksuelle overgreb i barndommen, og som nu er blevet voksne, får den hjælp, som de har brug for. Giv plads til et safe-spot, styrk indsatsen for børn udsat for seksuelle overgreb, som nu er blevet voksne.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Ulla er talsmand for fællesråd: Christiansbjergs protest mod fortætning får politikere til at vakle

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Aarhus

TV2 sagde blankt nej til The Julekalender: - Hun syntes, det var noget jysk bondelort

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Departementschef stoppede sms-sletning allerede i april

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Debat

En kontanthjælpsmodtager føler sig ramt af et absurd konservativt forslag: Vi er ikke på kontanthjælp, fordi det betaler sig for os

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Navne

Fra retsmediciner til lokalpolitiker: Kate Runge har altid kæmpet for byens svageste

Aarhus For abonnenter

Ældreplejen i Aarhus til årsprøve: Rådmanden er overordnet tilfreds - ældrerådet ser plads til forbedringer

Alarm 112

Sommerhus opslugt af flammer: - Det har været fuldstændig overtændt

Annonce