Annonce
Østjylland

For fire år siden mistede Carsten pludselig synet: Nu tester han intelligent blindestok

En ny og intelligent blindestok kan både vise vej og advare om forhindringer. Foto: Lasse Hansen
En topmoderne blindestok fra Holland kan både advare om forhindringer i hovedhøjde og vise vej. Det lyder umiddelbart vældig smart, men 62-årige Carsten Laustsen, der pludselig gik fra at være fuldt seende til blind, er dog ikke udpræget begejstret.
Annonce

Randers/Syddjurs: For fire år siden, i en alder af 58 år, mistede Carsten Laustsen fra Rønde synet.

- Mit stofskifte blev pludselig alt for højt, og det endte med at ødelægge mine synsnerver. Så jeg gik fra at være fuldt seende til helt blind. Det var et chok, fortæller han.

I løbet af kort tid måtte han vænne sig til et helt nyt liv, hvor noget så simpelt som at komme fra A til B blev en stor udfordring.

I de sidste fire år har Carsten Laustsen brugt en almindelig blindestok, når han bevæger sig ud i samfundet, men for få uger siden blev han kontaktet af Lions Club Randers Gudenaa, som gennem Dansk Blindesamfund havde hørt Carstens historie, og som ville forære ham en intelligent blindestok, der var købt for indtægter fra Lions Club Randers Gudenaas bilnøglelotteri i 2019.

- I al beskedenhed er vi lidt stolte over, at vi i Lions endnu en gang kan være med til at skabe et kvantespring i hjælpemidler til blinde og stærkt synshandicappede - også her i området, siger Henning Christiensen, der er præsident i Lions Club Randers Gudenaa, og henviser dermed til, at Lions-klubberne i Danmark også var involveret i udviklingen af den snart 100-årige traditionelle hvide blindestok samt uddannelse af førerhunde.

Annonce

GPS og følere

Den nye intelligente blindestok har fået navnet I-Cane, og den kan lidt af hvert. I modsætning til den traditionelle hvide stok opdager den ikke kun forhindringer på gadeplan, men kan også advare om forhindringer i bryst- og hovedhøjde, så den blinde bliver advaret, hvis han er på vej ind i et skilt, et stativ eller lignende.

- Der sidder tre følere på håndtaget, som kan registrere, hvis der er en forhindring til højre, venstre eller foran mig. Hvis der for eksempel kommer et skilt på min højre side, rører den ene føler ved højre side af min hånd, og så ved jeg, at jeg skal gå lidt til venstre, forklarer Carsten Laustsen.

Der er også GPS i den nye stok. Helt konkret kan man skrive en adresse ind på sin iPhone, hvorefter stokken sammen med telefonen taler den blinde gennem ruten. Desuden kan man gemme sine mest brugte ruter derpå, så de bliver husket fra dag til dag.

Annonce

Ikke begejstret

Selv om den nye stok lyder vældig smart, er Carsten Laustsen dog ikke udpræget begejstret her to-tre uger efter, han første gang tog den i brug.


Der sidder tre følere på håndtaget, som kan registrere, hvis der er en forhindring til højre, venstre eller foran mig. Hvis der for eksempel kommer et skilt på min højre side, rører den ene føler ved højre side af min hånd, og så ved jeg, at jeg skal gå lidt til venstre.

Carsten Laustsen


- Stokken er perfekt til svagtseende, men den er ikke helt god for personer som mig, der er helt blinde. Jeg kan jo ikke selv taste adresser ind på min telefon, og dermed kan jeg heller ikke bruge GPS'en, medmindre jeg får min kone til at hjælpe mig med at skrive adressen ind, forklarer han og fortsætter:

- Derudover er sensorerne ekstremt følsomme, de reagerer på det mindste, og telefonen snakker hele tiden og kan slet ikke finde ud af det, når jeg eksempelvis går henover en græsplæne. Nu får den en chance lidt endnu, men det kan godt være, jeg skifter tilbage til en almindelig blindestok.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nye restriktioner for børn og lærere når skolerne starter

Aarhus

Smukfest i baghaven i en Aarhus-forstad

Annonce