Annonce
forside

For lidt tid med voksne skader små børns sprogudvikling

Når helt små børn rykkes op i børnehaveklassen, får de mindre af nødvendig støtte til at udvikle deres sprog.

Annonce

København: Når helt små børn under tre år kommer fra vuggestue op i børnehave med færre ansatte per barn, så betyder det mindre tid til barnet. Også mindre tid til at træne den opmærksomhed og sproglige udvikling, som er vigtig i den tidlige alder.

Det siger tale- og sprogkonsulent Ulla Flye Andersen med mangeårigt speciale i børns sprogtilegnelse på baggrund af en ny undersøgelse fra Bupl.

Den viser, at stadigt flere helt små børn af kommunerne rykkes op fra vuggestue til børnehave.

- De situationer, hvor et lille barn har fælles opmærksomhed med en voksen, er helt afgørende for barnets muligheder for at lære nye ord. Jo færre voksne per barn, jo færre af den slags øjeblikke og jo færre ord, siger Ulla Flye Andersen.

- Den opmærksomhed, som vi voksne har lært at rette mod noget, det kan så lille et barn jo ikke selv. Det skal de hjælpes til af en voksen, siger hun.

- Pædagogen peger på mælken og siger mælk. Det kobler barnet så med tiden. Det er sådan, små børn gradvist lærer, og også sådan man lærer barnet at styre sin opmærksomhed mod noget bestemt. Man kan være nok så begavet, men uden opmærksomhed kan man ikke lære, siger hun.

Fra sin hyppige gang i mange børnehaver hører hun ofte personalet sige, at børnene i dag netop mangler opmærksomhed.

- Mange børn vil gerne lære, men de kan ikke holde deres opmærksomhed mod noget bestemt ret længe. Den udvikling bliver jo langt fra bedre af, at de får endnu mindre opmærksomhed som helt små, siger Ulla Flye Andersen.

Hun kalder det en overvældende oplevelse for børn helt ned til to år og otte måneder at komme i børnehave.

- Tænk at står der i den alder i et stort fællesrum med 30 andre børn. Puhha. Samtidig er der slækket på personalets efteruddannelse. Der er mange dele i det her, som gør det dybt problematisk, siger hun.

Ifølge undersøgelsen fra Bupl er der siden 2008 og frem til i år sket en tredobling af antallet af kommuner, hvor børnene bliver rykket op i børnehaven tidligere. Det skriver TV2.

Således bliver børn under tre år sendt i børnehave i 39 af landets 98 kommuner. I 2008 gjaldt det kun for 12 kommuner.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Muligt gennembrud i sag om skuddræbt rapper: To sigtede mænd frygter for deres liv

Aarhus

Ekspert om corona-bølgen i Aarhus: - Overraskende, kraftfuld og meget pludselig

Aarhus For abonnenter

Tonicha går med mundbind i bussen: 25-årig ven døde af corona

Aarhus

Efter øget smittetryk i Aarhus: Storcenter Nord lukker legeland og fjerner borde

Annonce