Annonce
Aarhus

Forbløffelse og jubel: Aarhus scorer kassen på udbud af danskundervisning

Siden 2013 har Aarhus Kommune betalt Lærdansk under Dansk Flygtningehjælp for at klare danskundervisningen af flygtninge og indvandrere. Ved et netop afsluttet udbud viste det sig, at Lærdansk kunne høvle mange millioner kroner af prisen. Arkivoto: Michael Svenningsen

Aarhus Kommune får stor besparelse og høj kvalitet ved at lade Clavis overtage danskundervisningen fra Lærdansk. I udbuddet viste det sig ellers, at Lærdansk er i stand til at levere varen meget billigere end hidtil.

Annonce

AARHUS: 10 til 14 millioner kroner om året.

Det udbytte står Aarhus Kommune til at få i kølvandet på det netop afsluttede udbud af danskundervisningen af flygtninge og indvandrere.

Som rådmand for sociale forhold og beskæftigelse i Aarhus har Kristian Würtz (S) trukket i trådene bag udbuddet. Han er meget tilfreds med udfaldet, der fra nytårsskiftet tvinger Lærdansk til at aflevere kursisterne til Clavis.

- Kommunen får en betragtelig økonomisk gevinst, og i form af Clavis har vi samtidig valgt en leverandør med høj score på kvaliteten. Andre tilbudsgivere kom med endnu billigere tilbud, så der var faktisk mulighed for en større besparelse. Men kvaliteten er vigtigst for os. Derfor endte det med en løsning, som giver udbytte både på kvaliteten og økonomien, understreger rådmand Kristian Würtz.

Andre tilbudsgivere kom med endnu billigere tilbud, så der var faktisk mulighed for en større besparelse. Men kvaliteten er vigtigst for os. Derfor endte det med en løsning, som giver udbytte både på kvaliteten og økonomien.

Kristian Würtz (S), rådmand
Rådmand Kristian Würtz (S) er meget tilfreds med, at Aarhus Kommune har gennemført et udbud af danskundervisningen af flygtninge og indvandrere. Kommunen kan nemlig få varen af mindst samme kvalitet og markant billigere end hidtil. Arkivfoto
Annonce

Rigtig beslutning

I Aarhus Kommunes udbud af danskundervisningen blev deltagerne vurderet på en række parametre.

Clavis var blot den fjerdebilligste blandt seks tilbudsgivere, men sprogcentrets kvalitet slog konkurrenterne af banen. Derfor har Aarhus Kommune og Clavis nu indgået en kontrakt på fire år med mulighed for forlængelse i yderligere to år.

Clavis skal i bund og grund levere samme vare, som Lærdansk har gjort de seneste år.

Men Aarhus Kommune kan altså opnå en besparelse på 10 millioner kroner årligt ved at erstatte Lærdansk med Clavis - en besparelse, der kunne være blevet endnu større ved at se mere på pris og mindre på kvalitet.

- Jeg har ingen oplagt forklaring på, at der besparelsen bliver så markant. Men det viser, at beslutningen om at lave et udbud var rigtigt, vurderer Kristian Würtz.

Annonce

Lærdansk og prisen

Ved det aktuelle udbud leverede Lærdansk det billigste tilbud.

Århus Stiftstidende har ikke adgang til nøgletallene i Lærdansk-tilbuddet. Men det var endnu billigere end prisen fra Clavis, der i løbet af kontraktperioden skærer mindst 40 millioner kroner af kommunens udgifter til området.

I tilbuddet var Lærdansk med andre ord i stand til at gå markant ned i pris i forhold til de seneste fem års aftaler med Aarhus Kommune

Århus Stiftstidende har bedt Lærdansk om indsigt i regnskaberne for afdelingen i Aarhus.

Lærdansk drives af Dansk Flygtningehjælp, og organisationen forklarer, at der ikke offentliggøres regnskaber og resultater for de enkelte Lærdansk-afdelinger.

Dansk Flygtningehjælp offentliggør kun samlede tal for alle Lærdansk-afdelinger. Det sker i flygtningehjælpens årsrapport, og tallene siger intet om overskud, udgifter og andet i eksempelvis afdelingen i Aarhus.

Annonce

Hård konkurrence

Hos Clavis er direktør Bente Meinhardt tilfreds med, at virksomhedens tilbud til Aarhus Kommune ramte plet i forhold til kravene.

Ifølge Bente Meinhardt er Aarhus-udbuddet og deltagernes prissætning blandt andet et billede af et marked med benhård konkurrence.

- Konkurrencen er øget betragteligt de seneste år. Men hos Clavis har vi valgt at holde fokus på kvalitet. Clavis vil ikke vinde et udbud for enhver pris, og vi nægter at underbyde. Overordnet kan det koste omdømmet for de samlede aktiviteter hos Clavis dyrt, hvis vi vælger at gå på kompromis i eksempelvis Aarhus. Det standpunkt blev også fremført i forhandlingerne med Aarhus Kommune, fortæller Bente Meinhardt.

Hun fortæller, at Clavis også deltog i Aarhus Kommunes forrige udbud af danskundervisningen. Det var i 2013.

- Dengang fremførste vi samme standpunkter. Men kommunen havde større fokus på prisen i 2013, vurderer direktøren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Havneforening med nødråb: Spær p-pladser af for gæster på Aarhus Ø:

Aarhus

Ny krimi til TV2 med Aarhus-aftryk

Aarhus For abonnenter

Vagtfirma på Aarhus Ø: - De unge er ved at smadre en århusiansk turistperle

Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Alarm 112

Fire personer alvorligt kvæstet: Personbil kørte op bag i lastvogn på motorvej E45

Annonce