Annonce
Aarhus

Forbrændingsanlægget i Lisbjerg har meldt sig til minkafbrænding: - Vi skal have det her løst

AffaldVarme Aarhus har sagt ja til Fødevarestyrelsens forespørgsel, og direktør Bjarne Munk Jensen forventer, at forbrændingen i Lisbjerg først i næste uge kan gå i gang med at brænde aflivede mink. Foto: Mette Mørk
AffaldVarme har sagt ja til at brænde nogle af de mange millioner mink, der skal aflives på grund af smittefare. Vi skal dog hen i næste uge, før forbrændingen kan begynde.
Annonce

AARHUS: Når 15-17 millioner mink skal aflives så hurtigt som muligt, kan kapaciteten på destruktionsanstalten DAKA ikke følge med.

Derfor har Fødevarestyrelsen spurgt flere forbrændingsanlæg i landet, om de vil destruere de ikke-smittede mink, der de kommende uger skal aflives.

Det skal de på grund af regeringens beslutning om, at alle mink i Danmark skal aflives af hensyn til folkesundheden og for at mindske risikoen for, at COVID-19-virus muterer blandt dyrene.


For minkavlerne er det en skrækkelig situation. At vi får ekstra arbejde er jo i virkeligheden en detalje.

Bjarne Munk Jensen, direktør AffaldVame Aarhus


Blandt de adspurgte forbrændingsanlæg er AffaldVarme Aarhus, der straks sagde ja til opgaven.

- Det er en situation, hvor man nærmest må smide alt, hvad man har i hænderne. Vi skal have det her løst nationalt. For minkavlerne er det en skrækkelig situation. At vi får ekstra arbejde er jo i virkeligheden en detalje, siger Bjarne Munk Jensen, direktør for AffaldVarme Aarhus.

Annonce

To ovne ude af drift

Det er på forbrændingen i Lisbjerg, at nogle af de aflivede mink skal brændes. Og vi skal hen i begyndelsen af næste uge, før de store ovne kan komme i gang med at brænde mink.

- Desværre er to af de tre ovne ude af drift lige nu. De er til rutinemæssig reparation. Der skete en mindre eksplosion i en anden ovn i sidste uge, så den er også ved at blive repareret. Og vi skal op på fuld kapacitet for at kunne håndtere afbrændingen af mink, forklarer Bjarne Munk Jensen.

Mink og corona

I midten af juni blev der konstateret smitte med Covid-19 på nordjyske minkfarme. 4. november havde smitten spredt sig til 207 minkfarme i Jylland.

1. oktober besluttede regeringen at slå alle smittede besætninger samt besætninger indenfor en radius på 7,8 kilometer ned.

Siden har Statens Serum Institut fundet en mutation af Covid -19, som størstedelen af vaccinekandidaterne ikke beskytter imod.

Derfor - og fordi minkfarme udgør et stort virusreservoir - har regeringen besluttet at aflive alle mink i Danmark.

De døde mink skal blandes sammen med affald for at forbrændingen kan fungere effektivt.

- Jeg vurderer, at minkene skal blandes sammen med industriaffald. Blander vi det sammen med dagrenovationen, bliver det for vådt. Så vi skal have alle ovne i brug, når vi både skal håndtere dagrenovationen og minkafbrændingen, forklarer Bjarne Munk Jensen, der endnu ikke har fået at vide, om forbrændingen i Lisbjerg bliver blandt de forbrændingsanlæg, der skal destruere aflivede mink.

- Vi stiller os til rådighed, så hurtigt vi kan, og hvis vi skal håndtere minkafbrænding, vil jeg vurdere, at vi er klar først i næste uge, siger Bjarne Munk Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Johnny Mølby ny assistenttræner i AGF

Debat

Debat: Vi vil have rent vand i hanerne

Alarm 112

Hentede take away-aftensmad med 153 km/t: Trafikkontrol i det vestlige Aarhus afslørede igen masser af forseelser

Coronavirus

Live:  Danmark finder første tilfælde af sydafrikansk virusvariant

Aarhus

Styrelse fastholder prioritering af vacciner: Nødråb fra far til vuggestuebarn i Holme ser ud til at være forgæves

Annonce