Annonce
Aarhus

Forbud mod at rive hus ned i Samsøgade

Teknik og Miljø foreslår byrådet, at man laver en bevarende lokalplan i Samsøgade.

Annonce

Øgadekvarteret i Aarhus er som område ikke beskyttet mod nedrivning af ejendomme, hvis boligejere har lyst til det. Men det betyder ikke, at ejere uden videre kan regne med at få lov til at rive deres huse ned, fremgår det af en konkret sag.

Her har en ejer af ejendommen Samsøgade 21 søgt om tilladelse til at rive byhuset med fire lejligheder ned med henblik på at opføre en ny ejendom med moderne indretning på grunden.

Men efter at både kommunens rådgivere i Lokalt Kulturmiljøråd og Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur har protesteret mod en nedrivning har Center for Miljø og Energi i Aarhus Kommune valgt at erklære sig enig med de arkitektfaglige eksperter og nedlægge forbud mod en nedrivning af ejendommen.

Lokalt Kulturmiljøråd, der har afløst det tidligere bevaringsudvalg, skriver om ejendommen Samsøgade 21:

»Den eksisterende ejendom er yderst væsentlig for at opretholde den markante sammenhængende og harmoniske helhed, der er i facaderækken på begge sider af Samsøgade på strækningen mellem Sjællandsgade og Ny Munkegade.«

Og videre hedder det om Samsøgade:

»De enkelte ejendomme er ikke ens og fremstår varieret i farver og detaljer, men de har alle samme arkitektoniske formsprog opført i røde teglsten, dekoreret med pudsede gesimser, frontoner, bånd og vinduesindfatninger.«

På nær to store tagkviste fremstår Samsøgade 21 uspoleret ifølge rådet, som derfor fraråder en nedrivning af huset, der også er bevaringsværdigt i klasse 4 ud af 9.

Landsforeningen for Bygnings- og Landsskabskultur fremhæver i sit forsvar for huset, at det ikke blot er bevaringsværdigt i sig selv, men også som en del af et tidstypisk miljø af enestående velbevaret omfang.

De kommentarer er kommunens Center for Miljø og Energi helt enig i, fremgår det af indstillingen, der mandag blev sendt videre fra magistraten med grønt lys til byrådet.

Derfor tegner alt til, at byrådet vil godkende det forbud mod nedrivning af ejendommen efter planlovens § 14 som forvaltningen foreslår. Det betyder, at kommunen skal udarbejde en bevarende lokalplan for området og ejendommen inden for det kommende år.

Ejeren af ejendommen har protesteret mod forbuddet og forklarer, at han ikke inden for en forsvarlig økonomi kan renovere ejendommen til det niveau, som lovgiverne kræver. Ejendommen henter 150.150 kr. ind i lejeindtægter om året, og det dækker ikke udgifterne til drift, oplyser ejeren. Derfor advarer han kommunen om, at han straks efter forbuddet er godkendt i byrådet vil kræve, at kommunen overtager ejendommen, som den er forpligtet til ifølge loven, når den afviser nedrivning.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Tilstandsrapport for huset Europa

Aarhus

René blev tilbageholdt for ikke at gå med mundbind: Hvor går grænsen for vagternes beføjelser?

Aarhus

Århusianer ny formand for landets lærere

Aarhus

Ansvaret for plejesvigt er placeret: Det skal nye kræfter ind i topledelsen af ældreområdet i Aarhus

Annonce