Annonce
Aarhus

Forbud mod frivillige i hallens kiosk: Idrætslivet i Aarhus er i oprør over forslag

I mange idrætsforeninger er der tradition for salg af is, pølser og andet til idrætsudøverne. Men et nyt forslag fra regeringen betyder, at salget skal bortforpagtes. Arkivfoto

Forslag fra regeringen kan betyde et farvel til de frivillige i hallernes kiosker. I stedet skal salget af sodavand og slik bortforpagtes for at sikre fair konkurrence. Idéen møder voldsom modstand hos både idrætssamvirke og rådmand i Aarhus.

Annonce

AARHUS: Hold fingrene fra vores salg af is, kaffe og sodavand.

Sådan lyder den klare melding fra idrætslivet i Aarhus i forbindelse med et forslag, der vil tvinge idrætsforeninger til at bortforpagte driften af kiosker og caféer.

Regeringen har lanceret forslaget i en arbejdsgruppe med deltagelse af blandt andet Kommunernes Landsforening og Danske Regioner.

- Det lyder som noget skørt makværk. I nogle idrætsforeninger er det tradition, at frivillige gør en indsats i kiosken og rejser beskedne bidrag til medlemmerns aktiviteter. Det er virkelig uheldigt, at ildsjælenes arbejde kan ende med at blive skubbet til side og gjort umuligt, siger formand Jens Bundgaard fra Idrætssamvirket Aarhus, der er en paraplyorganisation for idrætsforeninger i Aarhus Kommune.

Regeringens forslag


  • Regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og de radikale har lavet en aftale om at sikre fair og lige konkurrence mellem offentlige og private aktører.I den forbindelse er der nedsat en arbejdsgruppe. Den udarbejder forslag, som senere skal behandles af kredsen bag aftalen. Den endelige vedtagelse finder sted i Folketinget.
  • Regeringen vil begrænse offentligt støttede foreningers muligheder for at drive forretning. Kommunerne har allerede i dag en pligt til at bortforpagte de såkaldte accessoriske aktiviteter som cafe- og restaurationsdrift i forbindelse med kommunale aktiviteter, og den regel vil regeringen udvide til offentligt støttede foreninger.
  • Forslaget kan få konsekvenser for eksempelvis idrætsklubber og kulturforeninger. Klubber og foreninger kan kun blive undtaget, hvis kommunen kan bevise, at det er direkte umuligt at lave en bortforpagtning. Forslaget vil dog friholde mindre foreninger, og her nævnes som eneste eksempel "spejderforeningens kagesalg".
  • Derudover vil foreningerne have lov til at sælge mad og drikke ved "enkeltstående begivenheder". I den sammenhæng nævnes Smukfest i Skanderborg som et eksempel.
Rådmand Rabih Azad Ahmed (R) er langt fra begejstret for et nyt forslag, som regeringen har i støbeskeen. Forslaget gør det umuligt for frivillige fra en idrætsforening at drive kiosken i en hal eller et klubhus. Arkivfoto: Axel Schütt
Annonce

Et problem truer

Regeringens tanker om at bremse idrætsforeningers salg af sandwich, kaffe og sodavand i klubhuse fremgår af en aktindsigt givet til nichemediet NB-Økonomi.

I fremtiden vil regeringen tvinge offentligt støttede foreninger til at bortforpagte cafe- og restaurationsvirksomhed. Det skal forhindre, at de kommunalt støttede foreninger konkurrerer med det private erhvervsliv på unfair vilkår.

Hvis de frivillige foreninger nægter at følge kravene, så vil de ifølge forslaget miste deres offentlige støtte.

Idrætspolitisk chef i DGI, Sune Friis Krarup, forklarer til NB-Økonomi, at det vil have store økonomiske og bureaukratiske konsekvenser, hvis idrætsforeningerne bliver omfattet af krav om bortforpagtning.

- Som vi ser det, er det meget vigtigt, at de frivillige foreninger hverken økonomisk eller administrativt bliver lagt til last. Men det er for tidligt på nuværende tidspunkt at vurdere de mere præcise konsekvenser, men vi er meget opmærksomme på, at der kan være et problem her, siger han.

Annonce

Intet levebrød

I Aarhus Kommune vælger haller og idrætsforeninger forskellige måder at drive kiosker, caféer og lignende.

Især de store idrætsforeninger vælger ofte at bortforpagte salget af sodavand, slik og andet, mens mindre idrætsforeninger i højere grad baserer driften af kiosken på frivilligt arbejde.

Formand Jens Bundgaard fra Idrætssamvirket Aarhus er glad for mangfoldigheden i kioskerne i haller og klubhuse. Han tvivler meget på, at tvang omkring driftsforholdene vil gøre en positiv forskel.

- Tværtimod. Det bliver sandsynligvis meget svært at finde forpagtere til de mindre kiosker. Omsætningen er simpelthen for lille til, at en forpagter kan få et levebrød ud af salget. De mindste kiosker kan kun opretholdes på grund af den ulønnede indsats, som eksempelvis forældre gør i deres børns idrætsklub, vurderer Jens Bundgaard.

Annonce

Spurve og kanoner

Regeringens forslag om at gennemtvinge en bortforpagtning af driften af kiosker og andet i haller og klubhuse er heller ikke populær hos Aarhus Kommunes rådmand for blandt andet idrætslivet.

Rabih Azad-Ahmad (R) forudser, at en vedtagelse af forslaget vil give masser af bureaukrati i foreningerne.

- I Aarhus er vi optaget af at gøre tingene lettere for de frivillige. Det her forslag er et udtryk for det præcist modsatte, og det risikerer at ødelægge fællesskabet omkring driften af små kiosker i klubhuse og haller, vurderer Rabih Azad-Ahmad.

Ifølge rådmanden er der ingen væsentlig konkurrenceforvridning mellem de offentligt støttede foreninger og private aktører.

- Her skyder regeringen virkelig gråspurve med kanoner. Det er et tåbeligt forslag, som jeg vil arbejde for at bremse i blandt andet Kommunernes Landsforening, konkluderer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Corona-udbrud med uformindsket styrke: På 24 timer er yderligere 39 århusianere testet positive

Aarhus For abonnenter

Venstre om rundhåndet idrætsudspil: Det ligner et lille hold-kæft-bolche

Aarhus

Liveblog: Pressemøde, hotspots og flere smittede - få overblik over coronasituationen i Aarhus

AGF

Efter afsked med AGF: Jakob Ankersen vender hjem til Esbjerg

Aarhus For abonnenter

Frustrationer i Solbjerg: En pose penge alene løser ikke foreningsidrættens pladsproblemer

Annonce