Annonce
Aarhus

Forbud mod kønsopdelt svømning møder protester

Gellerupbadet har i flere år været åbent for svømmehold alene for kvinder, hvor døre og vinduer blændes af. Det vil et politisk flertal ikke acceptere, hvis det sker af religiøse grunde. Foto. Axel Schütt

Underskriftsindsamling opfordrer byrådet til at respektere Aarhus som en multikulturel by med bl.a. kønsopdelt svømning i Gellerupbadet.

Alle kvinder har ret til kvindesvømning - også muslimske kvinder. Sådan lyder parolen på en underskriftsindsamling på nettet, der vil opfordrer Aarhus Byråd til ikke at forbyde kønsopdelt svømning i de offentlige svømmehaller.
Peder Udengaard (S): »Vi kan ikke støtte, at man af religiøse årsager laver kønsopdelt svømning i den offentlige åbningstid.«
Foreløbig har over 1.300 skrevet under på protesten på skrivunder.net og tallet vokser fortsat. I sidste ende skal underskrifterne sendes til borgmester Jacob Bundsgaard (S).
Protesten er opstået, efter at der på det seneste byrådsmøde tegner sig et stort flertal for at forbyde kønsopdelt svømning af religiøse grunde.
Annonce
Flertallet opstod da Socialdemkraterne på byrådsmødet 26. oktober valgte at erklære sig enig med Venstre i at tage et opgør med den kønsopdelte svømning.

S: Vigtig debat

»Det er vigtigt at vi tager den principielle debat og sender et klart signal om, at vi ikke accepterer kvindeundertrykkelse af religiøse årsager. Og vi kan ikke støtte, at man af religiøse årsager laver kønsopdelt svømning i den offentlige åbningstid,« siger Socialdemokraternes politisk ordfører, Peder Udengaard.
Byrådet sendte debatten tilbage i magistraten for at få afklaret de juridiske muligheder. For, som Peder Udengaard forklarer, er udfordringen at man ikke vil ødelægge en lang og sund tradition for kønsopdelte aktiviteter idræt.
»Det er alene kønsopdeling ud fra religiøse grunde, vi er imod,« betoner Peder Udengaard.
Annonce

Multikulturel by

Bag underskriftsindsamlingen står noget, der kalder sig »Gellerup Kvindesvømnings Venner«, som forklarer:
»Vi opfordrer Aarhus Byråd til at respektere Aarhus som en multikulturel by med lige rettigheder og muligheder med fortsat opbakning af kvindesvømning i Gellerupbadet.«
Blandt anbefalerne er: Integrationsrådet Aarhus, Aarhus for Mangfoldighed, Antiracismegruppen Aarhus, SOS mod Racisme, Racismefri by - Odense for Mangfoldighed, Aktionsgruppen mod Diskrimination af Flygtninge i Lovgivningen, Aarhus.
Initiativtagerne henviser bl.a. til Bekendtgørelse 2007-04-10 nr. 340 om initiativer til fremme af ligestilling, hvor det i paragraf 6 står:
»Det er tilladt at etablere hold og undervisning mv. for det ene køn inden for idræt, herunder svømning mv. Det gælder både i private foreninger og inden for den offentlige forvaltning«.
Annonce

»Mange fordele«

Over 100 kvinder og børn benytter sig af tilbuddet og den kønsopdelte svømning i de kommunale svømmehaller er ifølge »Gellerup Kvindesvømnings Venner« med til at skabe sunde og aktive borgere med lige adgang til at dyrke fysisk aktivitet for alle.
»For kvinder med anden etnisk baggrund kan det være første skridt på vej til motion og et aktivt fritidsliv i det offentlige rum. Kvindesvømning styrker kvindernes netværk, sundhed og aktive deltagelse som medborgere. For mange piger og kvinder med minoritetsbaggrund er alternativet, at de ikke er fysisk aktive,« skriver vennegruppen.
Annonce

Mest blufærdighed

Den afviser, at afskærmningen er skabt af religiøse grunde:
»Den kønsopdelte svømning benyttes både af muslimske kvinder og kvinder med anden eller ingen religiøs baggrund. Dermed er afskærmningen ikke religiøst betinget, men mere et spørgsmål om personlige præferencer. Alle mennesker har individuelle blufærdighedsgrænser med ret til selvbestemmelse og valgfrihed. Der er en tiltagende blufærdighed i idræt og ikke udelukkende med baggrund i kultur og religion,« hævder venne-gruppen.
Også fra Brabrand Boligforenings afdeling Gellerupparken, er der protest.
Herfra skriver formand Youssef Abdul Kader til byrådet:
»Kønsopdelt svømning har ikke påvirket integrationen i en forkert retning før, men vi er bange for at dette forslag vil skubbe integrationen baglæns.«
Annonce

Trussel om sag

Hos Institut for Menneskerettigheder følger man debatten tæt.
Ifølge ligebehandlingschef Maria Ventegodt Liisberg kan et forbud muligvis være i strid med forbuddet mod diskrimination på grund af køn og religion. Derfor overvejer Institut for Menneskerettigheder at indbringe det for Ligebehandlingsnævnet som en principiel sag, har de varslet i et læserbrev i Jyllands-Posten.
Til den trussel kommenterer Peder Udengaard:
»Det er vi opmærksomme på, men jeg har altså svært ved at forestille mig, at det er forbudt at sige, at man ikke vil indrette et offentligt tilbud efter religiøse dogmer. Men det er jura og noget af det, der skal afklares, når man formulerer den endelige tekst om sagen i magistraten.«
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Corona-smitten går stadig den rigtige vej, men Aarhus er voldsomt overrepræsenteret i statistikken

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce