Annonce
Byudvikling

Forbyd nedrivning af sunde huse? Formand for boligejere kalder århusiansk forslag for "helt ude i hampen"

Er huset grundlæggende i god stand, så må man renovere i stedet for at rive ned. Det mener SF i Aarhus, som vil have resten af byrådet med på at forbyde nedrivninger af boliger i de tilfælde, hvor man lige så godt kunne istandsætte. Foto: Morten Stricker
SF i Aarhus Byråd foreslår at nægte boligejere nedrivningstilladelse, medmindre huset er uegnet til beboelse. Af klimahensyn bør man ikke skifte gamle, men gode huse ud, mener partiet.

AARHUS: Har du set det? De gav fem millioner kroner for huset, og nu har de væltet det hele for at bygge et nyt!

Ja, der er de, der har så mange penge, at de har råd til at købe et velfungerende hus for så at rykke det ned og bygge drømmehuset i stedet.

Men det er et værre spild af ressourcer, mener SF i Aarhus, der i byrådet har stillet forslag om at bremse boligejeres muligheder for at bygge nyt på en grund, hvor der i forvejen ligger et hus, som ikke er nedslidt.

Annonce

- Det er ikke samfundsmæssigt rimeligt, at der bruges ressourcer på at fremstille byggematerialer til erstatning for brugbare bygninger, som bliver revet ned. Vi vil begrænse de ressourcer til nødvendige byggerier, skriver SF i sit byrådsforslag.

Kommunen skal vurdere

Partiet forestiller sig, at boligejere, som ønsker at rive ned, fremover skal have besøg af fagfolk fra kommunen, som skal gennemgå huset og vurdere, om det vitterligt er nedrivningsmodent.


At det offentlige skulle gives mandat til at vurdere, om et hus er for godt til at blive revet ned, det synes jeg er helt ude i hampen. Hvordan skulle nogen kunne vurdere det?

Allan Malskær, landsformand for Parcelhusejernes Landsforening


Alternativt skal ansøgeren kunne dokumentere en klima- og miljømæssig gevinst, der indebærer, at en nedrivning af huset er en mere bæredygtig løsning end en renovering.

- Man kan sagtens forstå ønsket og behovet, hvis boligerne er slidt ned, men i nogle tilfælde er der ikke andet galt med det gamle, end at det er gammelt og ikke er nyt, skriver SF's Jan Ravn Christensen, der er ordfører på sagen.

Jan Ravn Christensen, gruppeformand for SF, mener det bør være slut med at vælte solide huse, blot fordi ejeren kunne tænke sig at bygge et helt nyt i stedet. Pressefoto

Ifølge SF skal forslaget være med til at understøtte Aarhus Kommunes ambition om at blive klimaneutral i 2030.

Annonce

Kan ikke være lovligt

Hos Parcelhusejernes Landsforening vurderer landsformand Allan Malskær, at forslaget næppe kan være lovligt.

- Jeg kan jeg ikke se, hvordan det skulle kunne undgå at være i strid med den private ejendomsret at forbyde nedrivninger på den måde. Når du har købt og betalt en grund, så har du også lov at rive huset ned og bygge et nyt, så længe du overholder reglerne i lokalplanen, siger Allan Malskær.

Allan Malskær repræsenterer landets parcelhusejere, og han har svært ved at tro, at der er hjemmel i lovgivningen til at gennemføre SF's forslag om at begrænse boligejeres muligheder for at rive deres huse ned for at opføre et nyt. Pressefoto

Når det er sagt, så kan han godt sætte sig ind i problemstillingen med spildte ressourcer.

- Jeg kan sagtens følge tanken om, at det ser mærkeligt ud, at man river huse ned, som egentlig er sunde og fornuftige. Det er en debat værd, for det ser vi da ske.

- Men at det offentlige skulle gives mandat til at vurdere, om et hus er for godt til at blive revet ned, det synes jeg er helt ude i hampen. Hvordan skulle nogen kunne vurdere det? spørger Allan Malskær.

Det var meningen, at forslaget skulle have været debatteret i byrådssalen onsdag 26. april, men tiden løb lige nøjagtig ud, da sagen stod som det næste på dagsordenen. Det vil derfor først blive diskuteret på næste byrådsmøde, som er 9. juni.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rikke-Marie skal scannes for alvorlig sygdom, men hospitalet har først tid i 2024: - Jeg troede ikke mine egne øjne

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Et af byens ældste spisesteder har kendt rigmand som erklæret stamkunde - det forstår man

Aarhus

Aarhus Pride lukker flere centrale gader: Få seneste nyt om trafik og politi

Debat

Vi sad med ryggen mod muren foran politikerne: Jeg er rystet over, hvordan det lokale demokrati fungerer

For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Annonce