Annonce
Aarhus

Fordømmelsen osede ud af sideruden: - Er du i tvivl om, hvor du skal placere dig, hr. cyklist?

Har du styr på, hvordan du som cyklist skal placere dig, hvis du skal lige ud i dette kryds? Stiftens journalist troede, at han havde styr på reglerne, men blev irettesat af en kørelærer, mens de sammen ventede på grønt lys. Foto: Google Maps

- Er du i tvivl om, hvor du skal placere dig, hr.?

Spørgsmålet var høfligt nok formuleret, men fordømmelsen osede ud af den nedrullede siderude på kørelærerbilen, hvorfra en yngre, mandlig kørelærer stirrede på mig.

Lad mig lige sætte scenen. Vi er i Aarhus, og jeg var kommet på ladcykel fra Åbyhøj ad Silkeborgvej med retning ind mod midtbyen. Ved Frisko-krydset var jeg kørt frem mod stoplinjen og holdt nu og ventede for rødt lys.

Annonce

For de, der ikke kender stedet, er der tale om et stort lysreguleret kryds med en venstresvingsbane, to ligeud-baner og en højresvingsbane. Der er ikke cykelsti i den del af krydset, hvor jeg kom fra.

Siger du, at jeg skal lægge mig derude mellem bilerne med den her store cykel og en dreng, der ikke er vant til at cykle på store veje? - Ja, det skal du.

Udveksling med kørelærer

På min vej hen mod krydset havde føromtalte skolevogn været i færd med at skifte ud i højre vognbane for at svinge mod højre. Det gik meget tøvende med at komme fra ligeud-banen og over til højre bane, som det jo ofte gør med nye, usikre bilister.

Bilen holdt nærmest stille med et hjulpar i hver vognbane, så jeg på min ladcykel fortsatte ligefrem, indenom bilen langs kantstenen, da der stadig var to meter i bredden at køre på.

Dette behagede ikke kørelæreren, som nu forlangte svar på, om jeg var i tvivl om, hvor jeg og min cykel burde være.

- Jeg tænker, at jeg holder rigtigt, ... forsøgte jeg.

- Nå, men det gør du ikke. Du skal blive derude, sagde han og indikerede ligeud-banen på den anden side af bilen.

Her er et billede af det pågældende kryds. Spørgsmålet er, om man som cyklist skal placere sig langs den gule eller den blå streg, hvis man skal fortsætte lige over krydset - eller om der er valgfrihed? Der er i øvrigt ikke cykelsti. Arealet som ligger i skygge til højre for den gule streg, er fortov. Foto: Google Maps / Jesper Bech

Jeg skævede ned på ladcyklen med mine to femårige knægte indeni. Lige bag os holdt min store dreng på otte år på sin egen cykel. Han er endnu ikke særlig sikker i trafikken, og har endnu ikke prøvet at cykle alene.

- Siger du, at jeg skal lægge mig derude mellem bilerne med den her store cykel og en dreng, der ikke er vant til at cykle på store veje, spurgte jeg lettere målløs og også lidt trodsigt?

- Ja, det skal du faktisk. Sådan er reglerne, selv om ikke ret mange kender dem, lød svaret fra kørelæreren ud gennem sideruden.

Jeg endte med at takke ham for rådet, da han som kørelærer jo måtte vide, hvad han talte om, og vi skiltes i god ro og orden, selv om vi begge inderst inde vist var irriterede på hinanden.

- Faaar, hvorfor fik du skældud, hørte jeg sønnike spørge bagfra?

Tja, det gjorde jeg vel dybest set, fordi jeg havde irriteret kørelæreren ved at fortsætte frem indenom bilen. Men det var ikke det, han valgte at irettesætte mig for.

Jeg har altid troet, at man som cyklist havde lov til at placere sig inderst op ad fortovet, også selv om man dermed holder i bilernes højresvingsbane.

Jeg har også været af den opfattelse, at man gerne må lægge sig længst til højre i den kørebane, der fortsætter ligeud, hvis man selv skal den vej. Men at det var valgfrit, om man placerede sig det ene eller det andet sted.

Kørelæreren havde imidlertid været helt klar i sin dom. Du skal ud på vejen, kammerat, og lægge dig i ligeud-banen.

Næste dag på redaktionen spurgte jeg en kollega. Han gav kørelæreren ret og troede faktisk først, at der var tale om et trickspørgsmål, og at der var nogle helt særlige forhold i krydset, som han måske overså.

Det var der ikke, forsikrede jeg, og dermed var sagen fuldstændig indlysende for min kollega. Som cyklist skal man lægge sig til højre i bilisternes ligeud-bane.

Nu findes der heldigvis enkelte højere myndigheder end journalister og kørelærere, og der har jeg også spurgt.

Og hos Cyklistforbundet var der langt om længe nogen, der holdt med mig.

Her forklarer medieredaktør, Jørgen Schlosser, at det er færdselslovens paragraf 49, stykke tre, vi skal have fat i. I den står følgende:

Før vejkryds skal cyklist, der skal lige ud eller svinge til venstre fortsat holde til højre på vejen. Såfremt en eller flere vognbaner ved afmærkning er forbeholdt de kørende, der skal svinge til højre, er det dog tilladt cyklisten at placere sig ved linjen mellem den nærmeste vognbane, som ikke er forbeholdt de højresvingende, og højresvingsbanen.

- Som der står, er det tilladt cyklisten at placere sig, som kørelæreren sagde, men vi læser ikke noget ”skal”. For at få den helt korrekte, officielle tolkning af paragraffen skal du dog tale med politiet, vurderer Jørgen Schlosser ved Cyklistforbundet.

Hos Østjyllands Politis færdselsafdeling er svaret det samme.

- Det er korrekt, at du skal have fat i færdselslovens §49, stk. 3 vedrørende cyklisters placering før vejkryds. Her kan man VÆLGE at placere sig i enten højresvingsbanen eller ved kantlinjen mellem højresvingsbanen og den første vognbane for ligeudkørende. Det fremgår ikke, at man SKAL placere sig mellem højresvingsbanen og vognbanen for ligeudkørende, lyder svaret fra færdselsafdelingen.

Således er vi forhåbentlig alle blevet klogere. Det er frivilligt, om man lægger sig i den ene eller den anden bane - og godt for det, for jeg ser hver dag cyklister gøre brug af begge valgmuligheder.

Jesper Bech Pedersen, journalist på Århus Stiftstidende Foto: Axel Schütt
Annonce
Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Serverede guldstøv, candyfloss og glimmer: Populær gourmet-restaurant drejer nøglen om

Navne For abonnenter

Farvel til en elsket overlæge: Man kan ikke sige noget skidt om Ole Helmig

Alarm 112

Kørt på skadestuen: Cyklist påkørt af bil ved rutebilsstationen

Alarm 112

Efter bølge af indbrud i biler: Dommer fængsler tre udlændinge mistænkt for at være på tyvetogt

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Aarhus For abonnenter

Aarhus har aktier i store miljøsyndere: - Det skal stoppe nu, siger politikere

Navne

Multiartisten har skabt sin egen vej: Fra Nik og Jay-danser til magasindirektør og TV-vært

Aarhus

Hvor mange har haft corona uden at vide det? Nyt forsøg skal gøre os klogere på det - og hvor langt vi er i epidemien

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

Aarhus

Se video: Bil gik op i flammer - vidne så to personer stikke af

Aarhus For abonnenter

Vil du nøjes med at få gjort rent en time hver anden uge? Her er svarene fra ældre-politikerne i Aarhus

Aarhus

Mere end hver fjerde test positiv: Aarhus fortsætter med højt smittetal

Annonce