Annonce
Debat

Fordel pengene bedre

Det er langt fra en ny debat, men det er en meget væsentlig en af slagsen - og en debat, der fik ny næring mandag, da Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard i Jyllands-Posten luftede sin utilfredshed.

Ifølge Bundsgaard skaber det kommunale udligningssystem et ujævnt danmarkskort, der bagatelliserer provinskommunerne og forgylder hovedstadskommunerne.

Den socialdemokratiske borgmester ønsker at ændre systemet, som hvert år sikrer de 34 hovedstadskommuner 2,4 milliarder i tilskud, så pengene i stedet kommer til at indgå i landsudligningen, der flytter penge mellem de velstillede og fattige kommuner. Et yderst fornuftigt forslag fra Bundsgaard, som det ikke burde tage lang tid at få vedtaget. Hovedstadsudligningen blev oprettet i 1930erne, da København var plaget af stor fattigdom, og siden blev de øvrige kommuner omkring København inkluderet i ordningen. Men de tider, da København var hårdt ramt og havde behov for ekstra hjælp, er for længst forbi. I dag er hovedstaden faktisk en meget velhavende kommune, ligesom kommunerne nord for København alle ligger på listen over de rigeste i landet.

Ikke overraskende stiller de sjællandske kommuners politikere sig totalt uforstående over for ideen. Enkelte af dem mener endda, at ideen er et »fremragende eksempel på krævementalitet og manglende respekt«.

En toparrogant holdning, der fint afspejler det, som mange jyder forstår ved københavneri. Det er som om, at københavnerne mener, at det naturligvis ikke er ok at være en fattig kommune inden for hovedstaden, men til gengæld er det ok - vel nærmest helt naturligt - at være en fattig kommune uden for landets hovedstad. I forvejen bliver kommunerne vest for Storebælt forfordelt i den store stil. Eksempelvis løber hovedstaden med langt over halvdelen af alle kulturkroner, ligesom det ofte er umuligt at råbe politikerne op, hvis en kommune »helt ovre i Jylland« har ønsker om penge til trafikale forbedringer. Desværre virker det ikke som om, at folketingspolitikerne vil lytte til ønskerne om mere lighed.

I hvert fald afviser økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard ideen.

Til gengæld kan Dansk Folkeparti godt forstå ønsket fra de fattige kommuner, og man kan kun håbe, at flere af de øvrige partier uden for regeringen vil lytte til fornuften. For præcis som det er i provinsens interesse, at vi har en hovedstad med masser af vækst og gang i hjulene, så er det i hovedstadens interesse, at vi har en provins, der ikke sakker for meget bagud. Og derfor er ideen om at omfordele pengene mere end fornuftig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Aarhus For abonnenter

Prisen er 1,4 millioner kroner per meter: Kommer du til at betale regningen for en Marselistunnel?

Annonce