Annonce
Aarhus

Foredrag i Stiften Loungen: Søn af topnazist fortæller om sin fars forbrydelser

Hans Frank og Heinrich Himmler i selskab. Niklas Frank er søn af Hans Frank, og han kom til at hade sin far. Det er der nu mulighed for at høre mere om ved et foredrag i Aarhus. Privatfoto
Niklas Frank er søn af en krigsforbryder. I Polen var faderen, Hans Frank, med til at deportere millioner af jøder til udryddelseslejre, og han blev henrettet efter krigens afslutning. Niklas Frank besøger Aarhus for at fortælle om fortiden, nutiden og de mange svære følelser.
Annonce

AARHUS: Der er kun få personer i live i dag, der har haft nær kontakt til de nazistiske krigsforbrydere, der blev dømt til døden i Nürnberg og henrettet i 1946. En af de få er tyske Niklas Frank, som onsdag 29. januar klokken 19 holder foredrag i Stiften Loungen i FO-byen.

Niklas Frank er søn af Hans Frank, der var generalguvernør for Generalguvernementet Polen. Det var til Generalguvernementet, at de fleste af Vesteuropas jøder blev deporteret og senere myrdet i udryddelseslejre. Det var som en af de ansvarlige for disse forbrydelser, Hans Frank efter krigen blev dømt og henrettet.

Niklas Frank er født i 1939 og så sin far for sidste gang i fængslet i Nürnberg umiddelbart før hans henrettelse.

I oktober sidste år fortalte Niklas Frank om sine oplevelser. Det skete i en artikel i Politiken.

- For min far og - tror jeg - de fleste andre handlede det ikke om had til jøderne eller noget i den dur. Han var højreorienteret fra ungdommen og efter fattigdommen, kaos og hyperinflationen blev han overbevist om, at løsningen var en stærk mand. Og så kom Hitler og sagde, at det hele var jødernes skyld. Og det accepterede min far så, men det stak aldrig særligt dybt. I hans dagbøger er der meget mere had til franskmændene end jøderne - og hvis Hitler havde sagt, at det hele var danskernes skyld, og de skulle udryddes, så havde ville han sikkert også have gjort det, forklarede Niklas Frank i Politiken.

Annonce

Vigtigt at lære

Niklas Franks interessere for sin fars historie har været lidt af en mental rejse.

Arbejdet begyndte først, da han var 46 år. Efterhånden som han opdagede mere og mere om faderens handlinger under naziregimet, udviklede hans afstandtagen sig til had.

Niklas Frank har skrevet bogen "Faderen - et opgør". Ved arrangementet i Stiften Loungen i FO-byen læser Niklas Frank op og kommenterer passager fra sin bog om faderen.

For Niklas Frank er det afgørende, at nutiden lærer af historien omkring nazismen. I interviewet i Politiken fortalte forfatteren om en tur til et historisk arkiv i Tyskland, hvor han læste nogle af de flere millioner sagsakter om individuelle nazister.

- Jeg så lidt over 5.000 af dem - tilfældigt udvalgt - og man kunne se, at langt de fleste aldrig var blevet straffet og reelt ikke havde indrømmet noget. Og det er for mig lidt billedet på vores land. At demokratiet er bygget på en løgn, på en modvilje mod at se fortiden i øjnene, og at det derfor er meget mere skrøbeligt, end det måske ser ud, fortalte han i Politiken.

Arrangementet i FO-byen foregår på engelsk. Der bliver lejlighed til at stille spørgsmål.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Annonce