Annonce
Indland

Foreløbig succes med lægeordineret heroin

De første forsøg med at give misbrugere lægeordineret medicin på statens regning er en succes. De gode erfaringer skal følges op, mener politikere.

Ordningen med lægeordineret heroin har givet en positiv effekt på de misbrugere, der har været med i forsøget i perioden fra 2009 til 2011. Det viser en foreløbig evaluering af ordningen fra Sundhedsstyrelsen.

I perioden har 160 personer tilmeldt sig behandlingen i henholdsvis København, Glostrup, Odense, Esbjerg og Aarhus. Efter at have været med i ordningen i et halvt år har flere ikke blot fået et mere stabilt og mindre misbrug. Behandlingen har også smittet af på deres liv ved siden af misbruget - for eksempel er langt færre hjemløse, når de afslutter behandlingen.

- Det er fantastiske resultater. Det viser, at hvis man har en videnskabelig tilgang til vores stofmisbrugere frem for en moraliserende pegefinger, så kan man faktisk nå rigtig langt, siger Özlem Cekic, sundhedsordfører for SF.

Hun peger på, at den foreløbige evaluering har vist, at der er flere sidegevinster ved behandlingen i form af blandt andet et mindre »sideforbrug« af andre stoffer.

- Det kan medvirke til, at patienterne i mindre omfang begår kriminalitet og dermed på sigt bruger deres energi på behandling i stedet for at skaffe stoffer, siger Özlem Cekic.

Også Dansk Folkeparti er begejstret, men ser gerne, at de hårdest ramte, som ikke er i stand til at tage hen til behandlingen, bliver tilknyttet ordningen.

- Der er for langt, hvis man skal fra Slagelse til København for at få lægeordineret heroin, og derfor skal vi gøre noget for at få fat i de mennesker, som bor for langt væk eller er for syge. Man kunne lave et slags plejehjem for misbrugerne, siger Liselott Blixt, Dansk Folkepartis sundhedsordfører.

En af udfordringerne i forsøgsperioden har ifølge Sundhedsstyrelsen været, at behandling med sprøjteheroin stiller særlige krav til observation af misbrugerne. Både SF og DF er villige til at se på mulighederne for, at misbrugerne kan indtage stofferne på anden vis.

- Det er helt oplagt at kigge på, om man kan udvide ordningen, så man også kan benytte tabletter eller rygeheroin, siger Özlem Cekic.

I alt har 160 personer blevet behandlet i perioden fra 2009 til 2011, og størstedelen af patienterne var mellem 25 og 54 år, da de begyndte. Mere end 71 procent var mænd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: Johnson & Johnson genoptager vaccine-udrulning i Europa

Aarhus For abonnenter

På rundtur til de fredede bygninger i Aarhus: - Alt er gennemtænkt

Annonce