Annonce
Østjylland

Forening kæmper for stille boligblokke

Ilse Sand stiftede foreningen Vi elsker stilhed i 2011, da hun som psykoterapeut og foredragsholder talte med mange meget sensitive mennesker, der havde mange forskellige slags problemer med støj. Foto: Kasper Lau

Der kan være mange forskellige slags problemer, der forbindes med støj. For nogle kan det endda være så slemt, at de bliver nødt til at flytte fra larmen.

Djursland: For nogle er høj livskvalitet lig med fester hver weekend og dunkende musik. For andre er høj livskvalitet i den mere stille afdeling såsom meditation eller klassisk musik. Det kan være svært at få til at harmonere med basrytmerne fra naboen, hvis man bor side om side.

Ilse Sand har selv oplevet at bo i en opgang, hvor en underbo flere gange holdt fester i weekenden, som gjorde det svært for Ilse at være i sin lejlighed.

- Hele min lejlighed rystede. Det gjorde, at jeg slet ikke kunne være i min lejlighed, hvorefter jeg valgte at flytte. Det var nok især bevidstheden om at det kunne ske, der gjorde, at jeg havde svært ved at bo der, siger Ilse Sand, som flyttede fra sin lejlighed i Randers i 2010.

Året efter stiftede hun foreningen Vi elsker stilhed, som har haft stor interesse og har i dag 1260 medlemmer.

Allerede siden foreningen så sit lys har det været i tankerne at få stille opgange og boligblokke indført, men det var først rigtig i september, at de for alvor gik i gang med ideen.

- Folk, der er meget robuste overfor støj, er ikke klar over, hvor slemt det kan være, og de har svært ved at forstå det. Det vi ønsker og arbejder for er, at få de almene boligforeninger til at lave en stilleopgang eller en hel stilleblok. Jeg tror, der vil blive stor efterspørgsel. Det kan være folk, der er glade for at meditere eller høre klassisk musik, og som gerne vil undgå at forstyrres af basrytmerne inde ved siden af, siger Ilse Sand.

- Folk, der er meget robuste overfor støj, er ikke klar over, hvor slemt det kan være, og de har svært ved at forstå det.Ilse Sand, stifter af forening Vi elsker stilhed

Foreningen

Foreningen Vi elsker stilhed blev stiftet i 2011.

Deres medlemstal er i dag på 1260 medlemmer.

Foreningen har som mål at gøre opmærksom på, at mange mennesker forstyrres og stresses af stø, samt at gøre beslutningstagere opmærksomme på, hvor problemerne er og komme med forslag til, hvordan de kan løses.

Støjgener kan både være fra trafik, høj musik, hundegøen, støj på arbejdspladsen og fyrværkeri.

Det er gratis at være medlem i foreningen.

Færre muligheder for stilhed

Der er med tiden blevet færre muligheder for stilhed, mener Ansa Lønstrup, der er lektor på Aarhus Universitet og forsker i lydkultur.

- Der er kommet mere trafik, mange medier, og der er en øget lyd i vores omgivelser, som vi ikke selv har bedt om, men som vi alligevel udsættes for. Derfor er stilhed blevet en luksusvare, siger Ansa Lønstrup, som godt forstår behovet efter stille opgange og boligblokke.

- Men selvom der er behov for det, så er det vanskeligt at styre menneskelivet på den måde. Selvfølgelig kan der være nogle mennesker med særlige behov, der har brug for det. Men stress er et voksende problem, da vi stresses af støj, siger hun.

Dog mener Ansa Lønstrup, at det er et svært emne, da man ikke kan forbyde folk i at lave lyde, men at man måske i stedet skal italesætte det, da mange nok ikke tænker på, hvad de kaster om sig af lyd og støj.

Det er vanskeligt med forbud og regulering, men vi har kulturer, hvor vi accepterer det. Både på biblioteker og i kirkerum er vi stille, når vi kommer derind, siger Ansa Lønstrup.

Stilheden i kirkerummet er noget, som Ilse Sand kan nikke genkendende til. Hun var i 11 år præst i Nørager og Gjesing og har senere i sit virke som psykoterapeut og foredragsholder talt med mange sensitive mennesker, som havde mange forskellige slags problemer med støj, og det var det, der tilbage i 2011 fik hende til at stifte foreningen.

- Det bliver ved med at være en af vores mærkesager. Det er det allermest grundlæggende hvor mennesker bor, og der skal være plads til, at alle mennesker kan finde et sted at bo, hvor de ikke føler sig pint og generet af støj, som de ikke kan holde ud, siger Ilse Sand.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Klubhus på Tangkrogen har været tre år undervejs: Forening har millionerne klar, men byggetilladelsen trækker ud

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nyt gulvtæppe på rådhuset: Aarhus Kommune kan spare millioner ved at vælge nyt tæppe fra lokalt firma

Byudvikling For abonnenter

Træt torv skal friskes op: Mere grønt, røde bænke og granitbelægning - men der skal fortsat være plads til de 'skæve eksistenser'

Sport

Skanderborg Aarhus-spiller overvejer karrieren efter problemfyldt sæson

Østjylland

Søndag aften begynder en måneds vejarbejde på motorvejen mellem Randers og Aarhus: Her er planerne for trafikken

Minister til udkanten: Hvis I vil have en legeplads, skal I levere vindmøller og solceller

AGF

Selv på dødsgangen var David Nielsen firmaets mand, men nu er han der ikke længere til at tage skylden - pilen peger på sportschefen herfra

Byudvikling For abonnenter

Molslinjen er væk og tilbage står et mærkeligt tårn: Hvad er det? Og får det lov at overleve, når Aarhus Ø kommer buldrende?

Alarm 112

Da beredskabet ankom stod kun fire hjørnestolper tilbage: Skovbrand viste sig at være brand i ubeboet hytte

Byens Bedste

Kom med dit bud: Hvem skal være med i Byens Bedste?

Jørgen Olsen efter brors kræftsygdom: Den gamle cirkushest i mig skal videre

Aarhus

DSB afprøver nyt venteområde: - Der var mangel på ventepladser

AGF For abonnenter

Analyse: AGF sluttede ét sølle point over nedrykningsstregen, og derfor venter der et stort arbejde i sommerens transfervindue

Alarm 112

Stjal parfume i Magasin lørdag - søndag blev de udvist af Danmark i seks år

Annonce