Annonce
Østjylland

Forening kæmper for stille boligblokke

Ilse Sand stiftede foreningen Vi elsker stilhed i 2011, da hun som psykoterapeut og foredragsholder talte med mange meget sensitive mennesker, der havde mange forskellige slags problemer med støj. Foto: Kasper Lau

Der kan være mange forskellige slags problemer, der forbindes med støj. For nogle kan det endda være så slemt, at de bliver nødt til at flytte fra larmen.

Djursland: For nogle er høj livskvalitet lig med fester hver weekend og dunkende musik. For andre er høj livskvalitet i den mere stille afdeling såsom meditation eller klassisk musik. Det kan være svært at få til at harmonere med basrytmerne fra naboen, hvis man bor side om side.

Ilse Sand har selv oplevet at bo i en opgang, hvor en underbo flere gange holdt fester i weekenden, som gjorde det svært for Ilse at være i sin lejlighed.

- Hele min lejlighed rystede. Det gjorde, at jeg slet ikke kunne være i min lejlighed, hvorefter jeg valgte at flytte. Det var nok især bevidstheden om at det kunne ske, der gjorde, at jeg havde svært ved at bo der, siger Ilse Sand, som flyttede fra sin lejlighed i Randers i 2010.

Året efter stiftede hun foreningen Vi elsker stilhed, som har haft stor interesse og har i dag 1260 medlemmer.

Allerede siden foreningen så sit lys har det været i tankerne at få stille opgange og boligblokke indført, men det var først rigtig i september, at de for alvor gik i gang med ideen.

- Folk, der er meget robuste overfor støj, er ikke klar over, hvor slemt det kan være, og de har svært ved at forstå det. Det vi ønsker og arbejder for er, at få de almene boligforeninger til at lave en stilleopgang eller en hel stilleblok. Jeg tror, der vil blive stor efterspørgsel. Det kan være folk, der er glade for at meditere eller høre klassisk musik, og som gerne vil undgå at forstyrres af basrytmerne inde ved siden af, siger Ilse Sand.

- Folk, der er meget robuste overfor støj, er ikke klar over, hvor slemt det kan være, og de har svært ved at forstå det.Ilse Sand, stifter af forening Vi elsker stilhed

Foreningen

Foreningen Vi elsker stilhed blev stiftet i 2011.

Deres medlemstal er i dag på 1260 medlemmer.

Foreningen har som mål at gøre opmærksom på, at mange mennesker forstyrres og stresses af stø, samt at gøre beslutningstagere opmærksomme på, hvor problemerne er og komme med forslag til, hvordan de kan løses.

Støjgener kan både være fra trafik, høj musik, hundegøen, støj på arbejdspladsen og fyrværkeri.

Det er gratis at være medlem i foreningen.

Færre muligheder for stilhed

Der er med tiden blevet færre muligheder for stilhed, mener Ansa Lønstrup, der er lektor på Aarhus Universitet og forsker i lydkultur.

- Der er kommet mere trafik, mange medier, og der er en øget lyd i vores omgivelser, som vi ikke selv har bedt om, men som vi alligevel udsættes for. Derfor er stilhed blevet en luksusvare, siger Ansa Lønstrup, som godt forstår behovet efter stille opgange og boligblokke.

- Men selvom der er behov for det, så er det vanskeligt at styre menneskelivet på den måde. Selvfølgelig kan der være nogle mennesker med særlige behov, der har brug for det. Men stress er et voksende problem, da vi stresses af støj, siger hun.

Dog mener Ansa Lønstrup, at det er et svært emne, da man ikke kan forbyde folk i at lave lyde, men at man måske i stedet skal italesætte det, da mange nok ikke tænker på, hvad de kaster om sig af lyd og støj.

Det er vanskeligt med forbud og regulering, men vi har kulturer, hvor vi accepterer det. Både på biblioteker og i kirkerum er vi stille, når vi kommer derind, siger Ansa Lønstrup.

Stilheden i kirkerummet er noget, som Ilse Sand kan nikke genkendende til. Hun var i 11 år præst i Nørager og Gjesing og har senere i sit virke som psykoterapeut og foredragsholder talt med mange sensitive mennesker, som havde mange forskellige slags problemer med støj, og det var det, der tilbage i 2011 fik hende til at stifte foreningen.

- Det bliver ved med at være en af vores mærkesager. Det er det allermest grundlæggende hvor mennesker bor, og der skal være plads til, at alle mennesker kan finde et sted at bo, hvor de ikke føler sig pint og generet af støj, som de ikke kan holde ud, siger Ilse Sand.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Så klip dog den hæk! Husejere får besked i øjeblikket - og det kan blive dyrt blot at kigge den anden vej

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Efter voldsomt uheld på Grenåvej: Politiet sigter bilist for spirituskørsel

AGF For abonnenter

I har gjort jer selv til grin, AGF. Kort og godt

Sport

Kojo Musah løber 29. hurtigste tid og er færdig ved OL

Aarhus

De har ventet og ventet og ventet - men nu lysner det: Efter 13 måneders corona-lukning genåbner populært bagagerumsmarked

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Samlet set er det umuligt at gå trist hjem fra Havnær

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Opråb fra Skanderborg: Godt nok er Aarhus landets næststørste by, men hvorfor skal byen tilgodeses?

Aarhus

Sønderlemmende kritik af bazar i Aarhus V: Fødevarestyrelsen kvitterer med sur smiley

Østjylland

Frisør bytter salon ud med sejlbåd: Familie sætter kurs mod de varme lande

Debat

Undskyld, jeg tog så grueligt fejl: Det viste sig at være den bedste beslutning for Aarhus i 1000 år

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Østjylland

Mere vand på vej: DMI varsler risiko for skybrud og torden

Annonce