Annonce
Østjylland

Foreningen ELSA vokser sig stor

06ostMozambiqueSkole 4a9. Mozambique, uddannelse, skole, tvind seminarium. Tvinds UFF uddanner hver 5. lærer i Mozambique. Foto: Annelene Petersen

Auktioner over værker af kendte kunstnere skaffer midler til skolebyggerier i Etiopien.

Gert Jensen besøgte Etiopien i midten af 90’erne.

Her så han den elendighed, der var omkring skolerne i landet, og følte, at han skulle udrette noget. I Odder samlede han tre venner, de lagde en slagplan og dannede foreningen ELSA.

Tre år efter i 1998 stod foreningens første skolebyggeri i Etiopien klart.

Fra Odder til større byer

Siden 1998 er midlerne, og mulighederne for at rejse dem, blevet betydeligt større.

I 2006 lykkedes det for eksempel at rejse næsten to millioner kroner på én weekend ved to kunstauktioner, hvoraf den ene blev afholdt i Odder.

Andre auktioner har været afholdt på Nordatlantens Brygge i København og ARoS i Aarhus.

Nu er turen så kommet til KUNSTEN, Museum of Modern Art i Aalborg, hvor der bortauktioneres 90 kunstværker af kendte danske og internationale samtidskunstnere lørdag 2. april.

Værkerne udstilles fra 22. marts og tæller kunstnere som den verdensberømte Olafur Eliasson samt John Kørner og Katrine Ærtebjerg, der har været med til at udsmykke kronprinsparrets bolig på Amalienborg.

Odder er stadig hjembyen

I begyndelsen finansierede ELSA sit byggeri med blandt andet indtægter fra foredrag i Odder og med små sponsorater.

»Det tog os to år at skaffe de 300.000 kroner til det første byggeri. Så begyndte vi på kunstauktioner i det små, og efter at have skaffet 70.000 kroner på en auktion i Odder, fik vi blod på tanden« fortæller formand Gert Jensen.

Mens der fortsat holdes en del foredrag i Odder, og ELSA også fortsat er hjemhørende på Odder Gymnasium, er kunstauktionerne nu flyttet til større byer.

»Det er et kæmpearbejde at afholde en kunstauktion, og det er selvfølgelig i kunstnernes interesse, at flest muligt ser deres værker,« forklarer Gert Jensen.

Det hidtil største projekt

Indtægterne fra kunstauktionerne er blevet brugt i hovedstaden Addis Ababa i Etiopien.

Udover den første skole, er det blevet til nye bygninger, vand og sanitet på tre andre skoler i byens fattigkvarterer. Derudover er et børnehjem blevet totalrenoveret og udvidet med en skole, der også modtager børn fra det omgivende samfund.

I øjeblikket er ELSA i gang i landets femtestørste by Bahir Dar med sit hidtil største projekt.

»Projektet skulle gerne blive en model for hele Østafrika,« fortæller Gert Jensen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce