Annonce
Navne

Foreningsmand og tidligere byrådsmedlem Per Hausmann er død

<p>Per Hausmann er død. Arkivfoto</p>

Per Hausmann, Kløvervej, Hammel er død efter lang tids sygdom. Han blev 61 år.

Dermed har Hammel mistet et af sine hårdtarbejdende foreningsmennesker. Da Per Hausmann som 22-årig brækkede en halshvirvel under badning på Mallorca, kunne det have stoppet den unge mand, som dengang var fodboldtræner i Hammel Gymnastikforening, HGF.

Annonce

Men modsat sine medpatienter på genoptræningscentret bebrejdede han ikke sig selv, at han var handicappet for resten af livet. Den energi, han ikke længere kunne bruge på fodboldbanen, omsatte han ved skrivebordet, og frem til sin død satte han sit præg på lokalsamfundet.

Efter badeulykken blev krykker og kørestol hans faste følgesvende, og han fortsatte frem til 1989 sit job i skatteforvaltningen i den daværende Hammel Kommune.

Per Hausmann sad i Hammel Byråd i to perioder, fra 1986 til 1990 var han valgt for Venstre, hvor han undervejs blev smidt ud af gruppen. I 1997 blev han valgt for Socialdemokratiet, her røg han også uklar med partiet og blev løsgænger.

De to brud var typisk for Per Hausmanns person. Han var kritisk og stillede spørgsmålstegn ved tingene, men han var også grundig og støbte kuglerne i meget foreningsarbejde.

Hans handicap gjorde ham til en ivrig forkæmper for, at ældre og handicappede kunne færdes uden besvær i Hammel, og i en periode var han formand for Ældre- og Handicaprådet i Hammel Kommune.

Hausmanns frivillige arbejde omfattede også Gambias Venner, hvor han stod for indsamling af brugt skole- og hospitalsudstyr til Gambia i det vestlige Afrika.

Gennem årene satte han sit præg på en stor del af foreningslivet i Hammel, og ved sin død var han medlem af HGFs hovedsbestyrelse. Blandt meget andet var han med til at starte Åben Idræt, hvor en flok frivillige en lørdag aften hver måned i vinterhalvåret inviterede børn og unge til idræt i Hammel Idrætscenter. Den idé er siden videreudviklet, og så sent som lørdag aften var der op mod 600 børn og unge til idræt i Hammel.

Hammel Idrætscenter nød også godt af hans arbejde, da centret for et år siden indviede Arenaen, var det også hans fortjeneste, idet han bidrog til arbejdet med at få de nødvendige byggetilladelser i hus fra Favrskov Kommune.

Per Hausmann efterlader sig sin far og sin søn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tilbagegang til det bedre

Der er ingen grund til at ærgre sig eller græde over, at der bliver lånt færre bøger på bibliotekerne i Aarhus end tidligere - hvis nogen skulle komme på den tanke. For der er masser af folk på bibliotekerne. De henter viden, lærdom eller erfaring på andre måder end ved at slæbe bøger med hjem. De låner også stadig bøger, bare lidt færre end tidligere. De nye tider er såmænd bedre end de gamle. For mulighederne for at finde det, man har brug for, er øget betydeligt. Selvfølgelig står bibliotekerne ligesom andre, der opererer med trykte ting, i et vadested. For ingen ved, om den trykte verden helt forsvinder. Det gør den næppe. Under alle omstændigheder har elektronikken helt forandret vores verden, oftest til det bedre, ja, selv i lande, der gerne vil bestemme, hvad deres indbyggere skal tro og mene, må magthaverne give op. Det er nemt at finde oplysninger og nemt at komme ud med sine budskaber. Både det århusianske hovedbibliotek Dokk1 og de 18 lokale biblioteker låner stadig bøger ud, så på den front har de en mission, men de er også blevet så meget andet. For eksempel et sted, hvor man henter elektroniske oplysninger på computeren. Der ydes også borgerservice, og så har især Dokk1 fået en hel stribe af nye, velfungerende funktioner. Både det sted og lokalbibliotekerne er blevet mødesteder, og det var helt genialt, da Dokk1 fandt ud af at lave aftaler på forhånd med foreninger, som nu har mødested i den grå diamant på havnefronten. Flere end 100 foreninger har deres faste mødested der, hvor de ikke alene har plads, men også adgang til mange funktioner, som de har brug for i forbindelse med foreningsarbejdet. Dokk1 er også blevet et sted, hvor studerende går hen for at læse og arbejde sammen to eller flere i grupper og en legeplads for forældre med mindre børn. Det er virkelig blevet et multikulturelt hus med en god atmosfære og brugbare platforme. At omkring 1,2 millioner hvert år besøger huset vidner om dets værdi. Og så gør det ikke så meget, at de færreste kommer for at låne bøger.

Danmark

Få overblikket: Det kæmper borgmestrene om i slag om milliarder

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce