Annonce
Livsstil

Forfatter Anna Grue: - Jeg får SÅ mange idéer, hver gang jeg ser en film, læser en bog eller hører et stykke musik

Anna Grues nyeste roman, ”Døden i karbadet”, udkom 28. maj. Foto: Les Kaner

- Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- Det viser sig meget ofte, at en detalje i et værk, jeg er gået i gang med for min fornøjelses skyld, viser sig at passe perfekt ind i det, jeg skriver om på netop det tidspunkt. Jeg får SÅ mange idéer, hver gang jeg ser en film, læser en bog eller hører et stykke musik. På den måde kan man godt sige, at alle kulturoplevelser bliver til research for mig.

- Hvilken bog eller hvilket blad har givet dig en god oplevelse?

Annonce

- Jeg elsker al klassisk opbygget, angelsaksisk fiktion. Fra Charles Dickens og Jane Austen til John Irving og Anne Tyler. Jeg nyder også de britiske puslespilskrimier med masser af gåder og gode personskildringer, uden for meget blod og tjubang. Lige for tiden er det dog en dansk roman, der ligger på natbordet, Astrid Saalbachs ”Der hvor du ikke vil hen” - og den er aldeles fremragende.

- Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen?

- Hvis jeg skulle ud på en meget lang biltur og var alene i bilen, så jeg kunne koncentrere mig, så ville jeg genhøre alle Beatles’ albums i kronologisk rækkefølge. Beatles er en livslang, urokkelig kærlighed, men jeg hører dem alt for lidt nu om dage.

- Hvilken film, hvilken tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk?

- Jeg vild med britiske krimier - også i filmatiseret udgave. Min absolutte favorit i den genre er Morse. Intet over, intet ved siden af den på én gang smukke, humoristiske og velspillede videreudvikling af Colin Dexters intelligente krimier. Jeg har efterhånden set alle afsnit mange, mange gange.


Jeg har forsøgt mig flere gange med både klassisk og moderne dans, men jeg keder mig simpelthen så gudsjammerligt.


- Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på?

- Jeg er gift med en kunstmaler, Jesper Christiansen, som maler de smukkeste og mest detaljerede billeder, man kan forstille sig. Jeg har altid lyst til at krybe ind i dem og blive boende, men de forsvinder ud af huset, straks de er færdige. Heldigvis maler han de kæmpemæssige lærreder med en lillebitte pensel, så værkerne er meget lang tid undervejs, og jeg kan gå og nyde dem under frembringelsen. På den måde kan man godt sige, jeg er på kunstudstilling hver eneste dag - hjemme hos os selv.

- Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

- Jeg elsker vores Ursula-stel, designet af Ursula Munch-Petersen i 1991. Vi har samlet på det i et par årtier og bliver aldrig træt af dets smukke, organiske former og fine farver.

- Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til?

- Jeg savner vores regelmæssige rejser til især Venedig, Rom og Paris for at tanke op med mad og kunst og oplevelser. Her er det bare ikke tiden, der er problemet, men den forbandede coronapandemi, som forhåbentlig snart slipper grebet, så vi igen kan komme ud i verden.

- Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- Ballet siger mig absolut ingenting. Jeg har forsøgt mig flere gange med både klassisk og moderne dans, men jeg keder mig simpelthen så gudsjammerligt. Den værste balletaften, jeg har prøvet, var i Venedig, hvor min søde, italienske redaktør havde foræret mig billetter til en forestilling i byens fine gamle operahus, La Fenice. Jeg troede glad, vi skulle se en opera, men ak: Det var en klassisk ballet af den helt humorforladte slags, hvor danserne fistrer rundt i strutskørter med forpinte udtryk. Bag os sad nogle ældre, amerikanske damer, og en af dem var virkelig ivrig for at demonstrere for veninderne, at hun kunne musikken til balletten udenad, så hun sang med. Højt! Jeg blev mere og mere irriteret, og i pausen skred vi så. Det var i den grad en spildt aften, som sikkert har kostet forlaget mange penge. Undskyld, forlag. /DB

Anna Grue

Født i 1957 og uddannet fra Skolen for Brugskunsts linje for grafik og tegning.

Hun arbejdede i en årrække i avis- og magasinbranchen som layouter, tekstforfatter, redaktionssekretær og siden chefredaktør for blandt andet magasinerne Mix, Forældre og børn, Søndag og Vi med hund.

Hun debuterede som forfatter i 2005 med romanen ”Noget for noget” og har siden udgivet en hel stribe bøger.

Mest kendt er nok de syv kriminalromaner om Dan Sommerdahl, der sidste år blev til en tv-serie på TV 2 Charlie.

Samme år tog hun også hul på en ny serie såkaldte hyggekrimier om efterlønneren og amatørdetektiven Anne-Maj Mortensen, og andet bind i den serie, ”Døden i karbadet”, udkom 28. maj.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce
Annonce
Annonce
Livsstil

God morgen - skal vi danse tango?

Aarhus

Et af Aarhus ældste værtshuse drives med trukket håndbremse: - Peter Gift har altid været et lidt pænere værtshus

Aarhus For abonnenter

Socialområdet skal videre efter en kæmpe begmand: - Nu må Aarhus prioritere mennesker før mursten og prestige

Annonce