Annonce
Aarhus

Forfatter om coronatiden: Det gælder om at have brede skuldre

Ilse Sand lever i dag af at være forfatter. Foto: Kasper Lau/ Lau Fotografi.
Vi kommer ud i situationer og beslutninger, vi aldrig har oplevet før. Det kan være uheldigt for nogle, mener psykoterapeut i ny bog.

AARHUS: Coronakrisen bringer os ud i helt nye situationer og beslutninger, vi ikke har skullet tage før. Det kan give dårlig samvittighed, og mange kan nikke genkendende til symptomerne: Ondt i maven, en klump i halsen eller en nagende følelse, der sætter sig i kroppen. Nu skal en ny bog hjælpe os med at gøre op med den drænende dårlige samvittighed.

Lige nu er der brug for sådan et opgør mere end nogensinde før, mener cand. theol., forfatter og psykoterapeut Ilse Sand fra Lading. Hun har netop udgivet bogen ”Venlige øjne på dig”, og der er hjælp at hende efter hendes mening.

Bogen er den 58-årige forfatters syvende. Men der er noget særligt ved denne her. Ved de øvrige har hun altid selv stået for udgivelsen. Nu står forlaget Gyldendal bag, og det giver en vis status, mener forfatteren.

Nogle tager lynhurtigt ansvaret for en dårlig stemning, mistrivsel eller smerte og belaster sig selv med overdreven dårlig samvittighed.

Ilse Sand, forfatter

Forbløffende aktuel

- Coronaen havde jeg ikke i tankerne, da jeg skrev bogen, men den er blevet forbløffende aktuel. Jeg er chokeret over, at vi kan komme ud i sådan en situation. Vi skal tage mange beslutninger, som vi ikke har taget før og på helt nye betingelser, og der skal nogle usædvanligt brede skuldre til at beslutte på hele nationens vegne, siger Ilse Sand.

- Men også for den enkelte er der nyt på dagsordenen: Hvem skal jeg besøge og hvem skal jeg ikke besøge. Jeg oplever det med mit barnebarn på 11 år. Hun keder sig, så jeg går tur med hende, forklarer Ilse Sand og siger videre:

- I hverdagen skal vi navigere helt anderledes end før. Skal jeg besøge mine bedsteforældre og risikere at smitte dem? Eller skal jeg lade være, velvidende, at de lige nu føler sig særligt ensomme? Hvordan skal jeg nå mit arbejde, når jeg ikke kan få passet mine børn? Skal jeg tage jobbet let og prioritere børnene?

Lige meget, hvad vi beslutter, kan resultatet let være en dårlig samvittighed.

Annonce

Den dårlige samvittighed

- At eje evnen til at føle skyld og dårlig samvittighed er godt, fordi vi så er ansvarsfulde. Men når den dårlige samvittighed fylder for meget, dræner os og hindrer os i at passe på os selv, er den ikke længere sund. Her skal sættes ind, mener Ilse Sand.

Hun siger, at der er stor forskel på, hvordan vi reagerer.

- Nogle tager lynhurtigt ansvaret for en dårlig stemning, mistrivsel eller smerte og belaster sig selv med overdreven dårlig samvittighed. Andre oplever sjældent eller aldrig sig selv som skyldig. De fleste er et sted mellem de to yderpoler, men vi kan svinge frem og tilbage, mener hun.

Bogen og forfatteren

  • Ilse Sand er 58 år og bor i Lading. Er vokset op på et landbrug i Hundelev mellem Løkken og Hjørring. Student fra Hjørring Gymnasium. Cand. theol fra Aarhus Universitet, psykoterapeut og forfatter til den internationale bestseller ”Elsk dig selv”. 1995-2006 præst i Gjesing-Nørager Sogn på Djursland.
  • Hendes syv bøger er tilsammen udkommet på 19 sprog.
  • Bogen "Venlige Øjne på dig selv" er netop udkommet på Forlaget Gyldendal.
Annonce

At føle skyld

Som præst lyttede Ilse Sand i mange år til mennesker, der var tynget af skyld eller dårlig samvittighed. Siden blev hun psykoterapeut og klar over, hvor hårdt det kan gå ud over et menneskes følelse af velvære at bære på en skyldfølelse i al hemmelighed.

- Styrken af et menneskes skyldfølelse siger mere om personen end om vedkommendes skyld. Man kan være skyldig uden at have skyldfølelse. Og man kan føle sig skyldig uden at være det, mener hun.

- Coronakrisen er vi ikke selv skyld i, og vi har ikke haft mulighed for at forberede os. Selv om vi gør vores bedste, kender vi ikke konsekvenserne af valget. Nogle beslutninger vil senere vise sig at være uheldige, mens andre vil vise sig at være fornuftige. Det kan vi først se, når det hele er overstået, siger Ilse Sand.

Ilse Sand henvender sig til sensitive og følsomme mennesker. Foto: Kasper Lau/ Lau Fotografi.
Annonce
Byudvikling For abonnenter

Dan vil bygge en helt ny by på sine marker: Her kan 3.000-4.000 mennesker få hygge og sundhed for sjælen

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Dyr skudt med pil i Dyrehaven: - Det kunne godt ligne en 'mørkets gerning',

AGF For abonnenter

Kommentar: Derfor gør Mustapha Bundu AGF til et helt andet fodboldhold

Aarhus

Se video og billeder: Så flot er havnens nye slæbebåd

Byudvikling

Der skal mere gang i de mindre byer: Rådmand vil have endnu mere byliv i oplandsbyerne

Aarhus

TV 2 taber i Højesteret: Forbud mod skjulte optagelser på plejehjem var ok

Aarhus For abonnenter

Motorvejstilslutning ved Hørning er en håbløs flaskehals: Når Beder-Beringvejen åbner bliver det endnu værre

Debat

Når hjemløse har brug for at komme på fode igen: Her har vi fundet et himmerige

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Aflyst, forsinket, tom og alt for dyr: Letbanen sætter sindene i kog, men er påstandene korrekte?

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

AGF

Efter voldsom ulykke i træningscenter: Spillerforening forventer, at AGF strammer op på sikkerheden

Byudvikling For abonnenter

Søren har boet nær stranden i Risskov hele sit liv: Støj og nybyggeri er blevet for meget for ham

Erhverv

Erhvervstårn i Aarhus har været undervejs i adskillige år: Nu er det solgt til pengestærk virksomhed

Annonce