Annonce
Kultur

Forfattere gør litteraturen levende på NorthSide

Kan man servere litteratur til festivalfolket mellem fadøl og rockkoncerter?

Syv forfattere gør forsøget, når de i løbet af NorthSide præsenterer to litterære-projekter, nemlig »Litterær Lounge« og »Fortællekaravanen«.

Annonce

Loungen kommer til at foregår alle tre dage på en fast mikroscene beliggende i en mere rolig del af NorthSide.

»Vi bliver en del af et område, hvor man kan gå væk og få et afbræk fra musik og druk. Det er her, man kan pleje sine tømmermænd til et stykke stille litteratur eller en samtale. Det handler om at bringe litteraturen ud på nye steder,« forklarer forfatter og tovholder Daniel Boysen.

Mellem hver oplæsning, som varer et kvarter, vil musiker Arnbjørn Stærmose spille et stykke akustisk musik.

Fortællekaravanen vil, som navnet antyder, bevæge sig rundt på festivalpladsen, hvor en gruppe på tre forfattere ad gangen vil fortælle historier til publikum.

»Vi tilbyder mindre grupper at få minifortællinger på omkring fem minutter,« siger Daniel Boysen.

De syv århusianske forfattere Poul Lynggaard Damgaard, Morten Reimar, Louise Bach, Daniel Boysen, Tobias Dalager, Mathias Bundgaard og Anne Katrine Kat Bagai har i forbindelse med dette års NorthSide skrevet en antologi trykt i 150 eksemplarer.

Bogen vil blive delt ud til de publikummer, der kommer forbi ved scenen eller lytter med rundt på pladsen.

»Det bliver spændende at se, hvordan mødet med festivalpublikummet bliver. Vi vil forsøge at finde steder, hvor vi kan gøre litteraturen levende på NorthSide,« siger Daniel Boysen, der er spændt på føre projektet ud i livet på festivalen.

Der er litteratur på loungescenen fredag kl. 14-15, lørdag kl. 15-16 og søndag kl. 15-16.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

'Juldamperen' Svanen sejler igen efter ulykke: - De nødvendige sikkerhedstiltag er afsluttet

Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Annonce