x
Annonce
Navne

Forfatteren bag den politiske verdens Dracula fylder 70 år

Forfatteren Michael Dobbs var bange for at miste politiske venner, da han havde skrevet "House of Cards". Men det gjorde han ikke. De fleste var mere ivrige efter at vide, om de selv havde inspireret til nogle af de intriger, han skrev om. Foto: Adrian Dennis/Ritzau Scanpix

Den britiske succesforfatter Michael Dobbs, der har skrevet "House of Cards", fylder 70 år onsdag 14. november. Han har selv arbejdet med politik i mange år.

70 Politisk fiktion er død. Intet kan slå det, der foregår i den virkelige politiske verden lige nu. Så det er slut på min karriere.

Sådan skriver den britiske politiker og forfatter Michael Dobbs på sin hjemmeside. Og Dobbs, der onsdag 14. november fylder 70 år, burde vide det. Han er succesforfatteren bag Netflix-serien "House of Cards", der netop har haft premiere på sin sjette og sidste sæson med politiske komplotter på højeste niveau.

Michael Dobbs blev involveret i politik i midten af 1970'erne og blev nogle år senere rådgiver for Margaret Thatcher, da hun var leder af oppositionen. Dobbs fulgte med hende ind i Downing Street, og i 1984 overlevede han IRA's bombeangreb mod Thatcher og det konservative parti i Brighton.

Hans arbejde for den britiske regering var Netflix-seriens kyniske amerikanske præsident Frank Underwood værdigt. I hvert fald et stykke hen ad vejen. Dobbs skulle blandt andet opfange rygter, der cirkulerede blandt journalister, før de blev til historier i medierne.

- Mit job var at sikre, at det ikke kom i vejen for det politiske, har han fortalt til Wall Street Journal.

Den rolle, der blandt andet indebar at overbringe dårlige nyheder til ministre, gav ham øgenavnet "dræberen med babyfjæset".

Michael Dobbs røg dog i unåde og helt ud efter et opgør med Thatcher, der følte sig underløbet ved valget i 1987, hvor hun ellers vandt sin tredje sejr i træk. Og nærmest ved et tilfælde gik han nogle uger senere i gang med bogen "House of Cards", hvor han inspireret af sin egen insiderviden skrev fiktion om en brutal politisk verden.

- Jeg begyndte at skrive bogen ved siden af en swimmingpool. Jeg havde ingen anelse om, at det ville forandre mit liv så fuldstændigt, siger han på sit website.

"House of Cards" udkom i 1989, og i 1990 blev den til en BBC-serie af samme navn om den samvittighedsløse Francis Urquart og alle hans intriger. Hovedpersonens navn var i 2013 ændret til Francis Underwood i Netflix-udgaven, der nu har udødeliggjort Dobbs' forfatterskab.

Den tidligere britiske premierminister John Major har sagt, at Michael Dobbs har gjort for hans arbejde, hvad Dracula har gjort for babysitning.

- Jeg tog det som en kompliment, har den berømte forfatter senere fortalt.

Dobbs har også slugt den danske tv-serie "Borgen", som Adam Price var manuskriptforfatter på. I 2013 indledte de to konger af politiske intriger et samarbejde, der efter planen skulle ende i en fælles politisk tv-serie på BBC. Britiske The Times skrev sidste år, at samarbejdet fortsat var i gang, så måske er hans karriere alligevel ikke helt slut endnu.

Michael Dobbs er også stadig en del af den politiske verden. Han blev i 2010 udnævnt til baron og medlem af det britiske overhus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Århusianerne tømte øltanken: Der var rift om de gyldne dråber, da Peter Gift åbnede for ølhanen

Læserbrev

Læserbrev: Kæmpe tak til undervisere og ”forældre-tutorer” for den store indsats

Vores børn og unges trivsel og læring er vigtig. Også selvom vores hverdag er vendt på hovedet. Og vi endnu ikke ved, hvor længe nedlukningen kommer til at vare. Det er imponerende at se den enorme indsats, som de danske gymnasie- og skolelærere lægger for dagen i øjeblikket. Hvordan de engagerer børn og unge. Hvordan de skaber en så normal hverdag, som det overhovedet er muligt. I en unormal tid. På vores lokale gymnasium har lærerne været klar fra første dag. Med virtuel undervisning, virtuelt gruppearbejde og travle skoledage. Med undervisere, der er i hopla. Hvor der er plads til sjov. Alt imens de unge bliver udfordret af ny viden. Det er bare flot. Det samme hører jeg fra flere forældre til børn i fri- og folkeskoler. Der er fuld damp på. Lærerne knokler for at sikre, at børnenes hverdag kører. Selvfølgelig er der skønhedsfejl, plads til forbedring. Men fremfor alt er det utrolig positivt at se, hvordan teknologien bliver brugt. Hvordan alle kaster sig over de nye udfordringer. Men jeg taler også med forældre, der mildt sagt er presset af at være hjælpelærere mange timer hver dag. Samtidig med at de selv skal passe fuldtidsarbejde med opgaver, der skal løses. Virtuelle møder med kollegaer og kunder, der skal holdes. At den nye hverdag kan være svær at få til at gå op. Og det er der vel sådan set ikke noget at sige til. Alle løfter ekstra opgaver i denne tid. Vi må hjælpes ad. Vi må være klar til at trykke på PYT-knappen, de gange hvor vi eller andre ikke kommer i mål, som vi kunne ønske os. Det tror jeg såmænd også, at lærerne i den anden ende er klar over. Men lige nu, midt i den globale sundhedskrise, bør vi trods alt glæde os over, at mange skoler og gymnasier lykkes med at engagere børn, unge og forældre – i et stærkt og nødvendigt samarbejde. Det er sammenhold.

Aarhus

Østjyllands Politi: - Det er vigtigt at vi stadig holder sammen - på afstand

Annonce