Annonce
Navne

Forfatteren der lagde fiktionen på hylden

Leif Hjernøe, der fylder 75 år i dag, har over 40 års erfaringer fra en broget skribentvirksomhed som bl.a. skønlitterær forfatter, dramatiker, kursuslærer, foredragsholder, tidsskriftsredaktør, radioessayist og måske især som tv/radio-anmelder. Privatfoto

Siden Leif Hjernøe fra Gylling opgav skønlitteraturen som udtryksform, har han udfoldet sig som bl.a. kritiker og debattør, anmelder og foredragsholder. Og han er stadig leveringsdygtig med et skarpt indlæg i kulturdebatten.

Annonce
For 30 år siden udgav Leif Hjernøe sin seneste roman Rom Anno 1991. Nogen bestseller blev den ikke, men heri var der ikke noget nyt. Hjernøe var nemlig kendt som en krævende, for ikke at sige svært tilgængelig forfatter, som ganske vist havde skrevet et par romaner, der på overfladen handlede om enkle hverdagsbegivenheder (Søndag og Hverdag), men som først og fremmest eksperimenterede med det sproglige udtryk - og det i en grad, så han i 1969 fandt anledning til at vedlægge en slags brugsanvisning til romanen Udtræk, og på bagsiden af bogen kunne eventuelle købere læse, at romanen var »et eksperiment af høj rang, ikke let at gå til, men værd at gå videre med«.
Så var man advaret, og det samme kunne siges om de fleste andre skønlitterære tekster i et forfatterskab, der ganske vist blev belønnet med adskillige arbejdslegater og et stipendium fra Statens Kunstfond, men som kun tiltrak en snæver kreds af læsere.
Med tydelige referencer til den franske såkaldt nye roman og især Michel Butor sætter Leif Hjernøes forfatterskab fokus på forholdet mellem sproget og en virkelighed, som ikke umiddelbart lader sig beskrive, men nødvendigvis må konstrueres på ny i skriveprocessen, og hvor der ustandselig også må stilles spørgsmål til fortællerens egen identitet.
»Al kronologi er vel konstrueret« siger fortælleren i romanen Hverdag fra 1976, men hvem er han? »Jeg er født næsten så tidligt som muligt i løvens tegn: den 24. juli (jeg skulle jo også være et søndagsbarn, det blev jeg dengang i 1938).« Det ser således ud, som om fortælleren her er identisk med forfatteren, men man kan aldrig vide noget med sikkerhed, for i Hjernøes romanunivers er alting ubønhørligt underkastet forandringens lov, og som i det kubistiske maleri er der et utal af uventede brudflader i hans fortællinger.
Annonce

Skarp kritiker

Efter 15 hektiske år med næsten lige så mange bogudgivelser besluttede han i 1983 at kaste sig over noget andet end skønlitteratur. Rom Anno 1991, som var hans største værk til dato, blev med hans egne ord »totalt overset«, og så var tiden moden til at se sig om efter andre udtryksmuligheder.
På det tidspunkt var han allerede begyndt at anmelde radio og TV - først i Århus Stiftstidende, og siden 1981 har han udfoldet sig i Kristeligt Dagblad som en af landets skarpeste kritikere af især TV-mediets overflod af vitaminfattige underholdningsudsendelser.
Leif Hjernøe, der oprindelig er uddannet sølvsmed, er sammen med ægtefællen gennem 50 år, højskolelærer og socialrådgiver Lis Hjernøe, bosat i Gylling ved Odder.
Han har ved siden af sit mangeårige virke som journalist, billedkunstner, højskolelærer og foredragsholder gennem årene haft en lang række tillidshverv - fortrinsvis i det østjyske kunst- og kulturmiljø, men han har desuden været medlem af bestyrelsen for Dansk Forfatterforening, for styrelsen for Forlaget Arena og fra 2000 af Gylling Menighedsråd. Han var en periode ansvarshavende for Menighedsrådenes blad, og gennem en snes år har han udstillet på en række censurerede udstillinger.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Trods anbefalinger om det modsatte: Skole i Ry har sendt tre klasser på lejrtur

Aarhus

Stor stigning: Største antal nye smittede i Aarhus i en måned

Annonce