Annonce
Aarhus

Forhøjet værdi af Legionella-bakterie i vandet på Aarhus Universitetshospital

Sidste år oplevede man et usædvanligt højt antal smittede med Legionærsyge i den østlige del af Jylland, men på nuværende er der ingen grund til at være nervøs, lyder meldingen. Foto: Henning Bagger/Scanpix

Der er målt en forhøjet værdi af bakterien Legionella i vandet på enkelte afdelinger af Aarhus Universitetshospital. Bakterien kan i sjældne tilfælde give en alvorlig lungebetændelse og være smitsom, hvis den spredes i vand og derefter indåndes. Ingen patienter meldes dog smittet endnu.

Annonce

AARHUS: Ved en rutinemæssig stikprøve på Aarhus Universitetshospital, har man kunnet konstatere en forhøjet værdi af Legionella-bakterien i vandet på blandt andet patientstuer og sengeafsnit.

Bakterien kan i visse tilfælde smitte, hvis den spredes og forstøves i vand - eksempelvis via brusebad eller toiletskyld - og derefter indåndes. Den trives bedst i varmt vand med en temperatur mellem 25-45 grader og kan i enkelte tilfælde resultere i sygdommen legionærsyge, som er en alvorlig lungebetændelse.

Men det sker yderst sjældent, siger Mona Kjærsgaard, afdelingslæge på Klinisk Mikrobiologi, Aarhus Universitetshospital:

- Man skal være meget uheldig for at få infektioner, og det er rigtig sjældent, at patienter bliver smittet, så der er ingen grund til at frygte det.

For at mindske risikoen for udbrud og smitte, har man sat filtre på brusehovederne på alle sengestuer, der får vand fra det samme sted. Teknisk Afdeling er samtidig i gang med at rengøre rør og øge temperaturen i vandrørene for at dræbe bakterierne, fortæller Mona Kjærsgaard.

Selvom ældre og svækkede personer er særligt modtagelige for smitte, er der på nuværende tidspunkt, ingen på afdelingerne, som er smittede, oplyser hun.

FAKTA

Ved stikprøverne arbejder man med tre grænseværdier, når man måler, hvor højt bakterietallet er i vandet. Skalaen ser således ud:


  • 1.000 - 10.000: Lavt til moderat antal bakterier.
  • 10.000 - 100.000: Forholdsvis højt bakterietal.
  • 100.000 - derover: Meget højt bakterietal.

Der er målt forhøjede værdier tre steder på henholdvis 1.100, 20.000 og 160.000 CFU/liter vand. CFU står for colony forming units og er en måde at angive bakterieantal.

Annonce

Kan være farlig for svage og ældre

Det vides ikke, hvor længe bakterierne har været i omløb i vandet på Universitetshospitalet, men stikprøven er foretaget 5. marts 2018. I prøverne har man målt forhøjede værdier tre forskellige steder, og fire afdelinger er tilsammen berørt af det.

Seniorforsker ved Statens Serum og Institut, Søren Anker Uldum, forklarer, at Legionella egentlig er en naturlig bakterie, som findes i mange varmtvandinstallationer, nogle arter og typer af bakterien er bare mere sygdomsfremkaldende end andre. Ved et meget forhøjet bakterietal, er der dog større risiko for smitte.

- Der er nogle type Legionella-bakterier som er almindelige og giver relativt få sygdomstilfælde, modsat de typer man sjældent finder i vandinstallationer, men som relativt giver flere sygdomstilfælde, siger Søren Anker Uldum.

Han mener dog ikke, at der nogensinde er fundet en af de farlige typer på et hospital her i Danmark. Men derfor er bakterien ikke ufarlig, specielt ikke et sted hvor der er personer der er modtagelige/svækkede som på et hospital. Her er det specielt vigtigt at være endnu mere opmærksom og føre yderligere kontrol

Annonce

Ekstra mange tilfælde sidste år

Sidste år blev der diagnosticeret langt flere tilfælde af smittede med Legionella-bakterien end almindeligt. Specielt i den østlige del af Jylland var antallet højt. Eksempelvis oplevede Randers særligt mange tilfælde, men helt præcist hvorfor, er svært at sige.

Søren Anker Uldum fortæller, at det er svært at sige noget om, hvorfor Randers var mere ramt end andre områder:

- Enkelte steder kan det være sådan i nogle perioder. Det svinger. Og man ved ikke præcist hvorfor eller hvad det skyldes, da der er rigtig mange ting kan spille ind, forklarer han.

Det er sjældent, at yngre mennesker bliver syge, selvom de er udsat for smitte. Det er hovedsageligt ældre, svækket mennesker, der bliver syge. Mænd bliver desuden oftere smittet end kvinder.

På nuværende tidspunkt er der ingen grund til at være nervøs i forhold til situationen ude på Aarhus Universitetshospital.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nye restriktioner for børn og lærere når skolerne starter

Aarhus

Nej tak til tobak i skoletiden

Debat

Zoo som p-plads

Aarhus

Liveblog: Sådan fordeler smittetilfældene sig i Aarhus 

Aarhus

Efter coronaudbrud: Somaliske foreninger lukker ned for al aktivitet

Annonce