Annonce
Debat

Forhenværende stadsarkitekt mener: Højhuset på Mindet 6 vil være en kæmpe gevinst for Aarhus

"Der vil være over 2.000 mennesker, som vil få deres daglige gang i et sådant hus, som vil bidrage til en attraktiv og aktiv bydel", skriver Stephen D. Willacy, som har leveret denne visualisering af området ved Mindet 6.

Der er godt med debat, når man planlægger byens fremtid i forbindelse med kommuneplan, helhedsplaner, udviklingsplaner, lokalplaner og byggesager. Siden jeg stoppede som stadsarkitekt i Aarhus Kommune ved årsskiftet, har jeg fra sidelinjen fulgt debatten omkring Mindet 6. Jeg vil med denne kronik gerne medvirke til debatten.

I høringssvar er det blevet omtalt, og det er blevet gengivet i medierne, at Mindet 6 vil dominere Aarhus' skyline og "tage noget fra" Aarhus Domkirke. Projektet er netop udarbejdet i henhold til de gældende højhuspolitikker. Det seneste tillæg, nr. 1 til højhuspolitik vedtaget i 2017, er udarbejdet specifikt for sydhavnsområdet, som Mindet 6 er en integreret del af.

Igennem en årrække, mens Mindet 6 har været på tegnebrættet, har man samtidig i Aarhus Kommunes planafdeling udarbejdet tillæg til "Højhuspolitik 2017" og har løbende "synkroniseret" projektet for at imødekomme de nye krav som følge af politikken.

Annonce

I forbindelse med planprocessen for Mindet 6 er der blevet foretaget alle de visuelle studier af skyline, der er foreskrevet (og flere til) i højhuspolitikker. Og senest med inspiration fra St. Pauls Cathedral og Palace of Westminster i London, at der er "protected views" (beskyttede sigtelinjer), og at der ikke må bygges højhuse foran eller bagved disse sigtelinjer fra bestemte steder i byen.

Aarhus Stift og stiftets rådgiver, kongelig bygningsinspektør Mette Wolff, har forståelse for det, fordi det kommende sydhavnskvarter viser hensyn overfor domkirken. Mindet 6 kommer ikke til at påvirke disse særlige synskorridorer.

Det er også en af de grundlæggende præmisser i højhuspolitikken at skabe bymiljøer, der har en menneskelig skala, og hvor mikroklimaet inviterer til ophold. Kombinationen af at bygge byrum i menneskelig skala og byens kendte skala og at placere højere bygninger, der er trukket tilbage med grønne terrasser, er den store inspirationskilde fundet i byen Vancouver.


Mindet 6 er en privat investering på ca.1,4 milliarder kroner og er en kæmpe gevinst for byen, ikke kun for det lokale miljø, men også for Aarhus, både økonomisk, socialt, kulturelt og miljømæssigt.


Aarhus Kommunes tekniske udvalg besøgte byen for at få en grundig forståelse af principperne i "Vancouverism", som blev indarbejdet i den vedtagne højhuspolitiks tillæg nr. 1. Det er netop disse principper, der er anvendt i projekt Mindet 6. Den eksisterende trekantede betonbygning danner den menneskelige skala og de bylivsskabende rammer.

Bygherren, Ejendomsselskabet Olav de Linde, er kendt for at bevare og forny de eksisterende miljøer og har vundet flere renoveringspriser, blandt andet Den Grønne Nål. Ved Mindet 6 er der gjort meget ud af at bevare den fine gamle to-tre-etager høje betontrekant. Den ca. 150 meter høje trekantede bygning vokser ganske enkelt ud af den lave bygnings grundform. Der er tale om en stedspecifik arkitektur, der spiller sammen med havnens øvrige arkitektur. Projektet sigter efter at blive DGNB Guld-certificeret.

Undervejs har Aarhus Kommunes planafdeling og daværende stadsarkitekt stillet store krav til det arkitektoniske udtryk på Mindet 6. Det siges, at arkitekturen skal tage afsæt i de stedbundne kvaliteter i nærområdet og i Aarhus som helhed. Dette har det internationalt anerkendte arkitektfirma C.F. Møller, med hovedkontor i Europahuset, fortolket på fineste vis.

Selve højhuset tager afsæt i grundformen hos den to-tre-etagers trekant. En 150 meter høj skulpturel opbygning, som er tredelt i højden. Hver volumen er 11-12-12-etager højt. Hver krop har en facade med et kæmpe vinduesparti mod verden, der også inviterer byen indenfor, i husets liv, især i de mørke timer.

De enkelte volumener roterer og forskyder sig opad. Forskydningerne skaber enten en terrasse eller en udkragning, der skaber vigtige skyggevirkninger og markerer forskellige skalaer og retninger i byen.

Mindet 6's placering for enden af Mellemarmen og Kornpieren betyder, at bygningen fungerer som bindeled mellem Bassin 1 og Bassin 3. Her er der også flere visuelle forbindelser; helt inde fra Clemens Bro langs Åboulevarden mod øst, langs Sydhavnsgade mod nord og langs Balticagade på Mellemarmen. Mindet 6 bliver en naturlig gateway - port - til sydhavnskvarteret for gående og cyklister.

Den næste del af den rekreative sti er at forbinde Dokk1 med Sydhavnen og videre mod Tangkrogen. Her er rummet mellem Havnehuset, Mindet 4 og Mindet 6 et vigtigt led. Det er et markant åbningstræk på den videre etablering af en så vigtig og grøn, rekreativ stiforbindelse.

De to nederste etager i den eksisterende betonbygning kommer til at byde på mange muligheder for forskellige mindre erhverv og specialbutikker, bylivs- og aktiveringsfunktioner, kultur og kreative aktiviteter.

På taget af den gamle betonbygning bliver der indrettet et solrigt, grønt og frodigt tagterrassemiljø med spektakulære kig mod Inderhavnen. Terrassen bliver indrettet med restauranter, væksthus, urtehaver, forskellige grønne rum. Det bliver et miljø, som kan sammenlignes med Salling Rooftop.

Det prioriteres højt, at der skabes højkvalitets byrum, hvor mennesker har lyst til at blive længere. Derfor er mikroklimaet en vigtig komponent i designet af Mindet 6. Der er foretaget flere studier af mikroklimaet, og de viser den positive virkning af den trekantede grundform sammenlignet med typiske rektangulære højhuse.

Hvad angår skyggepåvirkning er huset - på grund af kombinationen af dens slanke proportionering - som en punktform sammenlignet med de kendte rektangulære former, og dens skygge fylder derfor langt mindre.

P-huset ved Mindet 6 er inspireret af de tidligere flotte cirkulære gasbeholdere i stål og teglsten, der stod på stedet. Den cirkulære form spiller sammen med de øvrige runde siloer ved Bassin 3 og på Industrihavnen. Den runde form fungerer også som en blød overgang mellem pladsen ved Mindet 4, Mindet 6, Kaospiloternes hus og det åbne rum foran Filmbyens flotte nye hus og Jyllands-Postens hovedkvarter, som den rekreative sti forbinder.

Facaden beklædes med lameller med integreret kunst. Det betyder, at facaden vil få en kalejdoskopisk virkning, der vil skifte nuance ved solens bevægelse i løbet af dagen. Fra Filmbyens terrasse med det nye store digitale kunstværk, "The Garden in The Machine" af Jesper Just, er der et langt kig over og langs p-huset mod Bassin 3.

På ydersiden af p-husets sydlige facade er der indarbejdet en trappe med siddepladser, der vender ud mod den rekreative sti og det store digitale kunstværk. På pladsen lige ved siden af er der planlagt forskellige sportsbaner med omklædningsfaciliteter, toiletter samt et udendørs serveringsområde.

Mindet 6 er en privat investering på ca.1,4 milliarder kroner og er en kæmpe gevinst for byen, ikke kun for det lokale miljø, men også for Aarhus, både økonomisk, socialt, kulturelt og miljømæssigt. Der vil være over 2.000 mennesker, som vil få deres daglige gang i et sådant hus, som vil bidrage til en attraktiv og aktiv bydel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus

Sygeplejerskerne strejker: De første aflysninger er på vej til patienterne

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce