Annonce
Østjylland

Forklaring: Derfor står Mark Zuckerberg lige nu skoleret i Kongressen

Hvad er op og ned i sagen om Facebook, personfølsomme oplysninger om 87 mio. mennesker og Mark Zuckerbergs afhøringer i den amerikanske kongres? Avisen forklarer.

1.

Facebook- stifter Mark Zuckerberg i Senatet på Capitol Hill, hvor han tirsdag sad skoleret og svarede på spørgsmål fra 44 senatorer. Onsdag var det Repræsentanternes Hus. Foto: Scanpix/REUTERS/Alex Brandon

"Hr. Zuckerberg, ville du have det okay med at dele med os, hvilket hotel du boede på i nat?", spurgte Richard J. Durbin, senator i Illinois, Mark Zuckerberg, da denne tirsdag sad skoleret i Senatet.

"Ehh, nej!" Lød det efter en pause fra Facebook-stifter og direktør Mark Zuckerberg. Det ville han ikke.

Og med spørgsmålet her understregede senatoren humlen i hele Cambridge Analytica-skandalen: Deling af personlige informationer.

Når Mark Zuckerberg bliver spurgt ansigt til ansigt, styrer han selv 100 procent, om han vil dele de informationer med os. Men kan vi som brugere af Facebook styre, hvordan vores personlige informationer bliver brugt?

2.

Svaret er nej. Op mod 87 millioner Facebook-brugeres data blev i 2015 blev indsamlet af datavidenskabsmanden Alexander Kogan og videresolgt til firmaet Cambridge Analytica.

Alexander Kogan var i 2015 ansat på Cambridge University men lavede som sidegesjæft appen thisisyourdigitallife, som var en personlighedstestsapp. Appen indsamlede brugernes psykologiske profiler, knyttede det til deres Facebook-profiler og indsamlede tilmed også data om brugernes Facebook-venner.

Derfor kunne datasættet, altså svarene i personlighedstesten, vokse fra 2-300.000 brugere til 87 millioner.

Dataene blev sidenhen brugt til at målrette annoncer og til blandt andet at kortlægge, hvordan vi tager beslutninger, og hvordan det så eventuelt kan påvirke vores beslutningsprocesser.

3.

Det er ikke ulovligt at indsamle de data, men det er imod Facebook`s retningslinjer at videreformidle dem, som Alexander Kogan gjorde. Facebook blev efter sigende opmærksomme på det allerede i december 2015, men tog dengang en beslutning om ikke at fortælle det til brugerne.

Steve Bannon var dengang vicepræsident i Cambridge Analytica, og lyder navnet bekendt, er det fordi han senere blev Donald Trumps chefstrateg i Det Hvide Hus. Og ifølge Christopher Wylie, ansat i Cambridge Analytica, testede han sammen med Bannon allerede i 2014 Trump-slogans som "drain the swamp" og "build the wall".

Derfor mener Christopher Wylie, at Steve Bannon brugte sin viden, da han blev chef for Donmald Trumps præsidentkampagne. Og derfor besluttede Christopher Wylie tidligere i år at stå frem og afsløre Cambridge Analytica.

Cambrídge Analytica har forklaret, at de slettede dataene i det øjeblik, det gik op for dem, hvordan de var blevet indsamlet. Men her var skaden sket, mener især demokraterne i USA. Der er efterhånden en udbredt opfattelse af, at de målrettede annoncer på baggrund af de indsamlede, personlige oplysninger var med til at give Donald Trump præsidentembedet i november 2016.

4.

Sagen har altså rejst spørgsmålet om, hvor stor en rolle Facebook spiller i den demokratiske proces, og om virksomheden forvalter den rolle på en ansvarlig måde - og derfor skal Mark Zuckerberg stå skoleret i Kongressen i USA.

Tirsdag var det i Kongressens ene kammer, Senatet, at Mark Zuckerberg svarede på spørgsmål fra i alt 44 senatorer, og her var det en selvsikker Mark Zuckerberg, der stille og roligt svarede på spørgsmålene uden egentlig helt at give svar på noget.

Det kunne han, mener flere analytikere, fordi de 44 senatorer spurgte i øst og vest og måske i virkeligheden slet ikke var helt skarpe på, hvad de skulle spørge ham om.

For som Politikens USA-korrespondent Kristian Madsen skrev:

- Zuckerbergs fordel var alderen: Det føltes, som når et barnebarn tålmodigt forklarer bedstemor, hvordan en iPad fungerer.

Onsdag er der høring i Kongressens andet kammer, Repræsentanternes Hus.

Kilder: DR.dk, New York Times og Wikipedia.com

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Annonce