Annonce
Byudvikling

Forladt gård tiltrækker rotter og forfalder: Nu bliver den formentlig revet ned

Hvad skal der egentlig ske med Elstedgård? Gården har tidligere været et fritidshjem og en SFO, men de seneste to år har den stået tom. Foto: Mette Marie Birch Breuning
Elstedgård ligger i et naturskønt område med en sø i baghaven og natur til alle sider. Den næsten 150 år gamle gård har tidligere været fritidshjem og SFO, men er i dag forladt. Og den får ikke lov at blive stående.

AARHUS: Forestil dig en stor murstensgård af røde sten. Gården er indhyllet af høje træer med grønne trækroner, og i haven ligger der bålhytter og en sø, hvor ænderne svømmer rundt.

Både inde og ude render børn og unge rundt. De leger, bager pandekager og tænder bål.

Nogenlunde sådan så hverdagen ud på Elstedgård, da bygningen fra 1973 til 2009 dannede rammerne om byens fritidsklub. Dengang var Hans Borg Petersen pædagog på stedet.

Annonce

- Vi var normeret til 62 børn, og vi havde børn fra 0.-7. klasse. Vi havde et fantastisk område. Søen brugte vi utroligt meget til at fortælle børnene om natur, og om vinteren stod vi på skøjter. Vi lavede bål næsten hver dag, fortæller han til det nye lokalmedie LystrupLIV.

Jeg har været her nogle gange i årenes løb og set, at det er blevet værre og værre. En overgang gad jeg slet ikke at gå herover, fordi det var træls at få ødelagt billedet af, hvordan det så ud engang. Det er virkelig sørgeligt at se på.

Hans Borg Petersen, tidligere pædagog og leder på fritidshjemmet Elstedgård

I dag er situationen en helt anden. Fra 2009 til 2019 havde Lystrup Skole SFO på gården, men de seneste to år har den stået tom. Nu er haven vokset til, vinduerne dækket af store træskodder og indenfor ligger der skrald og smadret glas.

Gården forfalder.

Rotteplage

En anden, der kan huske hverdagen på Elstedgård, er Alice Lindhof. Hendes søn gik på fritidshjemmet, da han var barn. Han lugtede af bål næsten hver dag, når han kom hjem.

- Det var det fedeste sted. Der var så meget udeliv, og det virkede meget naturligt med gården og haven. Jeg var bare solgt første gang, jeg kom herop, siger hun.

Elstedgård ligger lige bag boligblokkene Elstedhøj på Sønderskovvej i Lystrup. Kort: Google My Maps

Ifølge Lystrup-Elsted-Elev Lokalhistoriske Samling stammer stuehuset på Elstedgård fra 1878. Det består af en hovedfløj og en tværfløj på to etager. Gården var oprindeligt firlænget, men brændte i slutningen af 1870’erne.

I 1962 blev gården solgt til Aarhus Kommune, og senere købte Boligforeningen Århus Omegn den og noget af den tilstødende jord, hvor de byggede boligblokkene Elstedhøj. Det er stadig boligforeningen, der ejer gården.

De sidste mange år blev den lejet ud til Aarhus Kommune, først som fritidshjem og senere som SFO. Efter planen skulle SFO’en flytte ud efter sommerferien i 2019, men ifølge TV2 Østjylland var gården plaget af rotter, og derfor flyttede SFO’en nogle måneder før tid.

Siden dengang har bygningen stået ubrugt hen, og det undrer Alice Lindhof, at der ikke er sket noget med den.

Den knap 150 år gamle gård står i dag tom, og vinduerne er dækket med store træplader. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Både hun og Hans Borg Petersen ærgrer sig over Elstedgårds nuværende tilstand.

- Jeg har været her nogle gange i årenes løb og set, at det er blevet værre og værre. En overgang gad jeg slet ikke at gå herover, fordi det var træls at få ødelagt billedet af, hvordan det så ud engang. Det er virkelig sørgeligt at se på, siger Hans Borg Petersen, som var pædagog og leder på Elstedgård i sammenlagt 33 år.

Annonce

Nedrivning

Ifølge Tina Axelsen, som er informationschef i Boligforeningen Århus Omegn, ville boligforeningen gerne bygge almene boliger på den knap 8.500 kvadratmeter store grund. Aarhus Kommune ønsker dog ikke, at der bliver opført flere almene boliger i området, og derfor skal grunden og gården sælges.

- Der skal ske en udvikling på området, og i den forbindelse vil dem, der overtager, rive gården ned. Der er ikke basis for at kunne renovere den. Det er den simpelthen ikke i god nok stand til, siger hun.

Alice Lindhofs søn gik på fritidshjemmet Elstedgård, da Hans Borg Petersen var leder. I dag er gården forladt, men til trods for stedets nuværende tilstand husker de begge tilbage på fritidshjemmet med smil. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Boligforeningen sidder med i den projektgruppe, som har fremlagt et forslag til en stærkere bymidte ved Lystrup Centervej. I den forbindelse er Aarhus Kommune i gang med et større lokalplanarbejde for området.

Århus Omegn planlægger at sælge Elstedgård til en privat investor, men salget af gården er ikke en del af projektet om en bymidte, understreger Tina Axelsen:

- Det kommer ikke til at hænge sammen. Hvis Elstedgård hæftede sig på lokalplanarbejdet omkring bymidten, ville det have en lang tidshorisont, og så lang tid skal gården ikke stå tom. Det vil ikke give mening i vores optik.

Annonce

Seniorboliger

Det er da også uhensigtsmæssigt, at Elstedgård har stået tom i knap to år, og at den fremstår forladt og forfalden, mener Tina Axelsen. Boligforeningen har ikke revet gården ned af hensyn til salget.

Hun håber, at den bliver solgt hurtigst muligt, men en endelig tidshorisont kan hun ikke komme med.

De foreløbige planer om salget til en privat investor kredser om, at der skal bygges seniorboliger på grunden.

- Jeg tror, at det bliver rækkehuse eller noget tæt/lav-bebyggelse, som kunne være interessant for seniorer. Uden at vide det med sikkerhed. Gården ligger rigtig attraktivt, så det kan blive et rigtig fint sted at få skabt noget ny bebyggelse, siger Tina Axelsen.

Ifølge Hans Borg Petersen er de kinesiske vingevalnøddetræer ved søen plantet af en læge, som boede på gården omkring år 1900. Han havde frø med hjem fra en rejse. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Alice Lindhof håber, at de grønne arealer på grunden også fremover kan være åbne for den brede befolkning. Trods gårdens nuværende tilstand er det et dejligt naturområde midt i Lystrup.

- Der er stadigvæk ænder i søen. Trods alt, siger hun.

Artiklen er tidligere blevet bragt i LystrupLIV, der er et nyt hyperlokalt nyhedsbrevsmedie, som du kan skrive dig op til her. Det er ganske gratis.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Sport

Stjernespiller skal ingen steder og forlænger opholdet i Aarhus med tre år: - Jeg ser et kæmpestort potentiale i Aarhus United som klub

AGF

Kommentar: Top seks er fortsat inden for det muliges rige for AGF, men status quo efter 1-1 mod Silkeborg har ikke ligefrem gjort sagen nemmere at løse

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Byudvikling

16 meter langt målebånd fik ikke den ønskede effekt: Udvalg vil sende omstridt byggeri i høring

Alarm 112

Voldsomt uheld i Aarhus: Bilist ramt af bus

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Debat

Ironi kan forekomme: Vores millionby savner da et højhus ved Møllestien?

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

AGF

Det var da i grunden en kamp, AGF skulle have vundet, men som de reelt ikke fortjente at vinde

Annonce