Annonce
Østjylland

Forlig i nat: 50 mio. til psykiatrien

Regionshospitalet Randers bliver i dén grad ramt af besparelserne. Arkivfoto: Regionshospitalet Randers

Samtlige partier i Regions Midtjylland indgik natten til onsdag et forlig om det kommende års budget. Et forlig, der får flere konsekvenser for hospitalet i Randers.

MIDTJYLLAND: Oprindeligt var der lagt op til, at der skulle findes besparelser for 195 millioner kroner på sygehusene i Region Midtjylland. I det forlig, der natten til onsdag blev indgået, endte de samlede besparelser dog i stedet på 138,6 millioner kroner for budget 2019.

- Sparekravet kunne lettes ved blandt andet at mindste det råderum, der var lagt ind i budgettet til politisk prioritering, skriver regionen i en pressemeddelelse.

Her fremgår det også, at de 138,6 millioner kroner, der trods alt stadig skal spares, blandt andet skal findes ved at mindske patienternes medicinforbrug, digitalisere personalets arbejdsgange, reducere antallet af ambulante og akutte besøg på hospitalet samt skære på videreuddannelse og administration.

Annonce

De næste skridt

18. september 2018: Forretningsudvalget andenbehandler forslag til budget 2019 sammen med eventuelle ændringsforslag26. september 2018: Regionsrådet andenbehandler forslag til budget 2019 sammen med eventuelle ændringsforslag.

Randers mister to afdelinger

Den mest omdiskuterede besparelse drejer sig dog om strukturændringer, hvor afdelinger lægges sammen på færre steder og i større enheder.

- Vi ved, at der er et pres på regionens medarbejdere. På den baggrund har vi fravalgt at gennemføre besparelser som en grønthøster, der skærer forholdsmæsigt ens overalt. I stedet vil vi gerne have fokus på at gennemføre strukturændringer, der samler behandlingstilbud, og på den måde opnår nogle stordriftsfordele, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Én af de afdelinger, der i den forbindelse bliver lukket, er Mammaklinikken på Regionshospitalet Randers. I stedet kommer undersøgelse og behandling for brystkræft i fremtiden kun til at foregå i Aarhus og Viborg. Det betyder, at brystkræftpatienterne fra Randers fremover skal køre til Viborg for at blive undersøgt og behandlet - og ikke til Aarhus som først foreslået i Regionsrådet.

Derudover mister Randers afdelingen "Klinisk fysiologi og nuklearmedicin". Det er endnu uvist, hvad der skal ske med patienterne fra denne afdeling, men Regionsrådet vil blandt andet undersøge muligheden for, at også de rykker til enten Viborg eller Aarhus.

En anden ændring går ud på at udskyde forslaget om at samle røntgenundersøgelse af hjertets kranspulsårer (KAG) på Aarhus Universitetshospital til midten af 2019. Her overtager Aarhus Universitetshospital KAG fra Regionshospitalet Viborg og Regionshospitalet Herning.

Samtidig ønsker forligspartierne at flytte flere pacemaker-implantationer fra Aarhus Universitetshospital til Hospitalsenhed Midt og Hospitalsenhed Vest, end der først var lagt op til.

I forhold til forslaget om at nedlægge tre sygeplejerskebetjente akutbiler i Tarm, Ringkøbing og Skive og opgradere ambulancer er forligspartierne enige om at afvente den analyse af den præhospitale indsats, der forelægges Regionsrådet i oktober 2018.

50 mio. til psykiatrien

Psykiatrien bliver derimod tilgodeset i det nye budget. Partierne er nemlig enige om at give psykiatrien et markant løft med 50 millioner kroner, som blandt andet skal bruges på mere personale og flere senge.

- Der er tale om et varigt løft, der kommer oven i de 25 millioner kroner Regionsrådet tilførte i 2018, siger regionsrådsformand Anders Kühnau.

Af andre nye initiativer blev der afsat ti millioner kroner til sundhedstilbud tæt på borgerne, 26 millioner til nye behandlinger, fem millioner til at styrke de mest specialiserede funktioner på Aarhus Universitetshospital, fem millioner til it-sikkerhed, 0,7 millioner kroner til børnehospice og endelig 15 millioner som økonomisk reserve.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mere tilskud til hurtigt internet - hvor der er behov for det

Som vi fortalte mandag, så vil Aarhus fortsætte med at vokse i vildskab i de kommende år. Med hvad deraf følger. Trafikkaos, for eksempel. Af samme grund arbejder kommunen med trafikplaner, som skal sikre, at vi også i fremtiden kan komme på arbejde. De handler blandt andet om Marselistunnel, flere spor på motorvejen, Kattegatbro og andre, hamrende dyre investeringer, som kan tage spidsen af trængslen. En idé, som af gode grunde ikke indgår i planen - fordi det selvfølgelig ikke primært bør være storbyen, som tager det initiativ - kunne oplagt handle om at sikre, at der er hurtige netforbindelser i kommunerne rundt om byen. Det vil give flere mulighed for at etablere højteknologiske firmaer i udkanten af metropolen, og det vil give flere ansatte i Aarhus-virksomheder mulighed for at arbejde hjemme, hvilket også vil bidrage til mindre trængsel på vejene. Hidtil har staten faktisk interesseret sig for at udbrede hurtigt internet i udkantområderne qua bredbåndspuljen, som giver tilskud til at sætte fart på internetforbindelserne i områder, hvor det dårligt betaler sig for netudbyder-selskaberne. Men den ordning var kun en hårsbredde fra at blive skrottet, da den nye S-regering fremlagde sit første finanslovsudkast. Heldigvis er regeringen nu - efter at Avisen Danmark har stillet kritiske spørgsmål til beslutningen - kommet på andre og bedre tanker. Nu er den parat til at lade puljen fortsætte - dog med den tilføjelse, at den vil fremskynde en evaluering af, hvordan pengene er blevet brugt hidtil. Hvilket er en rigtig god idé. For det er en kendsgerning, at i hvert fald det første år røg masser af tilskudskronerne til adresser i byområder, mens ensomt liggende huse på bl.a. Djursland ikke kunne få tilskud, fordi der var forrygende fejl i kortmaterialet over bredbåndsmulighederne landet over. Ret skal være ret. Med tiden blev kortmaterialet justeret, så Djursland har fået en pænt stor portion af støttekronerne i de seneste år. Men hvor mange husstande og virksomheder på Djursland og i andre udkantsegne af landet, der stadig hænger i netbremsen, er der næppe nogen, der har overblik over. Så lad os få det kortlagt i en fart, så pengene ryger derhen, hvor der er mest behov for dem, når regeringen atter åbner for kassen.

Annonce