x
Annonce
Navne

Formand med hjertet på rette sted

<p>»At gøre det bedre« er et pejlemærke for den nye landsformand for Hjerteforeningen Anne Kaltoft, Aarhus. Foto: Axel Schütt</p>

Ledende overlæge i Aarhus Anne Kaltoft, der er ny formand for Hjerteforeningen, har fokus på forebyggelse, samarbejde og sammenhæng til gavn for patienterne.

Anne Kaltoft tager imod på sit kontor på Aarhus Universitetshospital. Her er hverken hvide kitler eller grønt operationstøj. Kun Hjerteforeningens gamle plakater med opfordring til at gå tur med den hund, man ikke har, viser, at kontoret bebos af en hjertelæge.
Annonce
»Jeg havde ikke set mig selv som skrivebordslæge,« erkender Anne Kaltoft, der som chef for 530 medarbejdere på hjerteafdelingen og formand for næsten 140.000 medlemmer af Hjerteforeningen nu har sagt farvel til den direkte kontakt til patienterne.
»Jeg savner den umiddelbare tilfredsstillelse, det er at se en patient ankomme med ambulance, at fjerne en blodprop og opleve, at patienten overlever. Jeg savner det tætte teamwork og at løse en opgave her og nu.«
Anne Kaltoft taler så engageret og varmt om sine patienter, at man fornemmer savnet, men også forstår, hvorfor hun i stedet vælger at bruge sine kræfter til gavn for Hjerteforeningen.
»Jeg håber, at jeg der kan gøre det endnu bedre for mange flere patienter og få Hjerteforeningen til at arbejde sammen med de øvrige patientforeninger, frivillige, regioner og for eksempel idrætsorganisationer. Opgaverne i sundhedsvæsenet er så komplekse, at man ikke kan løse dem uden samarbejde,« mener Anne Kaltoft.

Det kan gøres bedre

»Det må kunne gøres bedre,« tænkte Anne Kaltoft, da hun som barn kom på sygehuset.
Tanken om at læse til læge modnedes, men først da drømmen om at blive dyrlæge blev stedt til hvile af en ældre dyrlæge, der forsikrede om, at faget ikke var noget for en pige, medmindre hun ville stå på et fjerkræslagteri.
Efter studentereksamen fra Randers Statsskole tog Anne Kaltoft job på en maskinfabrik, blev vikar i folkeskolen og arbejdede et par år på forskellige virksomheder. En tid, der kom hende til gavn senere.
»Jeg ville gerne være en god læge og fagligt god til det, jeg blev betroet. Jeg blev ret hurtigt klar over, at forudsætningen for at være en god læge er, at man kan tale med patienterne og forstå, hvad det er for en verden, de kommer fra. Det, at jeg havde været ude og arbejde med helt almindelige mennesker, gav mig en indsigt i, at der er nogle, der har nemmere end andre ved at klare sig i sundhedssystemet,« siger Anne Kaltoft.
Oplevelsen af ulighed i sundhedsvæsenet har fulgt den 54-årige overlæge gennem hele livet.
»Der er grupper, vi ikke får ret godt fat i. Hvis vi læger ikke har øje for det, er der nogle patienter, vi ikke får undersøgt ordentligt og ikke får behandlet ordentligt,« mener hun.

Tilbage til livet

Et af den nye formands fokusområder er rehabilitering.
»Der er stadigt flere, der overlever en hjerte-kar-sygdom, og der er faktisk 450.000 danskere, der lever med sygdommen, men jeg er ikke sikker på, at de har så godt et liv, som de kunne få, fordi de ikke får en tilfredsstillende rehabilitering.«
Også forebyggelse ligger Hjerteforeningen på sinde, og her vil den nye formand bruge sit nye sæde til at ruske op i politikerne.
»Der skal sættes nogle strukturelle tiltag i værk. Det skal være vanskeligere at komme til at ryge, prisen skal sættes op, og reklamer forbydes. Det skal være lettere at motionere. Jo lettere det er at cykle, desto flere vil cykle,« siger lægen, der gerne taler i et klart sprog og glæder sig til det politiske arbejde, som repræsentant for landets næststørste patientforening.
»Med min lange erfaring og min faglighed, så må de da lytte,« smiler hun.

Travl fremtid

For Anne Kaltoft er det vigtigt at få Hjerteforeningen frem i lyset.
»Vi var måske blevet lidt glemt, så vi har gennemgået hele organisationen for at se, om vi kan gøre det bedre,« siger formanden.
»At gøre det bedre« er et pejlemærke for Anne Kaltoft, uanset hvad hun beskæftiger sig med. Sammen med formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), og formanden for Dansk Cardiologisk Selskab, Christian Gerdes, har hun udfordret pakkeforløbene på hjerteområdet. De opfordrer til, at man finder nye veje og effektive løsninger for at sikre patienterne en mere sammenhængende og tryg færd gennem sundhedssystemet.
»Nu har vi kørt hjertepakker i en periode, og det er måske ikke dér, det giver mest værdi for patienterne. Jeg synes, det sammenhængende patientforløb halter,« siger Anne Kaltoft.
Også på det personlige plan har overlægen ønsket at gøre det bedre. Hun er i gang med en master i offentlig ledelse for at blive en endnu bedre leder både på universitetshospitalet og i Hjerteforeningen. Studiet har til gengæld betydet, at hun har slækket på træningen af sit eget hjerte.
Mountainbikecyklen og crossfitredskaberne bliver forsømt, og dykkerudstyret samlet støv.
»Men efter eksamen 31. august, så skal jeg både dykke, sejle, løbe og cykle meget mere igen,« lover Anne Kaltoft og trække så lidt på det.
»Min mand vil grine, hvis han læser, at jeg dykker. Det har jeg ikke gjort i to år,« indrømmer hun med tanke på ægtemandens overraskede ansigtsudtryk.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Vilhelmsborg Festspil er gået konkurs: - Det ville være uansvarligt at bruge penge på en ny opsætning

Læserbrev

Læserbrev: 278 pensionerede læger melder sig klar til kampen mod corona i Region Midtjylland

Mange af Danmarks pensionerede læger er klar til at sætte pensionisttilværelsen på pause for at tage en tørn i kampen mod coronavirus. I en helt ny rundspørge fra Foreningen af Pensionerede Læger og Lægeforeningen svarer 1.261 pensionerede læger, at de kan og vil stille op som en del af coronaberedskabet. Af dem svarer 278, at de er parat til at hjælpe sundhedsvæsenet og træde til i Region Midtjylland. Som formand for Lægeforeningen i Region Midtjylland er jeg stolt over det samfundssind, der bliver vist fra mine pensionerede lægekolleger. Vi er i en ekstraordinær situation, og derfor har sundhedsvæsenet hårdt brug for alle ekstra hænder og hoveder, som kan gøre en indsats. Når så mange pensionerede læger melder sig klar, er det ganske enkelt imponerende. Mogens Hüttel, der er formand for Foreningen af Pensionerede Læger, har forklaret det således til Ritzaus Bureau: ”Man er læge hele livet. Også når man er pensioneret. Det ligger dybt i os at ville gøre en forskel. Derfor har så mange pensionerede læger inklusive mig selv meldt sig klar. Når landet har brug for os, stiller vi op.” Alle håber naturligvis, at vores sundhedsvæsen ikke bliver så hårdt presset, at pensionerede læger og andre er nødt til ekstraordinært at træde til. Men meget tyder på, det bliver nødvendigt. Som fællestillidsrepræsentant på AUH for Yngre Læger er jeg i disse dage meget optaget af, at de yngste ikke skal stå for meget i front, hvis vi skulle få tilstande som Italien og Spanien. Her vil det være meget værdifuldt at have de pensionerede læger til at arbejde sammen med de yngre i andre afsnit til at sparre med. Jeg vil til slut sige, at det er en stor gestus, som må afføde stor respekt og en dybfølt tak, at så mange pensionerede læger er klar til at stille op kampen mod coronavirus i Region Midtjyllands sundhedsvæsen.

Aarhus

Aarhusforskere mod corona: - Vi er de første i verden til at afprøve lægemidlet på mennesker

Kultur

Aflyse, udskyde eller gennemføre? Samlet status på arrangementer som Northside og Aarhus City Halvmarathon

Annonce