Annonce
Navne

Formanden stod i spidsen for lærere, der talte U-, F- og Ø-timer

Annie Herfort måtte forsvare en overenskomst, som hun egentlig ikke brød sig om. Privatfoto

Anni Herfort Andersen var den første og hidtil eneste kvindelige formand for Danmarks Lærerforening. Mandag 14. januar fylder hun 70 år.

70 Anni Herfort Andersen, der fylder 70 år mandag 14. januar, fik en svær start som formand for Danmarks Lærerforening i 1995, da hun efterfulgte Jørn Østergaard, der havde trukket sig som følge af medlemmernes nej til overenskomstresultatet. Hun var i den grad imod den tids opdeling af lærerarbejdet i U-, F- og Ø-tid (undervisning, forberedelse og øvrig tid), som var blevet indført med arbejdstidsaftalen i 1993.

Aftalen medførte en lønarbejderkultur og et timetælleri på landets lærerværelser, som man både internt i lærerforeningen og i skoleverdenen som sådan siden har forsøgt at gøre op med. Som Anni Herfort Andersen formulerede det i et interview med fagbladet Folkeskolen i 2002:

"Det svære er at finde balancen mellem en sikring af tid til arbejdet og frihed til at engagere sig. 93-aftalen gav en lønarbejderkultur. Det var ikke legitimt i en periode at give udtryk for, at man var glad for at være lærer. Hvis én kom og sagde: Jeg har lavet noget rigtig, rigtig spændende, så var den første reaktion fra kollegerne: Har du fået tid til det?".

Hun var formand, da folkeskoleloven fra 1993 skulle gennemføres. Teamsamarbejde holdt sit indtog på skolerne, den udelte skole var blevet en realitet, og undervisningsdifferentiering var blevet indført som det bærende princip i den danske folkeskole. Et princip, som selv efter mange år fortsat kan volde lærere problemer, når lovens intentioner skal omsættes til virkelighedens elever i klasseværelset.

Anni Herforts syv år som formand blev turbulente. Nye lærere skulle overenskomstansættes, hvilket medførte usikkerhed, og det var samtidig en tid, hvor medlemmerne flere gange stemte et overenskomstresultat ned. I 2002 valgte hun at kaste håndklædet i ringen. Hun orkede ikke mere og ønskede ikke, at hendes person skulle stå i vejen. Hun blev afløst som formand af Anders Bondo Christensen, der med sine hidtil 16 år som formand er blevet den længst siddende formand i Danmarks Lærerforenings historie.

Efter tiden i Danmarks Lærerforening blev Anni Herfort Andersen generalsekretær i FN-forbundet, indtil hun i 2010 valgte at gå på efterløn.

boj/berlingske

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Et år med corona: Århusianske personligheder har alle lært vigtigheden af at stå sammen

Navne

Aarhus-forfatter Louis Jensen er død

Aarhus

Konflikt i ældreplejen spidser til: Fagforbund forlader styregruppe bag omstridt omorganisering

Annonce