Annonce
Danmark

Formandsuro: V-bagland holder krisemøde i Kolding

Borgmesteren i Esbjerg Kommune Jesper Frost Rasmussen (V) mener, at det er ærgerligt, at uroen i Venstre skal fjerne fokus fra det politiske. Foto: Chresten Bergh
Krisen tager til i Venstre og nu tager partiets bagland affære. Avisen Danmark erfarer, at der på torsdag er indkaldt til møde i partiets regionsbestyrelse i Syddanmark, hvor det presserende spørgsmål ledelsens fremtid er på dagsordenen.

Tumult: avisen Danmark erfarer fra flere kilder, at formænd fra Venstres kommuneforeninger i Region Syddanmark er indkaldt til møde på torsdag den 22. august klokken 19.00 i Bramdrupdam Hallerne ved Kolding.

Den partipolitiske tête-a-tête bliver beskrevet som et regulært krisemøde, hvor det syddanske Venstre-bagland skal samles om en fælles holdning til formandsuroen, der rumsterer i partiet. Forud for partiets hovedbestyrelsesmøde den 31. august.

Hverken formanden for Venstres regionsbestyrelse i Syddanmark, Leif Krarup, eller nogen kommuneforeningsformand vil kommentere mødet. Men ifølge avisen Danmarks kilder, så er det Leif Krarup selv, der har indkaldt til mødet i Kolding torsdag aften. Men spørger man hovedpersonen selv, er svaret ganske entydigt.

- Det har jeg ikke nogen kommentarer til, skriver han i en SMS til avisen Danmark.

Annonce

Uroen i Venstre

To Venstre-medlemmer fra Roskilde skrev mandag i en kronik til Jyllands-Posten, at de krævede Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensens afgang som ledere af partiet.

De mener, at den nuværende ledelse er decideret skadelig for partiet, da de har bragt partiet i en situation, hvor det reelt set er umuligt at diskutere partiets politik. Det handler mere om hvem der er loyale over for hvem.

En rundspørge, foretaget af Ritzau blandt 1172 medlemmer af partiet, fortæller, at spørgsmålet om formandskabet splitter baglandet. 277 har svaret på spørgsmålene fra Ritzau og blandt svarer 110 at Lars Løkke Rasmussen fortsat er formand ved næste valg og 108 svarer, at der er fundet en ny formand til den tid. Undersøgelsen bliver ikke set som repræsentativ, da størstedelen af de adspurgte har valgt ikke at svare.

Lars Løkke Rasmussen har i et interview med avisen Danmark erkendt, at han kunne have gjort mere for at undgå den krise, der har præget partiet efter sommerferien. Han har desuden sendt en mail til alle partiets 32.000 medlemmer, hvor han orienterer dem om situationen.

Der skal ske noget

I det syd- og sønderjyske Venstre-bagland udtrykker flere af medlemmerne deres bekymring om partiledelsen.

- Jeg synes da det er ærgerligt, at der er så meget polemik i toppen og det kalder da på, at man får fundet en løsning på det hurtigst muligt. Vi er nødt til at få skabt ro. Det (uroen, red.) er ikke nogen sten i skoen for mig i mit virke som borgmester, men det er en sten i skoen på partiet, fordi det lige nu står i vejen for, at vi kan tale politik, siger Jesper Frost (V), der er borgmester i Esbjerg.

Han forventer, at balladen i Venstres ledelse kommer til at stå øverst på dagsordenen til partiets forretningsudvalgsmøde og hovedbestyrelsesmøde næste uge, og det er flere i baglandet enige i:

- Der kommer i hvert fald til at ske et eller andet til hovedbestyrelsesmødet. Vi har jo en formand og næstformand, som skal forklare sig overfor os. Det har været en uskøn omgang i pressen, og jeg kan godt fornemme uroen blandt medlemmerne. Det kan vi ikke være bekendt overfor vores parti. Luften er renset, men om hovedbestyrelsen stiller sig tilfreds, kan jeg have min tvivl om, siger formand for Venstre i Esbjerg Kommune, Jan Lagoni Jacobsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En opvisning i socialdemokratiske valgløfter

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som Danmarks første kvindelige statsminister, blev det hurtigt klart, at det reelt var de radikale, der sad på magten, mens stort set ingen af hendes socialdemokratiske mærkesager og valgløfter blev gennemført. Da landets næste kvindelige statsminister, Mette Frederiksen, mandag kunne præsentere sin første finanslov, var det det stik modsatte - en opvisning i hvordan man sætter sig på magten og gennemfører sine valgløfter, mens det radikale støtteparti blev kørt helt over. Anført af tidligere Aarhus-borgmester finansminister Nicolai Wammen lykkedes det at få lavet ikke alene en af de rødeste finanslove meget længe set. Der er samtidig fundet plads til at kunne gennemføre rigtig mange af de socialistiske løfter, som vælgerne blev stillet i udsigt op forud for valget i sommer. Godt nok er det helt store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til de fysisk nedslidte endnu ikke gennemført, men rigtig mange af de øvrige løfter er faktisk. Ikke mindst fik psykiatrien et meget længe ventet løft. I årevis har området været forbigået og kraftigt underprioriteret, og derfor var det også helt på sin plads, at Wammen levede op til løfterne fra valgkampen og sikrede midler til en af vores samfunds mest udsatte grupper. Der er stadig plads til forbedring, men finansloven var på det punkt et skridt i den rigtige retning. Til gengæld må det være mere end svært for den radikale leder Morten Østergaard at kigge sine vælgere i øjnene i disse dage. Socialdemokraterne gav enkelte indrømmelser på indvandrerpolitikken, men ellers bankede Wammen for alvor de radikale på plads, og radikale vælgere må med skuffelse konstatere, at dagene, hvor partiet via Margrethe Vestagers ledelse styrede Danmark, endegyldigt er forbi. I hvert fald er det umuligt at se radikale aftryk på den økonomiske del af finansloven, som til gengæld desværre må skabe jubel hos SF og Enhedslisten. For endnu en gang er den socialistiske misundelsespolitik og mærkesager slået igennem for fuld kraft med ekstra arveafgift og øget offentligt forbrug. Radikale har ellers gentagne gange langet ud efter borgerlige regeringer og specielt støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet beskyldt for at se stort på alt andet indvandringspolitikken, men det er lige præcis det samme, man med rette nu kan beskylde det tidligere borgerlige midterparti for. Det virker i hvert fald som om, at Morten Østergaard har givet køb på alle økonomiske ønsker for at få små indrømmelser på spørgsmål om indvandring. Det er stærkt bekymrende, for Østergaard burde have været garanten for, at den røde regering økonomisk blev trukket i retning af midten. Det blev den på ingen måde, og derfor fik vi den rødeste finanslov i mange år. Den er blottet for jobskabende initiativer og hensyn til erhvervslivet men til gengæld med en regering, der bruger stort set hele det økonomiske råderum i et hug. Det giver øget velfærd på kort sigt men kan på længere sigt blive en meget dyr fornøjelse.

Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

Annonce