Annonce
Navne

Fornem hæder til Tammi Øst

Tammi Øst i "Richard III" på Husets Teater i København. Var det ikke, som om dette var rollen, Tammi Øst havde ventet på, spurgte Berlingskes Jakob Steen Olsen i sin tale til prismodtageren. Foto: Henrik Ohsten

Skue­spilleren Tammi Øst er den første til at modtage en af dansk teaters fineste udmær­kelser, Teater­pokalen, mere end én gang.

Annonce

Som den første nogensinde har skuespilleren Tammi Øst modtaget den fornemme teaterpris, Teaterpokalen, to gange. Det skete ved en prisuddeling på Folketeatret - traditionen tro på Holbergs fødselsdag 3. december. Foreningen Danske Teaterjournalister, der overvejende består af de danske teaterkritikere, har uddelt prisen siden 1934, men prisen er aldrig tidligere tilfaldet en modtager mere end én gang.

Tammi Øst får prisen for sin indsats på Husets Teater i København, hvor hun i efteråret spillede Shakespeares "Richard III" for fulde huse og med en lang række rosende ord fra anmelderne i kølvandet på premieren. Dem fik hun endnu flere af ved prisoverrækkelsen:

"Men i baghovedet og hukommelsen ligger tillige alt det, der er sket i de mellemliggende år", sagde foreningens formand, Berlingskes teaterredaktør Jakob Steen Olsen, i sin motiveringstale.

"På enestående og uforfængelig vis har du stillet dig selv og dit formidable følelsesapparat, din sceniske fantasi og dit dristige og undertiden drastiske vovemod til rådighed i alt, hvad du er indgået i - og det er ikke så lidt".

Forinden havde han karakteriseret Tammi Østs enestående vovemod og energi på en teaterscene:

"Der er noget pågående, insisterende, nærmest aggressivt utålmodigt i Tammi Østs talent. En evne til at sætte fut i foretagendet, tage føringen, drive videre, presse på, manifestere sig, som er livgivende i de sammenhænge, hun indgår i".

Med prisen følger 50.000 kroner, som er tilvejebragt af Kulturministeriet via Udlodningsmidlerne, mens selve pokalen er en sølvskål af sølvsmed Manuel Sjødahl.

Gennem årene er Danske Teaterjournalisters priser gået til en lang række teatermennesker. For eksempel er Teaterpokalen tildelt så forskellige notabiliteter som Osvald Helmuth, Liva Weel, Kjeld Abell, Bodil Kjer, Clara Pontoppidan, Erik Bruhn, Ghita Nørby, Bodil Jørgensen og Lars Mikkelsen.

Tammi Øst

Født 1. oktober 1958 i København. Uddannet på Statens Teaterskole i 1982. Ansat på Det Kongelige Teater 1990-1997. Har derudover spillet på bl.a. Betty Nansen Teatret, i Cirkusrevyen, på Operaen og på Bellevueteateret.Har i 2008 skrevet romanen "Ind til nu".Har to børn fra ægteskabet med skuespiller Mikael Birkkjær. Er i dag gift med skuespiller Jens Jørn Spottag.Ridder af Dannebrog.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nye restriktioner for børn og lærere når skolerne starter

Aarhus

Nej tak til tobak i skoletiden

Debat

Zoo som p-plads

Aarhus

Liveblog: Sådan fordeler smittetilfældene sig i Aarhus 

Aarhus

Efter coronaudbrud: Somaliske foreninger lukker ned for al aktivitet

Annonce