Annonce
Aarhus

Fornyelse i kirker: Unge kvinder modtaget med åbne arme

Anna Boline Seerup blev modtaget med åbne arme i menigheden ved Viby Kirke. Foto: Jens Thaysen
Kirker i Viby og på Trøjborg får fornyelse i menighedsrådet, da et par unge teologistuderende træder til. De var begge stemmeslugere ved tirsdagens valg.
Annonce

AARHUS: To unge, kvindelige teologistuderende rykker ind i to menighedsråd i Aarhus og skaber foryngelse. Begge blev modtaget med åbne arme, hvor de stillede op - den ene i Viby Kirke, den anden i Sankt Johannes Kirke på Trøjborg.

En 21-årig kvinde tog i den grad forsamlingen med storm i Viby. Anna Boline Seerup stillede som helt ny op til valget til menighedsråd i Viby tirsdag aften - og fik flest stemmer af alle.

Selv den erfarne formand for menighedsrådet, Hans Christian Feindor-Christensen, blev overhalet af Anna Boline Seerup, da stemmerne fra de 35 fremmødte blev talt op.

De mange stemmer betyder, at Anna Seerup skal indkalde til det næste møde i menighedsrådet, hvor det skal konstitueres, altså finde formand og folk til andre poster.

- Jeg studerer teologi på Aarhus Universitet, så jeg har travlt og får ikke tid til at være formand, men jeg er glad for de mange stemmer og for, at jeg blev valgt ind i menighedsrådet. Det var overvældende, siger Anna Seerup.

Hendes ophav er i Assens på Fyn, og hun er først flyttet til Aarhus i maj i år, hvor hun bor i Studielandsbyen i Viby. Tidligere har hun haft ophold i London og København.

- Jeg var taget til en gudstjeneste en søndag for nylig. Der henvendte formanden sig til mig og spurgte, om jeg ville stille op til menighedsrådet. Jeg skulle tænke over det og drøfte det med andre, inden jeg sagde ja, siger Anna Seerup.

Annonce

Vil gerne være præst

Hendes hensigt med studierne er at blive præst.

- Min mor har læst teologi. Ingen i familien er præster, men mine forældre har et vennepar, hvor hustruen er præst, og hende har jeg talt med om det. Jobbet tiltaler mig. Alle har en holdning til kirken, og det er et vigtigt studie i mennesker, siger Anna Seerup.

Hans Christian Feindor-Christensen er parat til at tage posten som formand igen, siger han, der er begejstret for at have fået Anna Seerup ind i rådet.

- Alle var glade for, at hun ville stille op, og valget var en god oplevelse. 35 fremmødte og tilstrækkeligt med kandidater vidner om interesse for kirken og opbakning.

Der skulle vælges 11 til menighedsrådet, og 13 stillede op. De to, der fik færrest stemmer, blev stedfortrædere.

Annonce

23-årig valgt i Sankt Johannes Sogn

Også menighedsrådet i Sankt Johannes Sogn på Trøjborg får et nyt, ungt medlem.

- Emilie Sindberg Duelund på 23 år er en dejlig teologistuderende, som stillede op og blev valgt, oplyser rådets formand Lone Weiling.

- Indtil dette valg var jeg med mine 49 år den yngste i menighedsrådet, så det er godt at få en yngre ind, siger Lone Weiling.

Emilie Sindbjerg Duelund blev valgt ind i menighedsrådet ved Sankt Johannes Kirke på Trøjborg Foto: Jens Thaysen

Emilie Sindberg Duelund kender kirken godt. Hun er kirketjenervikar og i øvrigt kasserer i Teologisk Forening på Aarhus Universitet. Hun stillede op, fordi en af præsterne og flere fra menighedsrådet opfordrede hende til det.


Teologistudiet dækker bredt med både historie, sprog og filosofi. Det er en fed palette.

Emilie Sindberg Duelund


- Jeg bor i kollektiv i Viby og har løst sognebånd til kirken, fordi jeg tidligere har boet i sognet, og universitetet er tæt på, så Sankt Johannes er den kirke, jeg er mest knyttet til. Jeg er glad for, at de ville vælge mig og fornemmede tydeligt, at sognet gerne ville have unge ind. Det er fedt, at jeg kan være bindeled mellem kirken og universitetet, siger Emilie Sindberg Duelund.

Annonce

Fik flest stemmer

Hun fik flest stemmer ved valget med 28. Men formand vil hun ikke være.

- Meget skal man sætte sig ind i, og der er kompetente folk i menighedsrådet. Måske har jeg energi til at være formand senere. Det er spændende bare at være kommet ind, og jeg er nysgerrig, siger Emilie Duelund, der kom til Aarhus fra Haderslev i 2017.

- Jeg er ikke vokset op i et religiøst miljø, men gik på Testrup Højskole, hvor vi havde filosofi og læste K.E. Løgstrup. Der fattede jeg interessen, og teologistudiet dækker bredt med både historie, sprog og filosofi. Det er en fed palette, siger Emilie Duelund, der gerne vil være præst, men vil prøve noget forskelligt.

Annonce

16 stillede op til 14 pladser

Tre stillede ikke op igen i Sankt Johannes Sogn, og menighedsrådet skulle udvides fra 13 til 14 medlemmer, men det blev ikke et problem at få menighedsrådets pladser besat.

16 stillede op til valget. 14 blev valgt, og de to med færrest stemmer blev valgt til stedfortrædere sammen med en tredje.

- Universitetet ligger tæt på os, og vi har tidligere haft en studenterliste, men ikke de seneste fire år. Det er godt, at de studerende er repræsenteret, siger Lone Weiling, der gerne fortsætter som formand.

Weiling har været i menighedsrådet i 12 år.

Annonce

Folk nok i Frederikskirken

Også i Frederikskirken i Højbjerg var der god stemning og glæde over, at tilstrækkeligt mange stillede op til valget.

- Det gik betydeligt bedre, end jeg havde frygtet og over forventning. 51 stemmeberettigede stillede op til valget. Det var en pæn blanding af menigheden, og der var 14 kandidater til de 13 pladser, siger menighedsrådets formand Jens Holger Geil.

Der blev valgt 13 til rådet og fire suppleanter, som i dag kaldes stedfortrædere.

Jens Holger Geil fik flest stemmer og skal derfor indkalde til konstituerende møde 17. november, hvor posterne skal fordeles.

Han oplyser, at han er parat til at fortsætte som formand, men ikke i hele perioden.

- Jeg tager gerne et år eller to mere som formand for at overdrage opgaverne og bevare kontinuiteten, siger den 73-årige Jens Holger Geil, som har været formand i seks år.

Annonce

Domsognet fik valgt alle

I Aarhus Domsogn gik valget godt, oplyser menighedsrådets formand Ulla Skaarenborg.

- Vi skulle bruge 15 medlemmer, og 18 stillede op. De tre, som ikke blev valgt, stillede op som stedfortrædere og blev valgt samen med fire andre, siger Ulla Skaarenborg.

Hun håber, valget bliver elektronisk næste gang.

- 52 var til stede, og hver har otte stemmer, så det tager lang tid at tælle op, siger Ulla Skaarenborg.

Annonce

En for lidt i Åbyhøj

I Åbyhøj Kirke skal de på den igen.

Det lykedes kun at finde 12 af de 13, der skulle vælges. Desuden skal findes stedfortrædere.

- Vi forsøgte ellers at presse forsamlingen til at få flere til at stille op, siger formanden Steen Røndal Olsen, der kunne tælle 36 deltagere.

Han konstaterede, at gennemsnitsalderen i rådet blev hævet, fordi de to yngste gik ud. I alt fire nye kom ind.

Ekstraordinær valgforsamling skal holdes 6. oktober.

De nye menighedsråd

De nye menighedsråd begynder arbejdet første søndag i advent, når det nye kirkeår begynder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Coronaen har stadig godt fat i Aarhus: Ny stor stigning i antal smittede

Aarhus

Kæmpe smitteudbrud på populær bar: Genbrug af drikkeglas og ingen afspritning

CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Annonce