Annonce
Østjylland

Forsøg med demokrati: Opbakningen mangler

Det nyeste forslag handler om at lukke for tung trafik på Vestermarken. Det mangler under 100 stemmer for at komme i byrådet. Foto: Hans Jørgensen
21 idéer til politikerne er der kommet som led i et demokratisk forsøg. Foreløbig har ingen af dem fået tilstrækkelig opbakning.

Odder: 191 stemmer fik Camilla Jensens forslag om, at kommunens skal give tilskud til hjemmepasning af små børn.

Dermed var der ikke nok støtte til det første input til Odder Kommunes forsøg med det, kommunen selv kalder borgerdrevne forslag. Initiativet begyndte i november sidste år, og hvis man får nok opbakning, så skal byrådet behandle forslaget.

- Min afstemning har delt vandene, og det har været helt fint. Jeg synes, det er ærgerligt, at vi i Odder Kommune ikke får samme muligheder som mange andre har. Men jeg føler selv, jeg har gjort arbejdet for at få så mange stemmer som muligt, siger Camilla Jensen til avisen.

Idéen om borgerdrevne forslag kom fra Enhedslisten og SF, og trods modstand fra DF besluttede byrådet sidste år at prøve det af. Så i to år kan man komme med sit eget forslag, hvis det har noget med Odder Kommune at gøre.

Forsøget begyndte i november, og Camilla Jensen var den første, der var på banen. Hurtigt kom der flere forslag, og lige nu er der blevet indleveret 21. De første er netop udløbet uden nok stemmer.

Annonce

Idéer fra borgerne

I en toårig forsøgsperiode kan borgere over 15 år i Odder Kommune stille et forslag, som de gerne vil have byrådet til at drøfte.

Forslaget kommer på Odder.dk, hvor andre kan stemme på det. Hvis et forslag får 358 stemmer, skal byrådet tage det op. 358 stemmer svarer til et halvt mandat i byrådet.

Hvis forslag ikke får nok stemmer i løbet af seks måneder, udløber de.

Bagmand er godt tilfreds

- Jeg er sikker på, at i takt med forsøget udvikler sig, vil der komme forslag til byrådet. Også forslag, som ellers ikke ville være kommet på dagsordenen, siger byrådsmedlem Leif Gjørtz Christensen (EL).

Forslagene ligger på kommunens hjemmeside, hvor man selv skal ind at finde dem.

- Er I gode nok til at synliggøre forslagene?

- Man kan altid gøre det bedre. Den måde, det er sat op på hjemmesiden, er god. Man kan diskutere, om kommunen skal lave noget kampagne på det. Mange skal trække i samme retning for at få det til at fungere. Det kunne være, at Odder Avis skulle skrive mere om det, siger Leif Gjørtz Christensen.

Det nyeste forslag har på kort tid fået stor opbakning. Thomas Jørgensen anbefaler at lukke vejen Vestermarken for gennemgående tung trafik for skolebørnenes skyld. Forslaget mangler blot 97 stemmer og udløber først i oktober, så det kan blive den første idé, der skal i byrådet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Parkering på fiskerihavnen. Er vi blot en stime gubbier i akvariet?

Det forekommer mig ret bizart, at to rådmænd offentligt diskuterer, hvem der mon er skyldig i den ene fejl efter den anden, samtidig med at vi borgere blot ser på cirkusset. Det var i ingens interesse, at parkeringsforholdene blev ændret på Fiskerihavnen. Men af en eller anden finurlig bureaukratisk grund ændrede man det uden argumentatorisk grund. Vi så det også med projekt Aarhus Folkepark, hvor der heldigvis blev oprettet borgergrupper mod indgriben i vores grønne områder. Burde det overhovedet være nødvendigt at oprette protestgrupper? Burde borgerdemokrati/-inddragelse ikke være en ren selvfølge? Heldigvis landede Lind Invest og Salling Fondene lidt ro på bølgen i akvariet. Men også her går det stærkt, og før vi fik set os om, hed projektet pludselig Kongelunden. Jo, demokratiets vej i akvariet vil ingen ende tage. Gubbierne svømmer konstant rundt og følger bare strømmen af fodringen fra oven. Det er, som om byrådets aktører i akvariet helt har glemt, at de er medaktører og skal varetage miljøet i vandet til gavn for alle. Det kunne være ønskeligt, at man lyttede noget mere til borgerne og stillede dem overfor flere valg, så det ganske enkelt var flertallet, der havde en sidste stemme, i forhold til om det skal være den ene eller den andens byudviklers forslag, der bliver realiseret i de forskellige enormt store projekter, der skal udvikle byen. Vi skal alle være her, og vi skal alle behandles med respekt.

AGF

AGFs cheftræner efter 3-1-sejr i Midtjylland: - Jeg er sindssygt stolt

Annonce