Annonce
Aarhus

Forsøg med varmesøgende kameraer på vej til Aarhus: Her er de tre scenarier

Der arbejdes med forskellige muligheder for at hænge kameraer op på master og bygninger langs åen eller under broerne. Hvad der vil fungere bedst, skal forsøget være med til at belyse. Foto: Søren Willumsen
Teknik og Miljø forbereder et forsøg med varmesøgende kameraer, der skal finde personer, der falder i havn eller å, inden de drukner.

AARHUS: Allerede i løbet af første kvartal i 2020 forventer Teknik og Miljø at kunne indlede et forsøg med varmesøgende kameraer for at teste, om de kan højne sikkerheden og beredskabet ved havn og å i Aarhus for at undgå drukneulykker.

Det fremgår af et notat til byrådet med status over sagen.

Flere politikere har rykket for, at der sker noget for at forebygge drukneulykker og hjælpe til, hvis personer falder i åen eller havnen. Og nu er der altså sat en dato på forsøget.

Byrådet afsatte i budgetforliget i alt 1,9 millioner kroner til arbejdet. De fleste af pengene skal gå til de anbefalinger, en sikkerhedsvandring med politi, brandvæsen og forvaltning foretog tidligt i 2019. Den førte til fem anbefalinger:

Flere redningskranse, flere redningsstiger, bedre belysning, kampagner og så varmesøgende kameraer.

Af den samlede pulje på 1,9 millioner kroner er der reserveret 400.000 kroner til forsøg med varmesøgende kameraer.

Annonce
Der er kommet flere redningsstiger op ved havnen og åen i løbet af 2019. Og byrådet har afsat endnu penge til bl.a. flere redningsstiger, redningskranse og bedre belysning. Foto: Søren Willumsen

Kameraer er mindste del

Indkøb af kameraer er den mindste del af opgaven, for de findes på markedet. Men de kan ikke sættes op før en række forberedelser er på plads, fremgår det af notatet.

Teknik og Miljø er derfor i gang med at afdække de tekniske løsninger. Det kræver blandt andet at kortlægge, hvor der er strøm og fibernet langs havnen og åen for at kunne trække kabler til kameraerne. Det handler også om at definere, hvilke typer kameraer, der skal op hvor.

I Aalborg har man haft varmesøgende kameraer noget tid. Men det er ikke de fastmonterede kameraer, der har reddet liv, men derimod bevægelige kameraer, som er aktiveret og fjernstyret fra vagtcentralen efter at borgere har ringet alarm, fordi de har hørt nødråb fra vandet. Herefter har kameraerne i to tilfælde hjulpet redningsfolk til at lokalisere personer i vandet.

Tre scenarier

I Aarhus mener Teknik og Miljø, at en løsning skal indeholde både fastmonterede og styrbare kameraer med afsæt i tre scenarier:

1. Automatisk detektering: Det betyder, at varmesøgende kameraer tilkoblet intelligent software kan analysere sig frem til, om en person er på vej til eller er faldet i vandet. Vagtcentralen får et live videosignal om hændelsen og har mulighed for at anvende de styrbare varmesøgende kameraer i redningsindsatsen.

2. Borger-alarm. En borger hører nødråb eller ser en person i vandet. Vagtcentralen modtager et telefonopkald og kan via live video fra kameraer søge efter den nødstedte og se tidligere optagelser for at lokalisere personen.

3. Eftersøgning. En person meldes savnet, og der indledes en eftersøgning. Her kan vagtcentralen anvende optagelser fra kameraer i opklaringen af, hvor ulykken er sket og til at søge efter personen i vandet.

Foruden de tekniske afklaringer der er også en juridisk. Politiets og kommunens jurister skal nemlig afklare de lovmæssige muligheder for at installere kameraer i byrummet.

Proceduren er nu, at Teknik og Miljø først skal bede byrådet om at frigive pengene til forsøget, hvorefter forsøget ventes gennemført i første kvartal af 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Aarhus

Nye patienter i isolation: Danskere testes for coronavirus i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce