Annonce
Debat

Forsamlingshusene lider: En kulturarv er ved at forsvinde, uden vi ser det

"Så skriften er entydig: Et forsamlingshus uden indtægt, men med de samme faste udgifter, er et forsamlingshus, der kan se skriften på væggen. Vi er døende lige så langsomt", skriver Per Kudahl Isaksen. Arkivfoto: Johnny Pedersen/Ritzau Scanpix
Annonce

DEBAT: Åbent brev til Kulturministeriet og Aarhus-magistrat Kultur, Idræt og Fritid.

Mit navn er Per Kudahl Isaksen, og jeg er formand for Skæring Forsamlingshus nu på ottende år. Men det kan snart være slut – en kulturarv og kulturbærer er ved at forsvinde. Jeg skriver her om Skæring Forsamlingshus, men også om landets forsamlingshuse bredt.

Skæring forsamlingshus henter primært sit driftgrundlag fra tre aktiviteter, udlejning af huset til fester, afholdelse af bankoaftner og afholdelse af julemarked. Disse tre aktiviteter er væk, og vi kan ikke sætte noget i stedet.

Udlejning af vores hus presses fra flere fronter. For det første er der den øjeblikkelige situation med coronarestriktioner, hvor alt udlejning pt. er stoppet, og vi har måttet tilbagebetale depositum til mange lejere.

Oven i det forsøger det politiske system at redde den kommercielle del af underholdningsbranchen via opfordringer til at gå ud at spise og ved at vedtage forskellige støtteordninger. Opfordringer og støtte,  vi er afskåret fra.

Vi i Skæring Forsamlingshus kan se, at vi mindst det næste halve år praktisk taget ingen udlejning har.

Desuden er forsamlingshusene også presset af beboerhusene, der skyder op ved snart sagt alle nybyggerier, og som finansieres over huslejen og dermed er helt eller delvis gratis at låne for beboerne. Det gør naturligvis, at behovet for at leje festlokaler ude i byen forsvinder i det område.


Mon Aarhus Kommune vedgår sig arv og gæld og overtager driften, eller skal vi sælge til højstbydende, og kan man det i et medlemsejet selskab som Skæring Forsamlingshus?


Den anden primære indtægtskilde er bankoaftner. Her er grundlaget også forsvundet, fra marts og til oktober blev der slet ikke afholdt bankoaftner. Og siden vi er startet op igen, under iagttagelse af coronarestriktionerne, har vi genereret underskud aften efter aften. Vi bliver ved lidt endnu, på trods af underskud, for at være aktiv, når situationen en dag vender.

Den tredje indtægtskilde er julemarkedet. Det blev aflyst i 2020 og bliver tidligst afholdt igen til november 2021.

Så skriften er entydig: Et forsamlingshus uden indtægt, men med de samme faste udgifter, er et forsamlingshus, der kan se skriften på væggen. Vi er døende lige så langsomt.

Så kan man naturligvis spørge: Gør det noget? Her vil jeg svare: En så gammel del af det danske samfund, som i over 115 år har samlet familier i lyst og nød, har dannet rammer om dilettantforestillinger, julemarkeder, afdansningsbal for byens børn og meget andet, bør bevares for eftertiden.

En kulturarv og kulturbærer gennem generationer skal ikke blot forsvinde, uden der bliver sagt fra. Men jeg er bare nødt til, som ansvarlig formand for Skæring Forsamlingshus, at udvise rettidig omhu og gøre klar til at afvikle forsamlingshuset, når jeg kan se, at vores økonomiske midler er ved at slippe op. Det er vigtigt at huske, at huset ikke kan optage lån, og er der ikke plus på bankkontoen, er der kun medlemmernes lommer at hente pengene i.

Mon Aarhus Kommune vedgår sig arv og gæld og overtager driften, eller skal vi sælge til højstbydende, og kan man det i et medlemsejet selskab som Skæring Forsamlingshus?

Så derfor: Uden økonomisk hjælp kommer ovenstående scenarie til snart at blive til virkelighed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Styrelse fastholder prioritering af vacciner: Nødråb fra far til vuggestuebarn i Holme ser ud til at være forgæves

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Aarhus

Corona fordelt på alder: Det går den rigtige vej for alle grupper i Aarhus

Annonce