Annonce
Aarhus

Forsigtig borgmester: Hellere blive positivt overrasket end det modsatte

Sparerunden har kaldt på mange proteter og enkelte demonstrationer. Borgmester Jacob Bundsgaard (S) mener, at at der er så stor usikkerhed om fremtidige tilskud fra staten til at de kan indregnes i kommunens budget, så der skal spares mindre eller intet. Foto: Kim Haugaard

Borgmesteren erkender, at kommunens forventninger til statslige tilskud de kommende år er forsigtige, men han vil ikke risikere at budgettere med usikre millioner for at undgå en sparerunde i år.

Annonce

AARHUS: Hovedårsagen til, at Aarhus Kommune skal spare på de kommende års budgetter, er, at byrådet ved budgetforhandlingerne sidste år lagde en forventning ind om, at en reform af hele udligningssystemet fra 2019 ville rette op på en "systemfejl" på beskæftigelsestilskuddet, der årligt koster Aarhus omkring 200 mio. kr.

Forhandlingerne om den reform brød imidlertid sammen, og byrådet stod tilbage med et budget, der på det punkt byggede på 200 fantasillioner og ikke på realiteter.

Måske derfor går borgmesteren ind til dette års budgetforhandlinger iført såvel livrem som seler.

- Skulle det vise sig, at vores forventninger i år har været for pessimistiske, vil jeg sige, at det er bedre at blive positivt overrasket end det modsatte

Jacob Bundsgaard, borgmester (S)
Jacob Bundsgaard erkender, at forventningerne til indtægterne fra tilskud fra staten er forsigtige i kommunens budget. Og skulle de vise sig at være for forsigtige, så er det bedre at blive positivt overrasket end det modsatte, mener han. Foto: Axel Schütt
Annonce

Usikre millioner

En række andre kommuner - blandt andre Silkeborg, Horsens og Odder - budgetterer med, at finansieringstilskuddet fra staten fortsætter efter 2019. Hvis Aarhus gjorde det samme, kunne der skæres 89 mio. kr. af sparekravene i årene efter 2019. Hvorfor gør I ikke det?

- Vi vurderer, at det er usikkert, om vi vil få tilskuddet i årene efter 2019, og vi vil ikke risikere at budgettere med 89 mio. kr., som der er en betydelig usikkerhed omkring, siger borgmester Jacob Bundsgaard (S) og fortsætter:

- Vores bedste vurdering er, at finansieringstilskuddet ikke fortsætter. I KL - Kommunernes Landsforening - vil vi kæmpe for, at det gør det, men den klare forventning er, at der kommer en udligningsreform på den anden side af folketingsvalget næste år. Og i den sammenhæng vil finansieringstilskuddet komme i spil.

Annonce

Flere usikre millioner

I forhandlingerne mellem KL og regeringen om kommunernes økonomi for 2019, fik kommunerne samlet 1,7 mia. kr. til at kompensere de stigende udgifter til primært plejekrævende ældre. Her er Aarhus andel omkring 100 mio. kr. om året.

Pengene er givet som et permanent løft af kommunernes bloktilskud fra staten. Aarhus Kommune budgetterer ikke med, at der de kommende år kommer tilsvarende løft i bloktilskuddene, selv om kommunerne får voksende udgifter til plejekrævende ældre de kommende år.

Er det realistisk, at det ikke vil lykkes KL at presse en eneste ekstra krone ud af regeringen på den konto?

- Vi ved ikke, om vi kan overbevise en kommende regering om, at det skal vi have mere af. Vi vil kæmpe for det i KL, men usikkerheden er for stor til, at vi tør regne med pengene i kommunes budget, siger borgmesteren.

Annonce

Hellere positivt overrasket

Tilsvarende budgetterer Aarhus Kommune heller ikke med, at kommunernes bloktilskud til anlægsopgaver som for eksempel byggeri af plejeboliger og daginstitutioner og renovering af skoler fortsætter udover 2019. Det giver i 2019 47 mio. kr. til Aarhus.

- Man kan håbe, at vi beholder det tilskud, og i KL vil vi arbejde benhårdt for det, men vi ved også, at der i Finansministeriet er stor bekymring for overophedning i byggebranchen. Derfor er vores bedste bud, at vi fra 2020 og frem ikke længere får de 47 mio. kr., siger borgmesteren.

Lidt mere optimisme i forudsætningerne for kommunens budget kunne i hvert fald delvist fjerne kravet om besparelser de kommende år. Er der gået overforsigtighed i budgetlægningen i år oven på sidste års forventninger til en udligningsreform, der ikke kom?

- Det mener jeg ikke. Og skulle det vise sig, at vores forventninger i år har været for pessimistiske, vil jeg sige, at det er bedre at blive positivt overrasket end det modsatte, siger borgmesteren.

Annonce

Sparekrav er barberet ned

Når forhandlingerne mellem byrådets partier om de kommende års budgetter starter mandag, er en stor del af opgaven at finde besparelser.

Da byrådet før sommerferien bad direktørgruppen om at lave et sparekatalog på 300 mio. kr., lød kravet til besparelser på 241 mio. kr. i 2019 stigende til 273 mio. kr. i 2022.

Siden arbejdet med sparekataloget gik i gang, har der vist sig flere glædelige overraskelser for den kommunale økonomi, så det ikke er nødvendigt med så omfattende besparelser, som først antaget.

Samlet svarer forbedringerne til, at der kan høvles 75 mio. kr. af sparekravet i hvert af årene fra 2019 til 2022, hvis alle pengene bliver brugt til det.

- Af de foreslåede besparelser er det omkring 90 mio. kr., der vil betyde direkte serviceforringelser for borgerne. Der er vi nu i en situation, hvor der er mulighed for at luge betydeligt ud i de besparelser, der rammer kernevelfærden, siger borgmesteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Tidligere ældrerådmand: Jette Skive løber fra sit ansvar for plejesvigt på Kongsgården

AGF For abonnenter

Fem ting, David Nielsen kan bruge ferien på at gruble over: Blandt andet målmandsposten, spillestilen og Europa-udfordringen

Annonce