Annonce
Aarhus

Forsigtig borgmester: Hellere blive positivt overrasket end det modsatte

Sparerunden har kaldt på mange proteter og enkelte demonstrationer. Borgmester Jacob Bundsgaard (S) mener, at at der er så stor usikkerhed om fremtidige tilskud fra staten til at de kan indregnes i kommunens budget, så der skal spares mindre eller intet. Foto: Kim Haugaard

Borgmesteren erkender, at kommunens forventninger til statslige tilskud de kommende år er forsigtige, men han vil ikke risikere at budgettere med usikre millioner for at undgå en sparerunde i år.

AARHUS: Hovedårsagen til, at Aarhus Kommune skal spare på de kommende års budgetter, er, at byrådet ved budgetforhandlingerne sidste år lagde en forventning ind om, at en reform af hele udligningssystemet fra 2019 ville rette op på en "systemfejl" på beskæftigelsestilskuddet, der årligt koster Aarhus omkring 200 mio. kr.

Forhandlingerne om den reform brød imidlertid sammen, og byrådet stod tilbage med et budget, der på det punkt byggede på 200 fantasillioner og ikke på realiteter.

Måske derfor går borgmesteren ind til dette års budgetforhandlinger iført såvel livrem som seler.

Annonce

- Skulle det vise sig, at vores forventninger i år har været for pessimistiske, vil jeg sige, at det er bedre at blive positivt overrasket end det modsatte

Jacob Bundsgaard, borgmester (S)
Jacob Bundsgaard erkender, at forventningerne til indtægterne fra tilskud fra staten er forsigtige i kommunens budget. Og skulle de vise sig at være for forsigtige, så er det bedre at blive positivt overrasket end det modsatte, mener han. Foto: Axel Schütt

Usikre millioner

En række andre kommuner - blandt andre Silkeborg, Horsens og Odder - budgetterer med, at finansieringstilskuddet fra staten fortsætter efter 2019. Hvis Aarhus gjorde det samme, kunne der skæres 89 mio. kr. af sparekravene i årene efter 2019. Hvorfor gør I ikke det?

- Vi vurderer, at det er usikkert, om vi vil få tilskuddet i årene efter 2019, og vi vil ikke risikere at budgettere med 89 mio. kr., som der er en betydelig usikkerhed omkring, siger borgmester Jacob Bundsgaard (S) og fortsætter:

- Vores bedste vurdering er, at finansieringstilskuddet ikke fortsætter. I KL - Kommunernes Landsforening - vil vi kæmpe for, at det gør det, men den klare forventning er, at der kommer en udligningsreform på den anden side af folketingsvalget næste år. Og i den sammenhæng vil finansieringstilskuddet komme i spil.

Flere usikre millioner

I forhandlingerne mellem KL og regeringen om kommunernes økonomi for 2019, fik kommunerne samlet 1,7 mia. kr. til at kompensere de stigende udgifter til primært plejekrævende ældre. Her er Aarhus andel omkring 100 mio. kr. om året.

Pengene er givet som et permanent løft af kommunernes bloktilskud fra staten. Aarhus Kommune budgetterer ikke med, at der de kommende år kommer tilsvarende løft i bloktilskuddene, selv om kommunerne får voksende udgifter til plejekrævende ældre de kommende år.

Er det realistisk, at det ikke vil lykkes KL at presse en eneste ekstra krone ud af regeringen på den konto?

- Vi ved ikke, om vi kan overbevise en kommende regering om, at det skal vi have mere af. Vi vil kæmpe for det i KL, men usikkerheden er for stor til, at vi tør regne med pengene i kommunes budget, siger borgmesteren.

Hellere positivt overrasket

Tilsvarende budgetterer Aarhus Kommune heller ikke med, at kommunernes bloktilskud til anlægsopgaver som for eksempel byggeri af plejeboliger og daginstitutioner og renovering af skoler fortsætter udover 2019. Det giver i 2019 47 mio. kr. til Aarhus.

- Man kan håbe, at vi beholder det tilskud, og i KL vil vi arbejde benhårdt for det, men vi ved også, at der i Finansministeriet er stor bekymring for overophedning i byggebranchen. Derfor er vores bedste bud, at vi fra 2020 og frem ikke længere får de 47 mio. kr., siger borgmesteren.

Lidt mere optimisme i forudsætningerne for kommunens budget kunne i hvert fald delvist fjerne kravet om besparelser de kommende år. Er der gået overforsigtighed i budgetlægningen i år oven på sidste års forventninger til en udligningsreform, der ikke kom?

- Det mener jeg ikke. Og skulle det vise sig, at vores forventninger i år har været for pessimistiske, vil jeg sige, at det er bedre at blive positivt overrasket end det modsatte, siger borgmesteren.

Sparekrav er barberet ned

Når forhandlingerne mellem byrådets partier om de kommende års budgetter starter mandag, er en stor del af opgaven at finde besparelser.

Da byrådet før sommerferien bad direktørgruppen om at lave et sparekatalog på 300 mio. kr., lød kravet til besparelser på 241 mio. kr. i 2019 stigende til 273 mio. kr. i 2022.

Siden arbejdet med sparekataloget gik i gang, har der vist sig flere glædelige overraskelser for den kommunale økonomi, så det ikke er nødvendigt med så omfattende besparelser, som først antaget.

Samlet svarer forbedringerne til, at der kan høvles 75 mio. kr. af sparekravet i hvert af årene fra 2019 til 2022, hvis alle pengene bliver brugt til det.

- Af de foreslåede besparelser er det omkring 90 mio. kr., der vil betyde direkte serviceforringelser for borgerne. Der er vi nu i en situation, hvor der er mulighed for at luge betydeligt ud i de besparelser, der rammer kernevelfærden, siger borgmesteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Biografgængere undrer sig over manglende evakuering: Men det var helt efter bogen, forklarer centerchef

AGF

AGF gik mål-amok i Farum

Leder For abonnenter

Kloge ord om vanddragen: Vent med at flytte den

Vanddragen synger nu på sidste vers på Store Torv, efter at Aarhus Byråd onsdag besluttede, at den skal fjernes fra torvet og formentlig erstattes med noget andet kunst på stedet. Tilsyneladende har beslutningen bred opbakning i befolkningen - på en afstemning på stiften.dk forleden stemte 60 procent af deltagerne for, at den skal væk. Så det giver ikke nogen mening at diskutere længere, om den skal blive stående eller ej. Den sag er afgjort. Til gengæld giver det masser af mening at se fremad og diskutere, hvad der skal ske med torvet, når 'Torvenes Brøndsløjfe', som Vanddragen rettelig hedder, er væk. Den diskussion startede så småt på byrådsmødet, hvor et par klarsynede politikere hævede stemmen. SF's Jan Ravn Christensen manede til besindighed og advarede mod, at Vanddragen bliver fjernet over hals og hoved og efterlader et stort hul i torvets belægning, som derefter skal repareres for igen at blive brudt op, når en ny udsmykning er klar. Dér har han en vigtig pointe. Det vil være spild af penge at fjerne Vanddragen, før noget nyt er klar. DF's Knud N. Mathiesen har også en pointe i, at det er uværdigt og uhensigtsmæssigt at gemme dragen væk i et depot. Så han slår til lyd for, at der med det samme findes en ny placering, hvor kunstværket spiller bedre sammen med omgivelserne, end det var tilfældet på Store Torv. Og at private bygherrer kunne tænkes at ville sponsorere en flytning til et nyt område, hvor de har gang i noget byggeri, er vel heller ikke utænkeligt. Så lad os følge deres gode råd og få gang i en proces, som både handler om at give Store Torv en indretning og noget kunst eller udsmykning, som kan give mere liv på torvet, samt finder et nyt og bedre sted til Vanddragen. Lad os straks komme i gang med at diskutere det. Knud N. Mathiesen nævner selv Aarhus Ø, som et oplagt sted til Vanddragen, men ville det ikke bare blive samme historie dér, som det var på Store Torv: at vinden spreder vandet ud over et større område. Måske et kommende torv eller grønt område på Godsbane-området ville være mere velegnet?

Annonce