Annonce
Østjylland

Forsinkelser på Djursland rejses for minister

SF's transportordfører Karsten Hønge mødtes på Grenaa Trafikterminal med partifællerne Kirstien Bille, Jan Overgaard og Mads Nikolajsen. Foto: Søren Andersen

SF's transportordfører Karsten Hønge går til sine kolleger og minister for at få mere fut i Letbaneselskab, DSB og Banedanmark.

DJURSLAND: Der er forskel på at se tingene, hvor det hele foregår, og at modtage breve og mails på sit kontor på Christiansborg.

Derfor glædede SF's transportordfører i Folketinget, Karsten Hønge, sig mandag over at stå på både stationen i Kolind - hvortil han ankom med alternativet til jernbanetransport Bus 83 fra Aarhus - og på Grenaa Trafikterminal.

Han blev af de to lokale SF-kommunalpolitikere, Mads Nikolajsen i Norddjurs og Kirstine Bille i Syddjurs, sat grundigt ind i det bøvl, som de to kommuner for tiden har med overhovedet at få Letbaneselskabet, DSB og Banedanmark i tale, så man kan komme i mål med stationsforbedringer og de nødvendige lukninger af led og overkørsler i tide til, at man kan stå klar med et tilfredsstillende servicenvieau til de kollektivt rejsende på Djursland før åbningen af letbanen. Den er planlagt til at finde sted til oktober.

Annonce

- Det er jo til at ryste på hovedet af, at vi her står med to kommuner, som ikke kan trænge igennem lydmuren til Banedanmark og DSB. det har jeg fået et rigtigt godt billede af. De må hurtigst sætte sig sammen, og når jeg hører om møder, der først kan ske efter sommerferien, må jeg bare sige - hvad venter de dog på.

Karsten Hønge, transportordfører, SF

Pinlig udsættelse

På Grenaa Trafikterminal kunne Mads Nikolajsen, der udover at have plads i Miljø- og Teknikudvalget også sidder i Midtrafiks bestyrelse, pege på et hul mellem de to bygninger, der i dag rummer et uopvarmet venterum og nogle kolde toiletter og den gamle stationsbygning.

- Her, hvor der i dag står cykler, har vi i kommunalbestyrelsen besluttet at opføre et opvarmet venterum i røde sten - i alt 35 kvadratmeter. Men letbaneselskabet og DSB kan ikke finde ud ud at give den nødvendige sikkerhedsgodkendelse - og de har først tid til at mødes efter sommerferien om sagen. Det er pinligt, at det skal sætte en stopper for, at vi kan komme i gang med byggeriet, mener Mads Nikolajsen.

Han er heller ikke tilfreds med, at der ikke er en løsning for færdsel over sporene - og at mange af perronudgifterne skubbes fra letbanen til kommunerne.

- Både i Norddjurs og Syddjurs havde vi naturligvis gerne set, at vi var klar, når letbanen åbner, men det når vi ikke, siger Mads Nikolajsen.

Viceborgmester i Syddjurs, Kirstine Bille, nævner over for SF-folketingsmedlemmet, at der er problemer på alle stationer i de to kommuner - blandt andet med servicen over for de mange pendlere, som man gerne vil have til at skifte bilen ud med letbanen. Her er det mest akutte problem i Syddjurs forholdene i Ryomgård.

- Det er jo til at ryste på hovedet af, at vi her står med to kommuner, som ikke kan trænge igennem lydmuren til Banedanmark og DSB. Det har jeg fået et rigtigt godt billede af. De må hurtigst sætte sig sammen, og når jeg hører om møder, der først kan ske efter sommerferien, må jeg bare sige - hvad venter de dog på, sagde Karsten Hønge.

Han vil allerede tirsdag tage kontakt med de andre transportordførere på Christiansborg og håber på en samlet henvendelse til transportminister Ole Birk Olesen, LA.

- Så må ministeren få sat fart på, så der kan komme et møde i stand med de lokale folk, sagde SF-folketingsmedlemmet, der var iniviteret af SF i Norddjurs - og blandt andet gæstede Viden Djurs, 3F Djursland og Grenaa Havn i løbet af mandagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Favrskov

Terapihunde henter pris til Hammel

Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Aarhus For abonnenter

Kursskifte i Aarhus: 2.300 beboere på plejehjem kan få mulighed for privat rengøring

Annonce