Annonce
Østjylland

Forsinket tog afsted til tiden: Kom med på letbanens første tur fra Odder

Jonna Steincke (t.v.) og Inge Lise Thrue havde sørget for Underberg - også til borgmesteren. Foto: Mette Mørk

Den har været længe ventet - Letbanen. Men meget tidligt lørdag morgen lagde den endelig fra perronen i Odder med passagerer.

Annonce

Odder: Klokken er 5.30. Det er lørdag morgen, men for en gang skyld betyder det ikke en tom perron på Odder Banegård. Om syv minutter kører det første tog i flere år hele vejen til Skejby Sygehus. Mere end et år senere end det var meningen, at Letbanen skulle begynde at køre.

- Det er et usædvanligt højt passagertal for en lørdag morgen, mener Letbanens driftschef Jens Toft, der også har været tidligt oppe for at kunne give hånd til de første passagerer og sikre, at den første tur blev en vellykket en af slagsen.

- Jeg har haft lidt sommerfugle i maven, indrømmer han.

Det høje humør går igen i hele togsættet, som i dagens anledning er tæt på fuld.

Borgmester Uffe Jensen smiler over hele hovedet, mens han går rundt og hilser på de mange Odder-borgere, der har trodset søvnbehovet.

- Og det er tog til tiden, konstaterer han, da Odders første letbanetog forlader perronen præcis kl. 05.37.

Odder-Aarhus

Strækningen fra Aarhus H til Odder udgør 29 kilometer og forbinder den nye, indre strækning med den tidligere nærbane.Strækningen består af alt 15 eksisterende stationer, hvor perronerne er blevet ombyggede og tilpassede til letbanedrift.

På de 15 standsningssteder er der opsat nye læskærme, så de rejsende kan vente i læ for regn og rusk. I de nye læskærme bliver der opsat LED-lys og ny skiltning, som man kender det fra standsningsstederne i Aarhus.

Der er desuden opsat nye, digitale infoskærme, som løbende kan opdatere de rejsende om drift, ankomst- og afgangstider. Skærmene er realtidsstyret af Rejseplanen.dk. På knudepunkter som Odder og Tranbjerg Station vil infotavlerne også vise bus- og togtider for øvrige forbindelser.

Turen fra Odder til Aarhus H kommer til at tage ca. 38 minutter. Der bliver halvtimesdrift mellem Aarhus og Odder.

Letbanen stopper ved alle standsningssteder på indre strækning, men på strækningen mod Odder skal man ved udvalgte standsningssteder trykke på stopknappen, når man skal af. Det vil blive annonceret over højtaleren.

Mere om rejsetider, rejsebestemmelser og priser kan læses på midttrafik.dk.

Det var en meget erfaren togfører, der fik lov at være den første letbanefører mellem Odder og Aarhus. Og det var en fantastisk god første tur, sagde Finn Fruerlund ved ankomsten til Aarhus H. Foto: Mette Mørk
Annonce

Fra børn og pensionister

11-årige Hektor Ryder er ude at prøvekøre det tog, som han glæder sig til at kunne tage fra på mandag.

- Vi har ventet meget længe på toget, synes Hektor Ryder.

Hektor bor nemlig i Tranbjerg med sin familie, men går på Odder Lille Friskole.

- Vi var ikke lige opmærksomme på, at der ville blive et par års togpause, da vi flyttede til Tranbjerg, men det er jo også gået med bussen, siger Hektors mor Anne Ryder.

En flok pensionister er også stået tidligt op og de har lutter roser til toget.

- Man sidder godt, synes 86-årige Lise Petersen, der er blevet slæbt med af sin søn Lars Petersen.

- Det er jo en skøn morgen at stå op til, og vi håber det bliver en succes, siger Lars Petersen, der ligesom resten af passagererne er lidt spændte på, hvornår det første tog mon kører den anden vej.

- Men nu vil han bedre kunne følges med sine kammerater fra Mårslet og Malling, håber både mor og søn.

En flok togentusiaster var selvfølgelig også klar til den første tur med Letbanen. Foto: Mette Mørk
Annonce

Svigter ikke bussen

Inge Lise Thrue og Jonna Steincke har pakket en kurv med både kaffe, the og Underberg.

Jonna Steincke er nu pensioneret, men ellers har de været kolleger hos HHJ (Hads Herreds Jernbaner) og senere hos Midt Trafik.

De nyder turen, som også andre kolleger har valgt at deltage i. Inge Lise Thrue er dog ikke bange for, at alle hendes buspassagerer forsvinder over i Letbanen.

- De kan jo ikke undvære snakken med chaufføren, griner hun.

Til gengæld er der en anden gruppe med fra morgenstunden, som til enhver tid vil fravælge bussen frem for at køre på skinner.

En flok togentusiaster har nemlig ekviperet sig med spejlreflekskamera og højt humør.

- Selvfølgelig skulle vi med. Det er jo en engangsforteelse. Og vi var også med da det sidste gamle tog kørte fra Grenå til Odder, siger Niels Rasmussen.

Og netop fordi det er en engangsforteelse har vennerne Henrik Pedersen og Kristian Clausen smidt den røde løber ud på stationen i Malling.

- Vi skal til Aarhus efter morgenmad, forklarer de og fremhæver, at de var de første fra Malling, der kørte med Letbanen.

- Det er jo helt vanvittigt.

En time efter ankomsten til Aarhus kører toget tilbage til Odder og lander på Perron 2 lige som kirkeklokkerne ringer, at klokken er 8.

- Det var en fantastisk tur, griner Finn Ernst, der var en af passagerne.

Borgmesteren og hans kolleger er enige.

Nu kører Letbanen på skinner.

Henrik Petersen (t.v) og Kristian Clausen havde lagt den røde løber ud til den første tur fra Malling til Aarhus efter morgenmad. Foto: Mette Mørk
11-årige Hektor Ryder bor i Tranbjerg, men går i skole i Odder, så han og hans mor Anna Ryder var taget med på en prøvetur. Foto: Mette Mørk
Bente Gran og Leo Damgaard nød den første tur med Letbanen. Foto: Mette Mørk
Ved ankomsten til Aarhus H. kom den røde løber frem igen. Foto: Mette Mørk
Byrådspolitiker Marianne Hundebøll (SF) fotograferede flittigt på den første tur, som også borgmesterens kone Bodil Jensen (t.h) var stået tidligt op for. Foto: Mette Mørk
Selvom der står "Ikke i drift" på toget, så lykkedes det uden problemer for togfører Finn Fruerlund at køre toget sikkert frem og tilbage. Foto: Mette Mørk
Der er skærme på perronen. Foto: Mette Mørk
Letbanens jomfrutur fra Odder til Aarhus var fuld af politikere og andre morgenfriske folk. Foto: Mette Mørk
Det er første gang i meget lang tid, at der har stået folk på perronen og ventet på, at der kom tog. Foto: Mette Mørk
Der er frit spor til Aarhus. Foto: Mette Mørk
Der er langt fra den gamle Odder gris til det moderne Letbanetog. Aarhus Kommunes Handicapråd og Ældreråd har været med til at indrette letbanetogene for at sikre god tilgængelighed for alle. Foto: Mette Mørk
Det var meget svært at høre Jørgen Leths stemme annoncere stationerne, men hans ord kunne man godt læse. Foto: Mette Mørk
Et par småfejl var der undervejs, men toget kørte videre end til Viby J.. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Hætteklædte tyveknægte på båd skaber utryghed på Aarhus Ø

Annonce