x
Annonce
Navne

Forsker får ti mio. kr. til at forske i ældrepleje i Ghana

Lektor Ulrika Enemark fra Aarhus Universitets Institut for Folkesundhed får godt ti millioner kroner fra Danida til et forskningsprojekt om ældrepleje i Ghana. Pressefoto

Lektor Ulrika Enemark fra Aarhus Universitets Institut for Folkesundhed får godt ti millioner kroner fra Danida til et forskningsprojekt, der bidrager med ny viden om behov og potentiale for udvikling af ældrepleje i lavere middelindkomstlande som for eksempel Ghana.

Ghanas voksende ældrebefolkning får ikke den behandling, rehabilitering og pleje, den har behov for. Lige nu er det enten den nærmeste familie eller den uregulerede og hastigt ekspanderende private plejesektor, der tager sig af pleje og omsorg for landets ældste. Det er ikke en holdbar situation.

Ulrika Enemark og hendes forskerkolleger undersøger blandt andet, hvordan plejesektoren kan udvikles, organiseres og finansieres. De arbejder ud fra en hypotese om, at samfundet i Ghana er bedre stillet med regulering og med delvis kollektiv finansiering af plejesektoren.

Projektet, som Ulrika Enemark står i spidsen for, er støttet med 10,3 millioner kroner af Danidas udviklingsforskningsmidler, og det kan på langt sigt få betydning for piger og kvinder, som ellers forhindres i uddannelse og arbejdsmarkedsdeltagelse pga. ulønnet omsorgsarbejde; for ældre, som vil opleve en forbedring af sundhed og livskvalitet gennem en mere professionaliseret service, og for øget vækst og flere arbejdspladser i ældreomsorgssektoren.

Med midlerne fra Danida ansætter Ulrika Enemark fire ph.d.-studerende og fire postdocs på projektet, ligesom hun delvist frikøber forskerkollegaer i Ghana og Nairobi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Før genåbning: Forældre og ansatte efterlyser klare retningslinjer

Læserbrev

Læserbrev: Hellere vrøvl end ingen medier

Sammen med resten af samfundet står danske medier i en dyb krise. Virksomhederne tjener færre penge, og derfor sparer de naturligt nok, hvor de kan. Annoncer, som man betaler for at få i medierne, er blandt de ting, som mange virksomheder skærer fra i corona-krisen, og det efterlader desværre medierne uden en meget vigtig indtægtskilde. Derfor glæder jeg mig over, at vi i Folketinget onsdag aften i sidste uge vedtog en hjælpepakke på 180 millioner kroner til netop medierne - store som små. Vi har fra konservativ side længe presset på for sådan en målrettet hjælpepakke, så det er rigtig godt, at den endelig er kommet i hus. Nu kan medierne se frem til at få dækket en betragtelig del af tabet fra manglende annoncering. Det er vigtigt, for medierne og den frie presse er en af grundstenene i vores demokrati. I tider, hvor falske nyheder spredes på sociale medier, og hastelovgivning gennemføres og griber ind i vores allesammens hverdag, er der virkelig behov for troværdig information og dybdeborende journalistik. Det leverer mange af vores medier, og det værdsætter jeg rigtig meget – selv når jeg synes, de skriver noget vrøvl. Jeg er vokset op med lokale aviser, og tanken om, at vi en dag kunne risikere ikke at have lokale holdepunkter her i det jyske, gør mig utrolig trist. Men hjælpepakken behøver ikke at stå alene. Vi kan alle sammen gøre en forskel for at hjælpe medierne. Uanset om man tegner et abonnement eller betaler for en annonce i avisen, så er det til betydelig gavn. Og ja, det er en opfordring. For den lokale avis er med til at definere os, og hvad er byen egentligt uden?

Aarhus

På trods af coronakrise: Festugen kommer i 2020, men bliver uden fælleskoncert

Danmark

Liveblog: 5071 danskere testet positiv for corona - men smittetallet kan være op til 80 gange højere

Aarhus

Aarhus Universitetshospital udvider med flere telte til coronatest: Skal leve op til de nye krav

Annonce