Annonce
Navne

Forsker modtager millioner til undersøgelse af smertestillende piller

Hvor sikre er smertestillende piller, og begrænser advarsler om bivirkninger lægerne, når de ordinerer smertemedicin til hjertepatienter? Det er nogle af de spørgsmål, som forsker Morten Schmidt fra Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital og Hospitalsenheden Vest, gerne vil finde svar på.

Hvor sikre er smertestillende piller, og begrænser advarsler om bivirkninger lægerne, når de ordinerer smertemedicin til hjertepatienter? Det er nogle af de spørgsmål, som forsker Morten Schmidt fra Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital og Hospitalsenheden Vest, gerne vil finde svar på med en bevilling fra Novo Nordisk Fonden på 7,5 millioner kroner.

Voltaren, Ipren, Ibuprofen eller Bonyl. Under sådanne navne kender de fleste forbrugere de såkaldte NSAID-lægemidler, som hundredtusinder af danskere hvert år tager mod smerter, feber og betændelse.

Lægemidlerne er blandt de mest solgte i verden, men har bivirkninger som forhøjet blodtryk og mavesår. NSAID har også været forbundet med hjerteproblemer som hjerteanfald, hjertesvigt og uregelmæssig hjerterytme, og anbefalingerne fra sundhedsmyndighederne lyder derfor, at patienter med hjertesygdomme skal bruge præparaterne med stor omhu.

Til daglig er Morten Schmidt læge på Hjertesygdomme på Regionshospitalet Herning og forsker på deltid ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og Klinisk Epidemiologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital takket være en kombinationsstilling. I forbindelse med forskningsprojektet vil han bruge data fra danske registre til at undersøge sikkerheden ved NSAID.

- Vi kigger på typer af smertestillende, der ikke tidligere er undersøgt, og om advarsler fra sundhedsmyndighederne har haft indflydelse på lægernes ordination af medicinen til hjertepatienter. Samtidig undersøger vi, om medicinen øger risikoen for hjerteanfald hos personer, som er i risikogruppen, fordi de lider af eksempelvis diabetes, fedme og forhøjet kolesterol, forklarer Morten Schmidt i en pressemeddelelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Feststemte AGF-fans indtog Tangkrogen

Aarhus For abonnenter

Skæbnestund for husvildeboligerne på Poul Martin Møllers Vej: Beboerne er halvt oppe af den varme gryde

Annonce