Annonce
Udland

Forskere: Israelsk valg kan koste Netanyahu jobbet

En samlingsregering mellem de to største partier i Israel kan betyde et farvel til premierminister Netanyahu.

Den siddende premierminister i Israel kan blive nødt til at gå, hvis der skal laves en samlingsregering mellem de to største partier, som flere iagttagere er begyndt at spekulere i.

En af dem, der ser det som sandsynligt med en samlingsregering mellem partierne Likud og Blå og Hvid, er Danny Raymond. Han er studieadjunkt på Aalborg Universitet og følger israelsk indenrigs- og udenrigspolitik.

- Grunden til, at jeg tror på en samlingsregering, er, at Avigdor Lieberman fra det højreorienterede parti Yisrael Beiteinu igennem hele valgkampen har talt for en samlingsregering.

- Vi ved også, at Benny Gantz fra Blå og Hvid har støttet den tanke, siger Danny Raymond.

Han bemærker dog, at Benny Gantz også har stillet et krav om, at det ikke længere skal være den siddende premierminister, Benjamin Netanyahu, der står i spidsen for Likud-partiet.

- Den største sandsynlighed er, at der kommer en samlingsregering. Men det kræver, at Likuds bagland gør op med Netanyahu-æraen og beslutter sig for at finde et nyt lederskab i partiet, siger Danny Raymond.

Onsdag rapporterer israelske medier, at der med næsten alle stemmer optalt er dødt løb mellem Netanyahus Likud-parti og Gantz' Blå og Hvid-parti.

Ifølge medierne står begge partier til at få 32 pladser i parlamentet, som i alt har 120 pladser. Det baserer sig på foreløbige resultater med over 90 procent af stemmerne optalt.

På grund af det tætte løb vurderer Helle Malmvig, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier og tæt følger af udviklingen i Israel, at det efterhånden er mest sandsynligt med en samlingsregering.

- For ellers bliver det endnu en omgang valg.

- Men når det er sagt, så har lederen af Blå og Hvid, Gantz, meldt ud, at han ikke indgår i en samlingsregering, hvis Netanyahu sidder ved roret for Likud.

- Jeg har også svært ved at forestille mig, at Netanyahu kunne finde på at gå af. Så selv en samlingsregering synes lige nu svær, siger Helle Malmvig.

Benjamin Netanyahu har været premierminister siden 2009. I øjeblikket er der sigtelser mod ham for bestikkelse og svindel, og der er planlagt en høring i oktober - efter det planlagte valg.

Der er spekulationer om, hvorvidt Netanyahu, hvis han ender med at fortsætte som premierminister, vil forsøge at få vedtaget en lov, der kan sikre ham immunitet.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce