Annonce
Aarhus

Forsker vil finde svar: Kan man blive psykisk syg af corona

Søren Dinesen Østergaard vil finde ud af, hvordan vi bliver psykisk påvirkede af coronakrisen. Foto: Melissa B. Kirkeby Yildirim
Professor i Aarhus får penge til undersøgelse af Novo Nordisk Fonden og regner med et hurtigt svar.

AARHUS: En århusiansk professor vil nu undersøge det, som meget tyder på: At coronavirussets ekstreme forandringer af samfundet forværrer psykiske sygdomme og øger antallet af nye tilfælde.

Professor Søren Dinesen Østergaard har modtaget en million kroner af Novo Nordisk Fonden til formålet.

Hjemmearbejde, isolation og apokalyptiske billeder af gudsforladte gader med lukkede butikker er surrealistisk for os alle. Men for mennesker, der i forvejen lider af psykiske sygdomme som angst, OCD, depression og skizofreni, kan en hverdag med coronavirus være ekstra foruroligende. For sårbare mennesker, der endnu ikke har udviklet psykisk sygdom, kan den ekstreme situation formentlig være en direkte sygdoms-trigger.

Så meget, men heller ikke mere, står klart for professor Søren Dinesen Østergaard. Han har modtaget en hastebevilling på 1.050.000 kroner fra Novo Nordisk Fonden til forskningsprojektet Mental Health Consequences of the Covid-19 Pandemic.

Annonce

Pengene skal bruges til at kortlægge omfanget af psykisk sygdom relateret til Covid-19-pandemien, og det skal gå stærkt.

Professor Søren Dinesen Østergaard

Skal gå stærkt

- Pengene skal bruges til at kortlægge omfanget af psykisk sygdom relateret til Covid-19-pandemien, og det skal gå stærkt, forklarer Søren Dinesen Østergaard i en pressemeddelelse.

Han er ansat på både Institut for Klinisk Medicin og ved Aarhus Universitetshospital, Psykiatrien, og regner med at have de første forskningsresultater parat allerede om nogle uger og peger på, at den opsamlede viden vil falde på et tørt sted.

- Det er forventeligt, at pandemien påvirker personer, som lever med eller er i risiko for at udvikle psykisk sygdom, og det er også den fornemmelse, mine kolleger i psykiatrien sidder med på baggrund af sporadiske kliniske observationer. Men der mangler konkret viden om omfanget baseret på et stort datamateriale. Det har vi ambitioner om at levere, siger Søren Dinesen Østergaard.

Konsekvenser i to tempi

Der et stort fokus på at behandle og reducere smitte med infektionssygdommen Covid-19, der forårsages af coronavirus, men Søren Østergaard Dinesen frygter, at de indirekte psykiske konsekvenser kan blive mindst lige så alvorlige som de rent fysiske. Måske endda værre.

- Jeg tror, vi vil opleve konsekvenserne i to tempi. Først en akut forværring hos folk, der i forvejen lever med psykisk sygdom og dernæst en form for "post-coronareaktion", hvor vi ser en kæde af afledte effekter, som rammer befolkningen bredere. Vi vil se reaktioner på mistede job, dårlig økonomi,afbrudt skolegang, familier under pres, vold i hjemmet, selvmedicinering med alkohol og stoffer, nedsat motion og ja… fortsæt selv listen, siger Søren Dinesen Østergaard.

Undersøgelser i to tempi

Søren Dinesen Østergaard og hans forskningsgruppe vil gennemføre to studier.

Først vil de fokusere på den akutte fase og undersøge, om mennesker med kontakt til psykiatrien oplever forværring af deres symptomer på grund af de mange ændringer i samfundet og frygten for coronavirus. Den del af undersøgelsen baserer sig på analyse af patientjournaler fra de psykiatriske hospitaler i Region Midtjylland.

Når pandemien er overstået, vil forskerne på baggrund af data fra de danske sundhedsregistre undersøge antallet af nye tilfælde af psykisk sygdom før, under og efter epidemien. Her er hypotesen, at man vil kunne se en post-coronareaktion, når selve infektionssygdommen er klinget af.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Leder af daginstitution har travlt: Børnene er velkomne - forældrene skal nødigt indenfor

Aarhus

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

Annonce