Annonce
Aarhus

Forsker vil finde svar: Kan man blive psykisk syg af corona

Søren Dinesen Østergaard vil finde ud af, hvordan vi bliver psykisk påvirkede af coronakrisen. Foto: Melissa B. Kirkeby Yildirim
Professor i Aarhus får penge til undersøgelse af Novo Nordisk Fonden og regner med et hurtigt svar.

AARHUS: En århusiansk professor vil nu undersøge det, som meget tyder på: At coronavirussets ekstreme forandringer af samfundet forværrer psykiske sygdomme og øger antallet af nye tilfælde.

Professor Søren Dinesen Østergaard har modtaget en million kroner af Novo Nordisk Fonden til formålet.

Hjemmearbejde, isolation og apokalyptiske billeder af gudsforladte gader med lukkede butikker er surrealistisk for os alle. Men for mennesker, der i forvejen lider af psykiske sygdomme som angst, OCD, depression og skizofreni, kan en hverdag med coronavirus være ekstra foruroligende. For sårbare mennesker, der endnu ikke har udviklet psykisk sygdom, kan den ekstreme situation formentlig være en direkte sygdoms-trigger.

Så meget, men heller ikke mere, står klart for professor Søren Dinesen Østergaard. Han har modtaget en hastebevilling på 1.050.000 kroner fra Novo Nordisk Fonden til forskningsprojektet Mental Health Consequences of the Covid-19 Pandemic.

Pengene skal bruges til at kortlægge omfanget af psykisk sygdom relateret til Covid-19-pandemien, og det skal gå stærkt.

Professor Søren Dinesen Østergaard

Annonce

Skal gå stærkt

- Pengene skal bruges til at kortlægge omfanget af psykisk sygdom relateret til Covid-19-pandemien, og det skal gå stærkt, forklarer Søren Dinesen Østergaard i en pressemeddelelse.

Han er ansat på både Institut for Klinisk Medicin og ved Aarhus Universitetshospital, Psykiatrien, og regner med at have de første forskningsresultater parat allerede om nogle uger og peger på, at den opsamlede viden vil falde på et tørt sted.

- Det er forventeligt, at pandemien påvirker personer, som lever med eller er i risiko for at udvikle psykisk sygdom, og det er også den fornemmelse, mine kolleger i psykiatrien sidder med på baggrund af sporadiske kliniske observationer. Men der mangler konkret viden om omfanget baseret på et stort datamateriale. Det har vi ambitioner om at levere, siger Søren Dinesen Østergaard.

Annonce

Konsekvenser i to tempi

Der et stort fokus på at behandle og reducere smitte med infektionssygdommen Covid-19, der forårsages af coronavirus, men Søren Østergaard Dinesen frygter, at de indirekte psykiske konsekvenser kan blive mindst lige så alvorlige som de rent fysiske. Måske endda værre.

- Jeg tror, vi vil opleve konsekvenserne i to tempi. Først en akut forværring hos folk, der i forvejen lever med psykisk sygdom og dernæst en form for "post-coronareaktion", hvor vi ser en kæde af afledte effekter, som rammer befolkningen bredere. Vi vil se reaktioner på mistede job, dårlig økonomi,afbrudt skolegang, familier under pres, vold i hjemmet, selvmedicinering med alkohol og stoffer, nedsat motion og ja… fortsæt selv listen, siger Søren Dinesen Østergaard.

Annonce

Undersøgelser i to tempi

Søren Dinesen Østergaard og hans forskningsgruppe vil gennemføre to studier.

Først vil de fokusere på den akutte fase og undersøge, om mennesker med kontakt til psykiatrien oplever forværring af deres symptomer på grund af de mange ændringer i samfundet og frygten for coronavirus. Den del af undersøgelsen baserer sig på analyse af patientjournaler fra de psykiatriske hospitaler i Region Midtjylland.

Når pandemien er overstået, vil forskerne på baggrund af data fra de danske sundhedsregistre undersøge antallet af nye tilfælde af psykisk sygdom før, under og efter epidemien. Her er hypotesen, at man vil kunne se en post-coronareaktion, når selve infektionssygdommen er klinget af.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Udeservering eller ej? Blandede holdninger hos århusianske restauratører

AGF For abonnenter

Er Stig Inge Bjørnebye den rigtige for AGF? Det vigtigste lige nu er, at klubben igen har fået en sportschef

Annonce