Annonce
Navne

Forskere undersøger, om frivillige brobyggere kan forebygge ulighed i sundhed

- Den sociale ulighed i sundhed i Danmark er steget i perioden mellem 2010-2017. Vi ved, at socialt sårbare borgere er mere syge end andre, men også, at de ikke får kontakt med eller har samme udbytte af mødet med sundhedsvæsnet, siger projektleder og seniorforsker Anne-Mette Hedeager Momsen fra forsknings- og konsulenthuset Defactum. Sammen med Christina Malmose Stapelfeldt har hun fået en million til at undersøge effekten af frivillige brobyggeres støtte til sårbare borgere. Pressefoto

BEVILLING: Seniorforskerne Anne-Mette Hedeager Momsen og Christina Malmose Stapelfeldt, fra forsknings- og konsulenthuset Defactum i Region Midtjylland, har fået en million kroner af den fælles regionale pulje til forskning i forebyggelse.

Pengene skal de bruge til at belyse, om den frivillige forening Social Sundheds indsats med brobyggere er med til at forebygge social ulighed i sundhed.

Foreningen Social Sundhed eksisterer nu i København, Odense, Aalborg, Fredericia, Midtvest og Aarhus. Indsatsen foregår ved, at frivillige brobyggere, der alle er sundhedsfaglige studerende, følger og hjælper sårbare borgere, når de skal til læge, på hospitalet eller har behov for anden kontakt til sundhedsvæsenet.

Annonce

- Den sociale ulighed i sundhed i Danmark er steget mellem 2010 og 2017. Vi ved, at socialt sårbare borgere er mere syge end andre, og at de ikke får kontakt med eller har samme udbytte af mødet med sundhedsvæsnet, fortæller projektleder og seniorforsker Anne-Mette Hedeager Momsen fra forsknings- og konsulenthuset Defactum i en pressemeddelelse.

Seniorforsker Christina Malmose Stapelfeldt (foto) har sammen med seniorforsker Anne-Mette Hedeager Momsen fået en million kroner af den fælles regionale pulje til forskning i forebyggelse. Begge forsker hos forsknings- og konsulenthuset Defactum i Region Midtjylland. Pressefoto

Derfor skal forskerne undersøge effekten af arbejdet i Social Sundhed; herunder om indsatsen ændrer borgernes forbrug af sundhedsydelser, og de dermed opnår et bedre udbytte.

Mere viden i Aarhus

Hvis brobyggernes indsats er effektiv, er det langsigtede perspektiv, at foreningen i samarbejde med kommunerne kan udbrede tilbuddet til sårbare borgere og forebygge ulighed i sundhed.

- Som kommune er vi hele tiden optaget af at finde nye løsninger, der kan skabe mere lighed i sundhed. Vi glæder os derfor over, at vi nu får endnu mere ny viden, som kan styrke vores samarbejde med civilsamfundet og i dette tilfælde Social Sundhed, siger Otto Ohrt, der er sundhedschef hos Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune.

Undersøgelsen gennemføres af Defactum i regi af Center for Praksisnær Rehabiliteringsforskning (CePR), som er et samarbejde mellem Aarhus Kommune, Aarhus Universitet, VIA University College og Region Midtjylland.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Aarhus

De smarteste sygehuse klarede coronakrisen bedst: AUH er blandt de bedste i verden

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Alarm 112

Nye redningsstiger i østjyske havne skal forebygge drukneulykker: Skrig-orange og kan ses fra vandet i mørke

Annonce