Annonce
Indland

Forskere vil bekæmpe børssvindel med kunstig intelligens

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Computere, der analyserer børsdata, skal være et nyt redskab i kampen mod svindel med værdipapirer.

Forskere fra Aarhus Universitet vil udvikle et system, der ved hjælp af kunstig intelligens skal komme børssvindel og kursmanipulation til livs.

Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.

- De løsninger med kunstig intelligens, som vi målrettet går efter, kræver langt mindre manuelt arbejde, reducerer omkostningerne og er samtidig langt mere effektive end nutidens kontroller, siger Alexandros Iosifidis.

Han er lektor ved Institut for Ingeniørvidenskab og leder af det team af forskere, der arbejder med projektet.

Der findes flere forskellige former for snyd med værdipapirer. Det er uvist, hvor meget der svindles for på globalt plan.

Men FTC, den føderale handelskommission i USA, regner ifølge forskerne med, at tallet alene for USA beløber sig til mellem 10 og 40 milliarder dollar om året.

I dag foregår bekæmpelsen blandt andet ved, at der bliver foretaget manuelle stikprøver.

Men forskerne vil udvikle et system, der ved egen drift kan udpege mistænkelige handler.

- Vi arbejder ud fra en hypotese om, at handler i én aktie påvirker den fremtidige handel med andre aktier i særlige mønstre, der kan genkendes med data-drevne analyser, siger Alexandros Iosifidis.

Systemet skal eksempelvis holde øje med pludselige udsving i aktiers gennemsnitspriser.

- Vi fokuserer på registrering af handelsaktivitet baseret på hop i gennemsnitspriser af aktier, siger Alexandros Iosifidis.

Forskerne har fået en bevilling på 2,8 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond til projektet, der forløber over tre år.

/ritzau/

Annonce
Pressemeddelelse fra Aarhus Universitet
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Aarhus får et nyt galleri

Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Aarhus

Stor eftersøgning efter 4-årige der forsvandt fra børnehaven - men de skulle bare hjem at lege

Annonce