Annonce
Aarhus

Forskning: Coronavirus kan overleve op til tre dage

Virussen kan overleve op til tre dage på visse overflader. Foto: Jacob Schultz
Forskere har undersøgt virussens levedygtighed på forskellige materialer.

CORONA: Coronavirus kan overleve i helt op til tre døgn på plastik og rustfrit stål. Sådan lyder konklusionen i et endnu ikke udgivet studie, der er gjort tilgængelig online på en åben forskningsplatform. Det skriver forskning.no, Videnskab.dk’s norske søster-site, i en artikel bragt på Videnskab.dk.

Den amerikanske forskergruppe bag studiet konkluderer også, at coronavirus kan holde sig i op mod 24 timer på pap, og at den kan hænge i luften i op mod tre timer.

Studiet er endnu ikke vurderet af andre forskere under såkaldt ’peer review’, og derfor skal det læses med store forbehold. Men resultatet gør alligevel indtryk på en norsk forsker.

- Dette er meget vigtig viden for at kunne vurdere, hvordan virussen kan smitte, og hvilke tiltag der er relevante, siger Gunnveig Grødeland til forskning.no ifølge Videnskab.dk.

Hun forsker ved afdeling for immunologi ved Universitetet i Oslo.

Der skal kun få partikler til

Forskningen understreger også vigtigheden af at vaske hænder ofte.

Et studie fra 2015 pegede på, at de fleste rører rigtig meget ved deres ansigt. Faktisk anslog studiet, at et gennemsnitligt menneske rører sit ansigt 23 gange i timen.

Den nye coronavirus smitter mere end almindelig influenza, og ved almindelig influenza ved man i forvejen, at der kun skal omtrent tre viruspartikler til for at smitte.

Et nys kan indeholde mange millioner viruspartikler, men man ved endnu ikke, hvor mange viruspartikler der skal til for at blive smitte med den nye coronavirus.

Annonce

Ligger inden for normalen

Forskerne bag de nye resultater har sammenlignet virussen med SARS-virussens overlevelse, der ligner den coronavirus, som hærger mange af verdens lande i dag.

Det viser sig, at virussens evne til at overleve på forskellige overflader er ganske lille.

Men selvom virussen, der forårsager sygdommen COVID-19, er en ny virus, der spreder sig, opfører den sig ikke meget anderledes end andre kendte virusser.

- Influenzavirus kan også holde sig på overflader i et par dage, så det ligger indenfor normalen for denne type virus, siger Gunnveig Grødeland til forskning.no ifølge Videnskab.dk, hvor du kan finde links til alle de omtalte studier.

Kilde: Videnskab.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Corona-smitten går stadig den rigtige vej, men Aarhus er voldsomt overrepræsenteret i statistikken

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce