Annonce
Kultur

Forskning i Ovartaci: Er det galskab eller kunst?

Brian Benjamin Hansen forsker i Ovartacis kunst. Er det galskab eller kunst, vil han have svar på. Foto: Axel Schütt
Århusiansk forsker skal undersøge, hvordan Ovartaci-kunsten bedst bruges.

AARHUS: Hvordan skal vi opfatte Ovartacis kunst? Skal den hænge sammen med psykiatrisk sygdom, eller skal vi alene se den som kunst?

Det spørgsmål skal den 40-årige århusianske forsker Brian Benjamin Hansen forsøge at skaffe et svar på.

Takket være en bevilling fra Ny Carlsberg Fondet skal den århusianske forsker bruge tre et halvt år på at finde ud af, om Ovartaci Museet kan stå for sig selv, eller det skal knyttes sammen med psykiatrien.

Det er et par år siden, museet rykkede fra det nu nedlagte psykiatriske hospital i Risskov til det tidligere lærlingehjem på Katrinebjergvej i Aarhus. Herfra skal det videre til de bygninger, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole har brugt på Olof Palmes Allé. Det er lagt i hænderne på Torben Dreier, leder af Oplysningsforbundet FO, at indrette skolens bygninger, så der bliver plads til museet.

Annonce

Sygehistorie eller kunst?

- At museet er i en slags venteposition har skabt en unik mulighed for at forske i det. Hvad er samlingen - sygehistorie eller kunst? Skal samlingen hænge sammen med psykiatri, spørger Brian Benjamin Hansen og understreger, at galskaben er udgangspunktet for hans forskning.

- Det bliver et laboratorium for undersøgelse af, hvad galskab er, siger han, der er 40 år og kom til Aarhus for 20 år siden fra Sønderjylland.

Han har læst Nordisk Sprog og Litteratur og filosofi på Aarhus Universitet.

- Siden er jeg blevet optaget af psykoanalyse, så det her er et drømmeprojekt, siger Brian Benjamin Hansen.

-Interessen for Overtaci fik et boost for tre år siden, da Kunsthal Charlottenborg udstillede hans værker, og det åbnede for en del spørgsmål om, hvordan han skulle præsenteres - som kunstner eller som en del af en sygehistorie. Han malede på alt og skabte kunst af alt, siger Brian Benjamin Hansen.

Han begynder studieprojektet 1. august.

Forskningen og Ovartaci

Ovartaci Museet har fået penge af Ny Carlsbereg Fondet til at undersøge Ovartacis kunst.

Brian Benjamin Hansen har tre et halvt år til at løse opgaven.

Museum Ovartaci er et kombineret kunstmuseum og psykiatrisk historisk museum. Det ligger på Katrinebjergvej i Aarhus. Museet er opkaldt efter Louis Marcussen med kunstnernavnet Ovartaci, som var patient på Jydske Asyl fra 1929 til sin død i 1985. Her levede og arbejdede han med sin kunst i 56 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Udeservering eller ej? Blandede holdninger hos århusianske restauratører

AGF For abonnenter

Er Stig Inge Bjørnebye den rigtige for AGF? Det vigtigste lige nu er, at klubben igen har fået en sportschef

Annonce