Annonce
Navne

Forskningsleder blev bidt af videnskab allerede som barn i Grenaa

Niels Martin Møller, matematiker, ph.d., tidl. Grenaa, fylder 40 år onsdag 7. april. Privatfoto

40 ÅR: Niels Martin Møller, matematiker, ph.d., næstformand i Det Unge Akademi (Kongelige Danske Videnskabernes Selskab), København, tidl. Grenaa, fylder 40 år onsdag 7. april.

Allerede som barn var Niels Martin Møller bidt af videnskab, både i teori og praksis,  og fortæller, at der steg liflige dufte af klor og svovl op fra kælderen under barndomsvillaen på Åstrupvej i Grenaa.

I teenageårene forskede han sig til en tredjepræmie i konkurrencen Unge Forskere og fik til studentereksamen landets andethøjeste gennemsnit.

I dag er han internationalt anerkendt som en "dyb matematiker", der i den geometriske analyse, dvs. undersøgelsen af rumlige former ved hjælp af  differentialligninger, har løst fundamentale problemer, ofte hvor andre topforskere er kørt fast.

Annonce

Forskede som bachelor

Studietiden ved Aarhus Universitet begyndte med et par års fysik og kemi, men det blev i stedet til en bachelorgrad i matematik med et gennemsnit på 13 i faget.

Allerede som nyslået bachelor gik han i gang med at forske og fik et par år efter udgivet sine første artikler i internationale tidsskrifter i både matematik og kvantefysik. Han fik en cand.scient.-grad i matematik i Aarhus, hvorefter det amerikanske universitetsmiljø trak. I foråret 2012 forsvarede han så ph.d.-graden ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Boston.

Derfra blev han i en årrække ansat som forelæser i matematik ved bl.a. det andet topuniversitet, Princeton, i New York-området.

Annonce

Brænder for unge talenters vilkår

Siden 2016 har han arbejdet ved Institut for Matematiske Fag ved Københavns Universitet, hvor han er fastansat som lektor og er forskningsleder under ministeriets Sapere Aude-eliteprogram.

Desuden er han medstifter af Copenhagen Center for Geometry and Topology, som i 2020 modtog 60 millioner kroner fra grundforskningsfonden.

Niels Martin Møller er netop blevet næstformand i Det Unge Akademi, hvor han har været medlem siden 2017, og er her kendt som en offentlig debattør af forsknings- og uddannelsespolitik, der navnlig brænder for de unge talenters vilkår.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Langt mere snert i AGF-holdet i Randers, men drømmen brast om en finale på eget græs

AGF

AGF-cheftræner: Vi lagde alt, men tabte finalepladsen for en uge siden

Aarhus

Forvirring om smittetal - men det går den gale vej: To sogne trues af tvangsnedlukning

Annonce