Annonce
Debat

Forslag til ny banegård: Eskelund er det optimale sted

"I forbindelse med den nye genopståede debat om overdækning af banegraven vil jeg i forlængelse af denne debat frembringe et forslag, som jeg ved ikke vil få den store velvilje hos byens borgmester og andre tilhængere af, at alle tog til og fra Aarhus skal ind omkring Aarhus H", skriver Jan T. Hansen. Arkivfoto: Axel Schütt

DEBAT: I forbindelse med den nys genopståede debat om overdækning af banegraven vil jeg i forlængelse af denne debat frembringe et forslag, som jeg ved ikke vil få den store velvilje hos byens borgmester og andre tilhængere af, at alle tog til og fra Aarhus skal ind omkring Aarhus H.

Man har i flere år talt om at etablere en ny banegård i Aarhus således, at man kunne undgå, at gennemgående tog mellem Fredericia og Aalborg skulle ind i "sækken", Aarhus H. - Aarhus H er rent teknisk en "sækbanegård".

Jeg har et forslag til placering af en ny banegård således, at dette undgås.

Annonce

Dette kan ske ved, at der etableres en ny dobbeltsporet banestrækning med tilhørende perroner mellem hovedsporet fra syd og til hovedsporet mod nord i arealet lige nordøst for Eskelund.

Formålet med denne "shunt" er, at alle tog mellem Fredericia og Aalborg slipper for at komme ind i "sækken", men kan køre videre uden at skulle skifte køreretning.


Når den nye festivalplads ved Eskelund tages i brug, vil banegården og busterminalen samt P-pladsen være oplagte at henvise til, når folk skal til koncert eller andre arrangementer.


Kigger man på køreplanen for gennemgående tog mellem Fredericia og Aalborg, bruges der i omegnen af syv minutter i Aarhus. Heraf kan der spares ca. fem-seks minutter ved ikke at skulle "vende" togene, og dermed kan man allerede her imødegå de sparede minutter, som togfondens omlægninger opererer med.

Arealet gennemskæres af Aarhus Å, hvilket nok vil medføre visse funderingsproblemer, men det har man jo klaret andre steder i Aarhus Kommune med de kilometervis af betonpæle, der er hamret i jorden de senere år.

Mellem de to gamle hovedspor og langs de nye spor etableres perroner. Disse perroner skal dels have forbindelse til letbanen og dels til et supplement til mit forslag, som også omfatter en ny busterminal for fjern- og turistbusser.

Der vil også på de tilstødende arealer være plads til, at der kan etableres en større pendlerparkeringsplads til både togrejsende og dem, der arbejder i Aarhus midtby. Med dette forslag vil fjern- og turistbusser ikke skulle ind omkring midtbyen, hvilket yderligere fredeliggør denne.

Med den nye Åhavevej (forlængelsen af motorvejen) og en eventuel forlængelse af banegravsvej til Værkmestergade vil adgangsforholdene for at komme til og fra den nye banegård være optimale både for biler, busser og letbanepassagerer.

Letbanen vil være en hurtig forbindelse mellem den nye station og hovedbanegården. Der skal også etableres stoppesteder for supplerende bybuslinier til betjening af stationen.

Med hensyn til togfonden: Hvem kan omsætte fem-ti minutter kortere rejsetid mellem København/Odense/-Aarhus/Aalborg i en travl hverdag? Udover signalværdien, kan jeg ikke finde noget samfundsmæssigt, der skulle støtte tidsgevinsten og slet ikke forrentning af de milliarder, som det koster, at togene kommer fem-ti minutter hurtigere frem.

Som nævnt ovenfor er adgangsforholdene optimale i forhold til motorvejssystemet, Ringvejen, Ringgaden og stisystemet repræsenteret ved Brabrandstien, som løber lige forbi området. Når den nye festivalplads ved Eskelund tages i brug, vil banegården og busterminalen samt P-pladsen være oplagte at henvise til, når folk skal til koncert eller andre arrangementer.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Tag bare hunden med selv om det er farligt: Minister afviser hundeforbud ved kvæg i nationalparkerne

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nu sker der noget: Kameraer i dødskryds på vej

Aarhus For abonnenter

Naboer om støj fra Botanisk Have: Nye regler blev brudt i weekenden

Aarhus

Frygter du den? Da Jerntæppet faldt, drog ulvene mod Jylland

Aarhus

Efter påkørsel af politibetjent: Sådan vil kommunen bremse vanvidskørsel på Silkeborgvej

Aarhus For abonnenter

Et hus, vi er stolte af. Nej! En voldtægt af byens skyline: Danmarks højeste skyskraber vedtaget efter ilter debat

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Kronik: Malteserordenen - hvem er det?

Aarhus

Århusianske bilister bumpede afsted: Tankstation i kæmpebrøler

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Danmark For abonnenter

Efter 15 år i søgelyset: Berygtet omskæringslæge er sat ud af spil

Aarhus

Farvel til mundbindet: Halvanden uge efter er corona-tallene stadig i bund

Annonce