Annonce
Indland

Forstå sagen: Sådan flyttede ministeriet 700 millioner fra land til by

Ministeriet har ved at ændre en beregningsmetode i den kommunale udligning flyttet 700 millioner kroner fra 85 kommuner til 13 storbykommuner.

1. 700 millioner blev flyttet fra land til by

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) mener, der er behov for en håndsrækning til de 85 kommuner, der fra 2019 skulle have haft færre penge i tilskud på grund af en ændret bregningsmetode i den kommunale udligning på ældreområdet. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017

Økonomi- og Indenrigsministeriet har ændret på en beregningsmetode i den kommunale udligning. Ændringen betyder, at der flyttes i alt 700 millioner kroner fra 85 kommuner til 13 storbykommuner i 2019. Over halvdelen af de 700 millioner kroner går til Københavns Kommune.

2. Færre penge til børn og ældre

Ministeriet har opdateret udligningssystemets fordeling af udgifter på aldersgrupper og ændret det statistiske grundlag for beregningen. Det betyder alt andet lige, at der eksempelvis er færre penge til kommuner med mange 65-84-årige. Tilskuddet er også faldet til de 5-20-årige, men det er steget til de 20-64-årige og til dem, der er over 85 år. Det betyder, at det særligt er kommuner med mange børn og ældre, der rammes hårdt af den nye beregningsmetode.

Ændringen medfører i flere af de 85 kommuner store tab i de beløb, kommunerne modtager, og det har seks østjyske kommuner beskrevet i en rapport på hjemmesiden RimeligUdligning.nu.

Ifølge økonomi- og indenrigsminister Simon Emil-Ammitzbøll-Bille (LA), er udligningen blevet mere retvisende med ændringen.

3. Kompensationerne kommer

Alligevel meldte regeringen torsdag ud, at den vil kompensere de 85 kommuner med 1,4 milliarder kronet samlet. Det skal ske gennem en overgangsordning på to år. Forklaringen er, at "nogle kommuner med mange 65-84-årige kan have behov for en håndsrækning i en overgangsperiode".

Kompensationen til de 85 kommuner er den tredje på kort tid.

I maj meldte regeringen ud, at den ville kompensere 27 kommuner, primært i hovedstadsområdet, med 2,2 milliarder. Kommunerne skulle kompenseres, fordi de efter en opdateret statistik omkring udlændinges uddannelseniveau ville modtage mindre tilskud gennem udligningsordningen fremadrettet. Siden foreslog Socialdemokratiet at kompensere de kommuner, der på grund af den sene opdateringen af statistikken omkring uddannelsesniveaet havde mistet store beløb, med to milliarder.

Sammen med den seneste kompensation til de 85 kommuner, betyder det, at folketingpolitikerne i alt har foreslået eller vedtaget kompensationer til kommunerne for 5,6 milliarder kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce